Zsolnay Kulturális Negyed megújulása

Zsolnay Kulturális Negyed megújulása

A város nevével már-már egybeforrott patinás Zsolnay Gyár történetében is új fejezet kezdődik. Az Európa Kulturális Fővárosa program kiemelkedő beruházása a jelenlegi Zsolnay Gyár területén újjáéledő, mintegy 41 ezer m2-t felölelő Zsolnay Kulturális Negyed kialakítása. A területen jelenleg is működő gyár átköltözik a keleti épületrészekbe, az így felszabaduló területeken olyan kulturális-művészeti övezet létesül, amely nem csak a város turisztikai palettáján lesz új színfolt, de maguk a városlakók is egy teljesen újszerű, tartalmas kikapcsolódásra csábító létesítménnyel gazdagodnak. A Zsolnay Kulturális Negyed évente mintegy 200 ezer látogató befogadását tervezi, informatív látogatóközponttal, parkolóval, kávézókkal, egyetemi közösségi terekkel, pezsgő kulturális élettel. A projekt keretében megszépül az értékes növényeket rejtő és műemlék szobrokkal, vázákkal díszített Zsolnay Gyár parkja, az épületegyüttesekkel együtt, amelyek funkció szerint négy Negyedbe lesznek tagolhatók:

Míves Negyed: Az épületkerámiákkal is gazdagon díszített, legimpozánsabb épületeket foglalja magában, ahol a Zsolnay család és a gyár történetét bemutató kiállítás, szecessziós kávéház, rendezvényhelyszínek, kézművész utca, rezidens szállások és művészeti vállalkozásokat segítő terek kapnak helyet.

Alkotó Negyed: Az egykori pirogránit üzem és környékének újjáélesztésével jön létre, ahol kortárs művészeti alkotásoknak otthont adó kiállítóterek, műtermek, művészeti alkotóházak járulnak hozzá a kreatív alkotáshoz, valamint ifjúsági rendezvények, próbatermek kapnak helyet.

Családi és Gyerek Negyed: A területrész lelkét a Zöld-házba (egykori DO-ZSO) költöző Bóbita Bábszínház jelenti majd, amely új, gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt színes programokat tartogat megújuló helyszínén. A Negyedben továbbá kézműves foglalkozások, családi játszótér, szabadtéri színpad és egy a „Csodák Palotájához” hasonlatos interaktív ipartörténeti kiállítás teszi élménydúsabbá az idelátogatók kikapcsolódását.

Egyetemi Negyed: A Zsolnay Kulturális Negyed déli részének, a 6-os úttal elválasztott épületegyütteseit a PTE Művészeti Kar intézetei veszik birtokba, ideális helyszínt teremtve ezzel egy európai színvonalú művészetoktatási bázis létrehozásához.

A munkálatok miatt jelentős forgalmi változásokkal kell számolni, amelyek kiemelten érintik a Zsolnay Vilmos utca környékét. A gyár déli részén egy nagy kapacitású parkolót alakítunk ki, amelynek megközelítésére várhatóan egy új csomópont épül a 6-os úton.

A nemzetközi nyílt tervpályázatot 2008 januárjában írta ki Pécs MJV Önkormányzata. Az eredményhirdetést követő tervezési és pályázati szakasz lezárultával, a tervek szerint 2008 második felében indul meg a kivitelezés.

comments powered by Disqus