Galway és Fiume: Európa kulturális fővárosai 2020-ban

Galway és Fiume: Európa kulturális fővárosai 2020-ban

Két tengerparti város, az írországi Galway és a horvátországi Fiume a 2020-as év Európa Kulturális Fővárosa.

Az 1985-ben indított Európa Kulturális Fővárosa kezdeményezés rávilágít az európai kultúra gazdagságára és sokszínűségére, miközben hozzájárul a városrégiók nemzetközi ismertségének növeléséhez. A címnek hosszú távú hatása van, nemcsak a kultúra, hanem társadalmi és gazdasági szempontból is.

Lendületes és dinamikus város Európa peremén

Írország nyugati Connacht tartományának legnagyobb városa, Galway a harmadik ír birtokosa az Európa Kulturális Fővárosa címnek. A februárban kezdődő Galway 2020 programja az ősi kelta naptárhoz igazodva a négy kelta fesztivál, Imbolc, Bealtaine, Lughnasa és Samhain köré épül.

Egy olyan városban, ahol minden negyedik lakos Írországon kívül született, a migráció a Galway 2020 három központi témája közül a táj és a nyelv mellett a migráció is. Mairead McGuinness, a Parlament első alelnöke, akinek választókerületében Galway is található, a várost a kultúra szinonimájaként jellemzi: “Galway gazdag irodalmi, művészeti és zenei hagyományokkal rendelkezik - az ír nyelv hazája -, ugyanakkor teljesen modern és globális, az orvosi eszközök és a technológia központja. Örülök, hogy ez a vibráló és dinamikus város Európa peremén lehetőséget kap arra, hogy bemutatkozhasson az egész kontinensnek”.”

A tolerancia és a multikulturalizmus ragyogó példája

Galway megosztja a 2020-as címet Rijekával, a horvátországi Adria partján fekvő, bohém hangulatáról és fesztiválok sokaságáról ismert várossal. Az ország legnagyobb kikötőjének otthont adó Rijeka az első horvát város, amely az Európa Kulturális Fővárosa címet viseli.

A “Sokszínűség kikötője” szlogen alatt a Rijeka 2020 program három központi témára összpontosít: víz, munka és migráció. Valter Flego, a horvát Renew Europe európai parlamenti képviselője gratulált a városnak, ahol gépészmérnök hallgató volt, a kulturális fővárosi évhez:

“Rijeka a tolerancia és a multikulturalizmus fényes példája lehet minden európai város számára. Biztos vagyok benne, hogy a város ezt a megfelelő módon fogja népszerűsíteni. Szívből gratulálok diákvárosomnak ehhez a rangos elismeréshez”.

comments powered by Disqus