Közterek és Parkok újjáélesztése

Közterek és Parkok újjáélesztése

A “Közterek és parkok újjáélesztése” projekt központi eleme, hogy a közterületek új közösségi és kulturális funkciókat kapjanak, amelyek attrakcióként egyrészt hozzájárulnak a belföldi és a nemzetközi turizmus fejlődéséhez, másrészt képesek helyet biztosítani a 2010-es kulturális évad szabadtéri rendezvényeinek is.

A Pécs2010 Európa Kulturális Fővárosa program előkészítéseként a városban több mint 70 közterület megújul: Pécs belvárosának teljes területe, és a külső városrészek – Uránváros, Meszes, Kertváros – központi területei, valamint a belvárost keleti irányból határoló Budai külváros és a Tettye városrészek közterületei. A felújítások középpontjában a megvalósuló fejlesztések összekötése és a város egységes, vonzó arculatának kialakítása áll. A projekt központi eleme, hogy a közterületek új közösségi és kulturális funkciókat kapjanak, amelyek attrakcióként egyrészt hozzájárulnak a belföldi és a nemzetközi turizmus fejlődéséhez, másrészt képesek helyet biztosítani a 2010-es kulturális évad szabadtéri rendezvényeinek is. Megújulnak a közterületek burkolatai, az utcabútorok, a városi zöldterületek, valamint a vizek felszínre hozatalával és élményszerű megjelenítésével új, minőségi rekreációs területek születnek.

Az átalakítás szempontjai:

  • a gépjármű-forgalom minimalizálása
  • a gyalogos és kerékpáros forgalom célszerű, biztonságos és akadálymentes vezetése - akadálymentesítés
  • a tereken kisebb és nagyobb rendezvények megtartására, pihenésre, szórakozásra, művelődésre – a városi élet minden régi és új formájára – alkalmas felületek biztosítása
  • az állandó és az ideiglenes vendéglátó, kereskedelmi és egyéb funkciók elhelyezésére alkalmas területek kijelölése
  • zöld felületek növelése
  • karsztvizek felszínre hozatala

Az építkezések előkészületeként a területekre az építészeti tervpályázatok már megszülettek. A tervek elkészülte és a pályázatok lebonyolítása után 2008 késő nyarán kezdődnek meg az építkezések. Az érintett közterületek felújítása ütemezve történik, de ennek ellenére az adott területeken várhatóan akár fél évre is forgalomkorlátozásra és lezárásokra kell számítani. Az első közterületek 2009 őszére újulnak meg.

comments powered by Disqus