12 látnivaló Újvidéken

12 látnivaló Újvidéken

Szerbia második legnagyobb városa a Duna partján fekszik, Belgrádtól északra és Budapesttől délre, amely történelmi hatást gyakorolt erre a helyre. Szerbiai viszonylatban Újvidék meglehetősen fiatal, és a 18. században indult be, mint kereskedelmi csomópont a mamut Pétervárad erődje, az osztrák-magyar előőrssel szemben. Az 1700-as és 1800-as években a város a szerb kultúra nem hivatalos fővárosaként virágzott.

Fedezzük fel a legjobb dolgokat Újvidéken:

Pétervárad erődje

Pétervárad erődje

A Duna-parti kiemelkedésen fekvő stratégiai fontosságú Pétervárad erődje 150 évig volt az oszmánok kezén, mielőtt a Habsburg Birodalom a nagy török háborúban elvette tőlük.

Az osztrákok 1692-ben azonnal hozzáláttak az oszmánok elleni keleti bástya kiépítéséhez: Egy Vauban-stílusú erődítményt, amelynek méreteire korábban még nem volt példa.

Az épület nagy része még ma is áll, a szögletes bástyák rétegeitől a föld alatti katakombák és ostromlók elleni alagutak rendszeréig.

Foglaljon túrát az alagutakba, vagy elégedjen meg a fellegvárban való bolyongással, ahol történelmi múzeum és éttermek is vannak, ahonnan a Dunára nyílik a kilátás.

## Péterváradi óratorony

Péterváradi óratorony

Az erőd barokk óratornya egy téren áll, ahonnan csodálatos kilátás nyílik a Dunára és Újvidékre, és magasan a vár egyik kapuja fölött helyezkedik el.

Észrevehetjük, hogy valami nincs rendben az óra számlapján, mivel a nagymutatót kicserélték a kicsire.

Ezt azért tették, hogy a Duna-parti halászok messzebbről is meg tudják állapítani az időt.

A teraszokon padok állnak rendelkezésre, hogy élvezhessék Újvidék városképét, és mivel az erődnek ez az oldala nyugatra néz, naplemente idején örömteli látványt nyújt.

## Duna utca

Újvidék, Duna utca

Nincs is jobb kiindulópont a városnézéshez.

A Dunavska (Duna) utca egy kelet-nyugati irányú, részben sétálóutca, amelyet impozáns kúriák és polgárházak szegélyeznek.

Újvidék lakosai, amióta a város létezik, ide járnak sétálni és barátokkal találkozni.

Az itt látható épületek szinte mind a 19. század közepéről származnak, azután épültek, hogy Újvidék az 1848-as forradalomban kárt szenvedett az Osztrák Birodalom ellen.

Ezek pasztellszínekre vannak festve, és éttermeknek, vendéglőknek, könyvesboltoknak, butikoknak és kávézóknak adnak otthont, az útvonalon pedig pattogatott kukoricát és fagylaltot kínáló standok állnak.

A Dunavska régi épületei közül sok védett kulturális műemlék.

Trg slobode

Trg slobode

Újvidék ezen a város központjában lévő, szinte teljes egészében történelmi építészet által határolt téren a legelőkelőbb.

A Trg Slobode (Szabadság tér) Svetozar Miletić térként is emlegetik, és a tér közepén áll a 19. századi alak szobra.

Miletić Újvidék egykori polgármestere volt, és állandó szálka volt az Osztrák-Magyar Monarchia szemében.

Szobrát bronzból öntötték, és a város tengelyhatalmi megszállása idején el kellett rejteni, és csak az 1944-es felszabadulás után cserélték ki. A téren megpillantható még az 1895-ben épült neoreneszánsz városháza, a Mária Neve templom és a Vajdasági Szálló, amely 1854-es megnyitásakor a luxus csúcsa volt.

## Duna park

Duna park, Újvidék

A város kedvenc parkját 1895-ben alakították ki, ahol Újvidék éves vásárát tartották.

Tavasszal és nyáron kifinomult zöldterület, ahol néhány perc nyugalomra lelhetünk, tavacskával és számtalan fafajjal, például nyírfákkal, mogyoróval, fűzfákkal és egy műemléki védettséget élvező ősi angol tölggyel.

Télen pedig a park jégpályáján szórakozhat.

Újvidék kulturális gazdagságára utalnak ebben az időszakban Đorđe Jovanović nimfa szobra és Đura Jakšić 19. századi költő szobra is.

## Vajdasági múzeum

Vajdasági múzeum, Újvidék

A Duna Parkban található 19. századi stukkós palotában található látványosság a vajdasági tartomány 8000 éves életét dokumentálja.

Az állandó kiállítás két részből áll: az első a régió múltját mutatja be az őskortól az 1800-as évek közepéig, a második pedig az azóta bekövetkezett számos eseményt és változást dolgozza fel.

A múzeum megkoronázása - szó szerint - egy három római kori sisak a Kr. u. 4. századból. Ezek kivételes állapotban vannak, aranyozott ezüstből készültek, és üveg drágakövekkel vannak kirakva.

Ha Önt a Vajdaság újabb kori kultúrája érdekli, a múzeumban egy tipikus utcai jelenet rekonstrukciója látható a 20. század elejéről.

## Mária neve templom

Mária neve templom, Újvidék

Vajdaság legmagasabb temploma a Trg Slobode (Szabadság tér) téren található, és 72 méter magas.

Ez a fenséges műemlék egy korábbi templom helyére került, amely az 1848-as forradalom idején elpusztult.

A mindössze néhány év alatt, 1894-ben elkészült római katolikus templom neogótikus kialakítású, az Osztrák-Magyar Monarchia terméke: Kívülről a magyarországi Zsolnay manufaktúrában sütött mázas csempékkel díszített toronyra vetheti tekintetét.

Belül a templom ólomüvegablakait Budapesten komponálták, az apszisban lévő főoltárt pedig Tirolban készítették.

## Zsinagóga

Zsinagóga, Újvidék

A Jevrejska (zsidó) utca 11. szám alatt az 1700-as évek óta áll egy zsinagóga.

A jelenlegi az épület ötödik változata, az 1900-as évek elejéről származik, Baumhorn Lipót magyar szecessziós építész tervei alapján.

Ő építette a szomszédos zsidó önkormányzat és a zsidó iskola épületét is.

A második világháború előtt Újvidéken több mint 4000 zsidó lakos élt, a lakosság száma mára 400-ra csökkent. A zsinagóga az utcáról nézve is szép emlékmű, de előre egyeztetni kell, ha be akarunk nézni a belsejébe.

Vagy foglaljon helyet a rendszeres koncertek egyikén, mivel az akusztika kiváló.

## Püspöki palota

Püspöki palota, Újvidék

A Püspöki Palota szintén szerves része Újvidék városnézésének, és a város legszebb műemlékei közé tartozik.

Mint a város örökségének nagy része, ez is a 19. század második feléből származik, miután az előző püspöki palota 1848-ban elpusztult. Ez az “új” épület szerb-bizánci stílusban készült, és egyértelműen a várostól nem messze, Fruška Gorán található középkori kolostorok hatását mutatja.

Ami azonban ritka ebben a püspöki palotában, hogy még mindig egy püspök lakik ezekben a falakban: Azért csak a külsőt láthatjuk, mert Irinej Bulović, Bačka püspöke ezt a palotát “otthonának” nevezi.

Štrand

Štrand, Újvidék

Újvidék homokos dunai strandja egész évben nyitva áll, de májustól szeptemberig igazán kiteljesedik.

Ilyenkor a mögötte található éttermek és bárok sora nyitva tart, és Európa egyik nagy folyója mellett napozóágyat vagy napozóágyat bérelhetünk egy napra.

Ha igazán merész vagy, megmártózhatsz a Dunában is, de a szárazföldön sokkal több a tennivaló.

A mögötte lévő parkban van egy minigolfpálya, több játszótér a gyerekeknek, sportolási lehetőségek, köztük egy strandröplabda-aréna, ahol nemzetközi versenyeket rendeznek.

Az EXIT fesztivál ideje alatt ezen a strandon élő szetteket is rendeznek.

Szent György-székesegyház

Szent György-székesegyház, Újvidék

Ez Újvidék fő ortodox temploma, bár ez kívülről nem látszik.

Az építészet egyfajta barokk újjászületés, mivel az eredeti, 18. századi épületet, mint a város nagy részét, az 1848-as forradalomban szétszedték.

Míg kívülről visszafogott, addig belülről túlburjánzó, amennyire csak lehet.

A figyelmet a 33 ikont keretező ikonosztáz rabolja el, amelynek középpontjában a realista Paja Jovanović két epikus trónusú ikonja áll.

A templom freskóin is elgondolkodhat, amelyeket egy másik kiemelkedő szerb művész, a müncheni iskola tagja, Stevan Aleksić festett.

## Szerb Matica Képtára

Szerb Matica Képtára, Újvidék

Aki a szerb művészetből szeretne ízelítőt kapni, annak kötelező.

Ezt a galériát a Matica Srpska, Szerbia vezető kulturális intézménye működteti, és a szerb művészet leggazdagabb gyűjteményét tartalmazza.

Ezek a művek többnyire az 1500-as évektől az 1900-as évekig terjednek, és a modern művészettől és szobrászattól a bizánci ikonok utáni időkig terjednek.

A galéria több mint 7000 darabból álló hatalmas archívumából merít, így néhány havonta új időszaki kiállításokat is rendez.

comments powered by Disqus