OPUS2010 Konferencia- és Koncertközpont

OPUS2010 Konferencia- és Koncertközpont

Pécs zenei intézményrendszere a képzési és előadói oldalról teljesnek mondható, olyan zenei tér azonban nem áll rendelkezésre, amely méltó módon be tudná fogadni a létrejövő előadásokat. A beruházás célja éppen ezért egy nemzetközi összevetésben is jelentős akusztikai tervezéssel készülő, korszerű háttértechnikát alkalmazó, multifunkcionális épület létrehozása, mely hangversenyteremként és konferenciaközpontként működik. Megvalósulása a régió nemzetközi hírű szimfonikus zenekara, a Pannon Filharmonikusok, valamint a többi pécsi zenei együttes sikeres tevékenységének folytatását teszi lehetővé, és a tervek szerint a létrejövő kulturális térnek köszönhetően bővül a város kulturális kínálata. A konferencia-funkció segítségével Pécs a közép-európai konferenciapiac egyik meghatározó színhelyévé válik, szakmai konferenciák, vásárok, kulturális fesztiválok megrendezése válik lehetővé. A kapcsolódó beruházásokkal (autópálya, regionális repülőtér) Pécs versenyképessége javul a kulturális és konferenciaturizmus területén.

Az épület Pécs történelmi belvárosának keleti határán épül meg, melyet a Balokány-liget, a Zsolnay Vilmos utca, a Basamalom utca, valamint a Pécs–Mohács vasútvonal határol. Az építkezés a jelenlegi Városi Tenisz Klub területén valósul meg. Az épület gépjárművel való megközelítésére egy új út épül a Sport utcától a vasúttal párhuzamosan. A megnövekedő forgalom szükségessé teszi a Sport utca kiépítését – a vasutat külön szintben keresztezve – a Tüskésréti útig, hogy a terület több irányból is kényelmesen megközelíthető legyen. A kivitelezés alatt az Universitas utcában és a Zsolnay úton kell számítani megnövekedett teherforgalomra, vagy időszakos forgalomkorlátozásra. Az épületet a lehető legtávolabb helyezzük el mind a vasúttól, mind a forgalmas 6-os úttól a területen belül. Az épület mellett egy felszíni parkoló lesz.

Az épület a hangversenytermen, próbatermeken kívül magában foglalja a Filharmonikusok, illetve a Konferenciaközpont irodáit, a Filharmonikusok működéséhez szükséges további szokásos termeket (pl. hangszertárat), a közönség számára fenntartott tereket – kávézó, könyvesbolt, fogadótér, stb. - s mindezek kiszolgáló helyiségeit.

Az építészeti tervpályázat 2007 tavaszán zárult le, a nyertes pályaművet a budapesti Építész Stúdió Kft. készítette. A kiviteli tervek elkészülte, a régészeti feltárások és az engedélyezési eljárások lefolytatása után, várhatóan 2008 őszén kezdődnek a kivitelezési munkálatok.

comments powered by Disqus