Az Európa Kulturális Fővárosa programév nyitóünnepsége

Az Európa Kulturális Fővárosa programév nyitóünnepsége

Az Európa Kulturális Fővárosa programév nyitóünnepsége

  • Időpont: 2010. január 10.
  • Helyszín: Pécs, Széchenyi tér
  • Szervező: Masztodon Kft.
  1. január 10-én hivatalos nyitóünnepséggel veszi kezdetét Magyarország eddigi legnagyobb kulturális eseménysorozata, a Pécs 2010 Európa Kulturális Fővárosa program.

A megnyitó művészeti koncepciója, hogy bemutassa mindazt az értéket, eredményt és kétezer éves kulturális örökséget, amelyre büszkék vagyunk és amelyet Pécsen keresztül Magyarország mutatni kíván önmagának és a világnak. A megnyitó műsora nagyszabású produkció keretében jeleníti meg Pécs történetének egyes kiemelt eseményeit, korszakait, pécsi kötődésű művészek és hírességek, valamint több száz pécsi diák közreműködésével.

Szervező: Masztodon Kft. Rendező: Káel Csaba

A felvezető események

A január 10-i programot felvezetve Vízkereszt után, a farsang kezdetén, január 7-én, 8-án és 9-én a megnyitó karneváli menetében résztvevő 450 pécsi diák játszva tanulja be a különböző kultúrtörténeti korszakokhoz rendelt dramatikus utcaszínházi játékot. Ezen rendezvények naponta 15.00-18.00 óráig tartanak.

Január 7. (csütörtök)

Helyszín: Dóm Tér A római kor - Sopianae - üzenete: a római birodalomban megszületik a város. Az Ókeresztény korszak: a város keresi hitét. I. István király emlékezete, aki 1009-ben megalapította a pécsi püspökséget. A keresztény középkor, Quinque Basilicae: a kereszténység intézményesülése, az állam megszilárdulása.

Január 8. (péntek)

Helyszín: Pécsi Tudományegyetem - BTK bejárat (Ifjúság útja 6.) Nagy Lajos király kora: a király 1367-ben egyetemet alapít Pécsett. Reneszánsz: Janus Pannonius a magyar humanizmus költője, a latin nyelvű magyar költészet legjelesebb képviselője. Török kor: egy teljesen más kultúra megjelenése, majd integrálódása a magyar, ezen belül a helyi kultúra szövetébe.

Január 9. (szombat)

Helyszín: Janus Pannonius u. – Csontváry Múzeum előtti sétatér 17-18. század: a város újjászületése, polgárosodás, tudás, szabadság - Klimó György, könyvtár, szabad királyi város (Mária Terézia)

  1. század: iparosodás, polgárosodás, kialakulnak a pécsiség védjegyei (Angster, kesztyű, Zsolnay stb.)
  2. század: Pécs a modern művészek és művészetek otthona

A megnyitó

  1. január 10. (vasárnap) Az ünnepség kezdete: 18.00 óra Helyszíne: Széchenyi tér Időtartama: kb. 1 óra

A nyitó rendezvény szinopszisa: Nagy farsangi menet keretében a korokat jelmezbe öltözve hozzák el a pécsi iskolások, színészek, bábosok. Minden kort egy hatalmas (3-4 méter magas) bábu vezet. A menet a Zsolnay kúttól indul és a Belvárosi templom előtti színpadhoz érkezik. A műsor folyamán a város különböző történelmi korszakai mai átiratban elevenednek meg. A műsorszámokat főleg pécsi művészek adják elő, a záró képre meghívunk pécsi, illetve innen elszármazott, vagy valamikor itt alkotó emblematikus hazai sztárokat is. A műsorban fellép többek közt: Bab Társulat, Bóbita Bábszínház, PTE-ETK-FONTIFIVE Tánccsoport, Tanac Néptáncegyüttes, Somogy Táncegyüttes, Pécsi Balett, Pannon Filharmonikusok, Pécsi Vasutas Fúvószenekar, Szélkiáltó Együttes. A zenei összeállítást és a zeneszámok egy részét Erdész Róbert (a nemzetközi hírű Solaris együttes billentyűse) komponálja. A fináléban „megénekeltetjük” a fellépőket néhány hazai sztárral közösen, így a művészek között köszönthetjük Demjén Ferencet, Lang Györgyit, Kandech Evelyne-t és Balikó Tamást, a Pécsi Nemzeti Színház igazgatóját, valamint további meglepetés vendégeket.

## Élményvonat indul a Pécs2010 Európa Kulturális Fővárosa programév ünnepélyes megnyitója alkalmából Pécs Megyei Jogú Város és a MÁV Nosztalgia Kft. együttműködésének köszönhetően egyedülálló lehetősége nyílik az érdeklődőknek, hogy ellátogassanak a Pécs2010 Európa Kulturális Fővárosa programév megnyitójára.

comments powered by Disqus