Miért érdemes ellátogatnia Pécsre?

Miért érdemes ellátogatnia Pécsre?

Budapest, Magyarország fővárosa eléggé ismert akár a külföldi turisták körében is. De sok Magyarországra látogató kérdezi, hogy mi van még, amit érdemes megnézni. Nos, nagyon sok mindent! Mint például Pécs, a kultúra városa, az egyik kedvenc magyar városunk.

Pécset 2010-ben Európa Kulturális Fővárosának választották, így a belváros csodálatos történelmi épületei és sétálóutcái ennek köszönhetően szépen felújítottak. Középkori, barokk, klasszicista, rokokó és szecessziós építészettel nyűgöz le, a török hódoltság korából származó öröksége pedig egyedülálló az országban.

Pécs, egy ősi város gazdag történelemmel

A mai Pécs helyén a második században egy Sopianae nevű római város állt. Később jelentős ókeresztény központtá vált, ma pedig Magyarország legkedvesebb városa, gazdag kulturális örökséggel és laza hangulattal.

Bár érdekes megismerni Pécs történelmét, mi mégis azt szerettük a legjobban, hogy csak úgy lógunk a belvárosban. A Széchenyi tér a főtér, amelyet olyan gyönyörű épületek vesznek körül, mint a Gázi Kászim pasa dzsámija vagy a Városháza.

A központban nem csak egy sétálóutca van, hanem a város szíve maga is egy sétálóövezet. A Király utca a fő sétálóutca, itt található a Pécsi Nemzeti Színház, a szecessziós Palatinus Hotel, Magyarország legrégebbi kávézója (Caflisch néven), a Vasváry Ház és még néhány mesés régi homlokzat. De a környező szűk utcák mindegyike kellemes meglepetéseket tartogat.

Pécsi nemzeti színház

A fenséges Szent Péter és Pál székesegyház, a pécsi zsinagóga, de még a régi posta épülete is különleges építészeti alkotás. És még itt van Magyarország legnépszerűbb szerelmes helye is, ha ez a te világod. A Janus Pannonius utcában találod őket.

Pécs egyedülálló kulturális öröksége

Az UNESCO világörökség része az ősi relikvia, a pécsi ókeresztény nekropolisz földalatti sírkamrákkal és emlékkápolnákkal. A föld alatt 4-6 méterrel - a Szent István tér és környéke alatt - található. Egy modern látogatóközpontban lehet bejutni a kamrákba, és további információkat kaphatunk a történelmükről.

Emellett nincs még egy olyan gazdag török építészetű magyar város, mint Pécs.

A török építészet híres darabjai

Gázi Kászim pasa dzsámija

A Gázi Kászim pasa dzsámija eredetileg egy gótikus templom volt, amelyet az oszmán megszállás után mecsetté alakítottak át. Minden jellegzetes oszmán építészeti elemet tartalmaz, de ma ismét katolikus templomként működik. Kupoláján a muszlim félhold és a keresztény kereszt kombinációja nagyon jól szimbolizálja, hogy ez a templom milyen egyedi keverék.

A Jakováli Hasszán dzsámija az egyetlen török kori mecset Magyarországon, amely minaretjével együtt épségben megmaradt. Belseje ma is teljes mértékben megfelel a vallási tanoknak, és a Pécsett élő muszlimok használják. Jakováli Hasszán dzsámijának imaterme

Idrisz Baba türbéje és Memi pasa fürdőjének romjai szintén érdekes maradványok a török korból. Idrisz Baba türbéje

Hallottál már a Zsolnay porcelánról?

A Zsolnay Porcelánmanufaktúra Pécsett alakult, egyedi, kézzel készített termékeik világhírűek. Kerámiáikat széles körben használta számos híres magyar szecessziós építész, mint Lechner Ödön, Ybl Miklós vagy Steindl Imre. Olyan épületek díszeként láthatók, mint a Mátyás templom (Budapest), a Parlament (Budapest), az Iparművészeti Múzeum (Budapest), a Gellért fürdő (Budapest), a kecskeméti városháza, a szegedi városháza vagy a szabadkai városháza (Szerbiában).

A mi kedvenc pécsi múzeumunk messze a Zsolnay család egykori otthonában (Káptalan utca 2.) létrehozott Zsolnay Múzeum. Itt többet megtudhatunk a családról, a Zsolnay-család történetéről, és egyedi remekművek is megtekinthetők. Mi biztosan nem vagyunk porcelánszakértők (és általában a művészetekben sem), de még mi is fel tudtuk ismerni, hogy mennyire egyediek ezek a darabok.

A 2010-es Európa Kulturális Fővárosra történő felújítás részeként a Zsolnay gyárépületek körül egy egész kulturális és rekreációs negyedet alakítottak ki.

comments powered by Disqus