Európa kulturális fővárosai: Essen, Isztambul és Pécs

Európa kulturális fővárosai: Essen, Isztambul és Pécs

A németországi Essen, a törökországi Isztambul és a magyarországi Pécs a 2010-es év három európai kulturális fővárosa. Az év során számos kulturális rendezvényt tartanak, amelyek célja, hogy bemutassák a városok által kínált látnivalókat. Isztambul kiválasztásának különös jelentősége van, mivel ez az ország az EU jövőbeli tagjelöltje.

Essen

A németországi Ruhr-völgyi Essen ipari régiójának megújulása áll a RUHR.2010 elnevezésű rendezvények középpontjában az előttünk álló évben. Jens Geier német szociáldemokrata európai parlamenti képviselő így fogalmazott: “Essen és a Ruhr-vidék már nem port, hanem a jövőt lélegzik. A RUHR.2010 az egykori bányászrégió átalakulását vizualizálja, a jövőt a művészet és a kultúra új útjaival teszi megragadhatóvá a nem szokványos helyszínek körül.” A szervezők tervei szerint az ünnepségek nagy része a Ruhr mítosz köré épül. Az év folyamán színházi események, zene, nyelv, kreatív iparágak és fesztiválok lesznek.

Isztambul

Richard Howitt brit európai parlamenti képviselő (S&D), az EU-Törökország parlamenti vegyes bizottság tagja: “Isztambul Európa egyik nagyvárosa, a kultúrák találkozóhelye, amely Mozarttól Agatha Christie-ig inspirálta a művészeket. Isztambul nemcsak Európa, hanem a világ számára is bemutatja majd a kulturális gazdagságában rejlő hatalmas gazdagságot, mint modern, vibráló város. Mivel magam is többször jártam a városban, biztos vagyok benne, hogy Isztambul nagy sikert arat majd” - jegyezte meg Andrew Duff brit liberális képviselő: “Nincs jobb hely arra, hogy megismerjük Európa gazdag történelmét, mint Isztambul. Csak Róma hasonlítható hozzá. Isztambul ma Törökország kritikus kísérleti terepe. A nagyszerű város mutatja az utat egy multikulturális, liberális és virágzó jövő felé.” Howitt úr a továbbiakban elmondta, hogy “a program sokszínű és izgalmas, a vizuális művészetek, az építészeti örökség, a hagyományos művészetek, a zene, az opera, a film és az előadóművészet kulturális műfajait keresztezi, mindenki számára van valami, amit élvezhet és amiben részt vehet”.

Pécs

Kósa Ádám néppárti képviselő Pécsről azt mondta: “Pécs hagyományosan soknemzetiségű város, és több mint 30 ezer hallgatóval rendelkező egyetemmel rendelkezik. Mindenki, aki itt él, vagy itt marad egy ideig, hozza magával a saját kultúráját, ami megteremti a város egyedi szellemiségét. Ahogy a szlogen is mondja, Pécs egy határok nélküli város.” Kósa úr a továbbiakban arról beszélt, hogy mi fog történni: “Jazz- és szimfonikus koncertek, színházakés bábszínházak felnőtteknek és gyerekeknek, nemzetközi néptánctalálkozók követik egymást az idén.” Ezt bővítette ki honfitársa, Schmitt Pál (néppárti), aki elmondta, hogy “a következő hónapokban egy modern koncertterem és egy új kulturális negyed nyitja meg kapuit, a város pedig mintegy egymillió látogatót vár, több száz rendezvény, fesztivál, kiállítás és koncert egész évben.” A polgármester elmondta, hogy “a következő hónapokban egy modern koncertterem és egy új kulturális negyed nyitja meg kapuit, a város pedig mintegy egymillió látogatót vár, több száz rendezvény, fesztivál, kiállítás és koncert egész évben”.

comments powered by Disqus