Isztambul rövid története

Isztambul rövid története

A legendás Isztambulban az élet már Krisztus előtt 3000 évvel kezdődött, bár valójában nem volt város, amíg a görögök meg nem gyarmatosították a Krisztus előtti 7. században. A gyarmatosító Bizánc király után Bizáncnak nevezték el.

Mivel a 300-as években a Római Birodalom részévé vált, az akkori császár, Nagy Konstantin küldetésének tekintette a város újjáépítését és megerősítését; a projekt célja az volt, hogy Isztambulnak a Rómához hasonló külsőt adjon. 330-ban a várost a Római Birodalom új fővárosának nyilvánították, és a király Konstantinápolyra változtatta a nevét.

A Római Birodalom mentén a város virágzott és fejlődött, és a kereskedelem, a kultúra és a diplomácia központjává vált, különösen a két kontinens közötti földrajzi elhelyezkedése miatt.

Ahogy a város bizánci nagyhatalommá nőtte ki magát, egyre inkább célpontjává vált a Közel-Kelet-szerte állomásozó csapatoknak. Ahogy a katolikus Latin Birodalom és a görög ortodox Bizánci Birodalom közötti versengés fennállt, Konstantinápoly a kettő közé szorult, és jelentős hanyatlásnak indult.

Az ilyen felháborító és ellenséges körülmények között eltöltött évek a várost gyengévé és a külső erők számára könnyen megközelíthetővé tették, ami oda vezetett, hogy Konstantinápolyt 1453-ban a II. Mehmet szultán vezette Oszmán Birodalom elfoglalta. Az első dolog, amit tettek, hogy a város nevét Isztambulra változtatták.

Miután rátette a kezét a városra, Mehmet szultán elkezdte Isztambul újjáépítését az álmok városává. A Nagy Bazárral (a világ egyik legnagyobb fedett piactere) kezdte, és visszahozta a menekülő katolikus és görög ortodox lakosokat, muszlim, keresztény és zsidó családokat is, hogy városa kozmopolita egységgé váljon. Projektje építészeti műemlékek, iskolák, kórházak, közfürdők és nagy császári mecsetek építésére is kiterjedt.

Isztambul kulturális csúcspontjára Szulejmán a Csodálatos uralkodása alatt jutott el, miután számos művészeti és építészeti vívmánya felhívta magára a világ figyelmét. Az 1500-as évek közepére a város lakossága is közel 1 millió főre nőtt. Az oszmánok uralták a várost, amíg az első világháború alatt el nem foglalták, hogy később, 1923-ban a Török Köztársaság része legyen.

Isztambul azonban még napjainkban sem Törökország fővárosa, mégis az ország legszebb városa. Ahogy a lakossága gyorsan nőtt, a város a peremén belül falvakat és erdőket nyelt el, és ami akkoriban szükségszerűségnek számított, azt ma már a turisták is megcsodálják.

Isztambul számos történelmi területét 1985-ben felvették az UNESCO világörökségi listájára. Az összes trófeával összhangban Isztambult az Európai Unió 2010-ben Európa Kulturális Fővárosává nyilvánította.

comments powered by Disqus