Veszprém lesz Európa Kulturális Fővárosa 2023-ban

Veszprém lesz Európa Kulturális Fővárosa 2023-ban

Ha tényleg előre tervezel, és a legjobb európai kulturális élményt szeretnéd megszerezni 2023-ban, akkor Veszprémnek a magyar városnak a listád élén kell állnia. Az ország egyik legkorábbi kővárának otthont adó Veszprém a Balaton és a Bakony-hegység között fekszik, és szűk utcái, középkori építészete, történelmi tűztornya, Magyarország első katedrálisa és nyári zenei fesztiválja határozza meg. A múlt héten az Európai Bizottság reflektorfénybe helyezte ezt a kisvárost, amikor Veszprémet nevezte meg a 2023-as Európa Kulturális Fővárosa cím nyertesének.

Veszprém, szökőkút

A Veszprém 2013 hivatalos honlapja szerint Aiva Rozenberga, az Európai Bizottság elnöke elmondta: “Veszprémben megvan a potenciál, hogy értékes kiegészítője legyen az európai kulturális örökségnek”. A város gazdag kulturális energiája, a múzeumokkal és színházakkal kiegészülve ideális választássá teszi. A Mestermű Galéria a kortárs magyar művészetet mutatja be, a Vass-gyűjtemény pedig a konstruktivista és absztrakt mozgalmak avantgárd művészetének ad otthont. A történelem iránt érdeklődők a Laczkó Dezső Múzeumban a régészet és a néprajz lenyűgöző gyűjteményét tekinthetik meg.

Néha egy városnak meg kell osztoznia a “kulturális főváros” címet. 2019-ben az olaszországi Matera és a bulgáriai Plovdiv lesz a főváros. 2020-ban a horvátországi Rijeka és az írországi Galway lesz a főváros, 2021-ben pedig három város: Temesvár Romániában, Elefsina Görögországban és Újvidék Szerbiában. 2022-ben a litvániai Kaunas és a luxemburgi Esch osztozik a megtiszteltetésen.

Szent Mihály-főszékesegyház

A városokat egyedi kulturális jellemzőik alapján választják ki, mint például a sokszínűség, a művészetekhez való hozzáférés, a progresszív és közösségépítő kezdeményezések, valamint a gazdag közös történelem. A Kulturális fővárosok projekt célja, hogy kiemelje a kulturálisan gazdag európai városok széles skáláját, elősegítse a közös kultúrához való tartozás érzését, segítse a városok megújulását és helyreállítását, fellendítse a turizmust, és ösztönözze a polgárokat a folyamatos kulturális eseményeken való részvételre.

comments powered by Disqus