Pécsi látnivalók: a Széchenyi tér csodái

Pécsi látnivalók: a Széchenyi tér csodái

A pécsi látnivalók közül a Széchenyi tér minden kétséget kizáróan a legismertebbek közé sorolható. Ennek az oka leginkább abban keresendő, hogy ez a város egyik központja, az egykori vásártere, aminek jóvoltából rengeteg nevezetesség zsúfolódott össze viszonylag kis területen.

Hogy mitől olyan elragadó a Széchenyi tér és milyen látványosságokat kell feltétlenül megcsodálnunk, ha egy kicsit alaposabban is szeretnénk megismerni a baranyai megyeszékhelyet? Lássuk!

A dzsámi

Nemcsak a Széchenyi tér, hanem a pécsi látnivalók közül is nagy általánosságban az egyik legismertebb a dzsámi. Ez a különleges épület – amit egykoron Gázi Kászmin pasa építtetett – gyakorlatilag az egész város jelképévé vált.

Jelenléte az egykori török hódoltságra emlékeztet, kezdetben pedig egy komplett minaret is tartozott hozzá, amit az évszázadok során lebontottak, de a dzsámi turisztikai látványosságként megmaradt, érdekessége pedig, hogy többször átalakult, mai formáját 1939-ben nyerte el.

A Hunyadi János- és a Szentháromság szobor

A dzsámi mellett a Széchenyi tér jellegzetességeinek tekinthetők az emlékművek is. Két nagyobb, sokak által ismert szobrot csodálhatnak meg itt a turisták, így a Pátzay Pál által bronzból készített Hunyadi János lovas szobrot, valamint a tér közepén elhelyezkedő Szentháromság szobrot.

Előbbit Hunyadi János halálának 500. évfordulóján emelték, utóbbit pedig az 1700-as években Magyarországon is tombolt pestisjárvány emlékére. Ennek az érdekessége, hogy eredetileg egészen másként nézett ki, a 19. század végén szükségessé vált felújításakor nyerte el mai formáját.

Zsolnay-kút

A Széchenyi tér déli oldalán helyezkedik el az eredetileg Pilch Andor által tervezett Zsolnay-kút, melyet az egykori török kút helyére építettek fel 1892-ben. Gigantikus építmény, mely négy méter magas és rengeteg apró részlet díszíti.

Összesen négy ökörfejből csordogál belőle a víz az ívelt, díszes és látványos megjelenésű medencébe. A kút azért kapta a Zsolnay nevet, mert legutóbb maga Zsolnay Miklós újíttatta fel, ezért pedig rákerülhetett a legendás porcelángyár címere.

Irgalmasrendi templom

1890-ben így festett a templom

Az Irgalmasrendi templom igencsak különleges látnivalója a Széchenyi térnek. Az 1700-as években épült, mint egyhajós kialakítású, dongaboltozatos templom. Az épület több alkalommal átalakításra került, mai formáját 1891-ben nyerte el Kirstein Ágost tervei alapján.

Ekkor alakult ki az eklektikus stílusú homlokzat, majd 1908-ban előbb a templom belseje újult meg teljes egészében, majd különféle freskók is kerültek a falakra Graits Endre jóvoltából. Mellette kiemelendő még az épületből Istenes Szent János domborműve, melyet Mayer Ede szobrászművész készített.

Városháza

Pécsi városháza

Aki kedveli a különleges megjelenésű, barokk stílusú épületeket, az biztosan nagy csodálattal gyönyörködik egyet a Széchenyi téren álló Városházában, mely egészen pontosan Pécs harmadik ilyen épülete.

Mai formáját 1907-ben nyerte el Láng Adolf tervei alapján, aki elragadó barokk stílust varázsolt homlokzatára, és míg sarkain manzárdtetős megoldásokat láthatunk, a Király utca felőli oldalán egy toronyórát is szemügyre vehetünk.

Lóránt-palota

A Lóránt-palotát mindenki ismeri, mint pécsi látnivalót, de csak kevesen ismerik történetét, illetve azt is, hogy milyen gazdag múlt áll mögötte. Eredetileg a 18. században épült, de már a török időkben is állt a helyén egy kisebb épület.

Mai változata 1882-ben készült, melyet Ludwig Förster tervezett. A háromemeletes, romantikus stílusú épület csodálatos megjelenéssel büszkélkedhet, mára azonban csak nívós külseje árulkodik egykori történelméről, hiszen az épület a hatvanas évek óta gyógyszertárként üzemel.

comments powered by Disqus