Plovdiv és Matera: Európa kulturális fővárosai 2019-ben

Plovdiv és Matera: Európa kulturális fővárosai 2019-ben

Gazdag történelmi és kulturális örökséggel és a jövőbe tekintve. A bulgáriai Plovdiv és az olaszországi Matera az idei év kulturális fővárosai.

Plovdiv

Plovdiv az első bolgár város, amely az Európa Kulturális Fővárosa címet viseli. Bulgária dél-középső részén, a trák síkság közepén található, és mintegy 345 000 lakosával az ország második legnagyobb városa.

“Az EU Tanácsának [2018 januárja és júniusa közötti] elnöksége után Plovdiv 2019 az egyik következő nagy és jelentős esemény Bulgária számára” - mondta Andrej Kovacsev, a néppárti frakció bolgár tagja.

“Együtt” a mottója Plovdiv Európa Kulturális Fővárosa. Négy tematikus platformot foglal magában: A “Fuse” integrálja az etnikai és kisebbségi csoportokat, és célja, hogy összehozza a különböző generációkat és társadalmi csoportokat; a “Transform” újragondolja és újjáéleszti az elfeledett városi tereket; a “Revive” célja a történelmi örökség megőrzése és a kultúrához való hozzáférés bővítése; míg a “Relax” a fenntartható életmódot népszerűsíti a lassú tempóval és a slow fooddal.

A város több mint 300 projektet és közel 500 eseményt tervez több mint 70 helyszínen. “2019-ben várhatóan több mint kétmillió turista látogat el Plovdivba” - mondta Kovatchev.

Matera

A 60 000 lakosú dél-olaszországi város, Matera a történelmi Sassi-barlanglakásairól híres, és az Unesco világörökség részévé nyilvánította.

A kulturális fővárosi cím lehetőséget ad a városnak arra, hogy megmutassa a világnak természeti-történelmi látnivalóit - mondta Piernicola Pedicini, az EFDD csoport olasz tagja. “Az embereknek lehetőségük lesz megcsodálni a sziklába vájt házak szépségét, a földalatti templomokat, a tizenharmadik századi katedrálist és a várost körülvevő hihetetlen tájat.”

Matera 2019 szlogenje a “Nyitott jövő!”, és öt fő témája van: “Ősi jövő”, “Folytonosság és zavarok”, “Tükröződések és kapcsolatok”, “Utópiák és disztópiák” és “Gyökerek és utak”. Két pillérprojektet foglal magában: “I-DEA”, amely a régió kulturális, művészeti és antropológiai történelmének vizsgálatára és bemutatására irányul; és “Open Design School”, egy tervezési laboratórium, kísérletezés és interdiszciplináris innováció.

comments powered by Disqus