A fiatal Pécs

A fiatal Pécs

Ha Budapesten vagy környékén élsz, akkor talán nehéz elképzelni, hogy a fővároson kívül is van még élet az országban. Pedig van bőven. Pécs az ötödik legnagyobb és a legdélebben fekvő megyei jogú városként rengeteg szórakoztató, izgalmas és hangulatos helyszínnel és programmal vár.

A jelenleg több mint 145 ezer lakosú Pécs a mediterrán világ benyomását keveri magyaros tájakkal körülvéve. A Pécsi Tudományegyetem, amely az ország legelső egyetemeként alapult meg 1367-ben, ma 34 ezer hallgatót tudhat magáénak, így a fiatalabb generációk is bőven fűszerezik a város hangulatát. Számos tere éttermeknek, kávézóknak, rendezvényeknek és még sok másnak ad otthont.

Így néz ki Pécs este

A tavasz magával hozza a lendületet, ez Pécsett sincsen máshogy: a Pécsi Egyetemi napok például az egész egyetemi légkört kiviszi egészen a Zsolnay térig, ahol élőzenei koncert és szórakoztató események várnak bárkit.

Nem ez az egyetlen nagynevű fesztivál a környéken. A hőmérséklet növekedésével, nyáron a Fishing on Orrfű Pécs mellett kerül megrendezésre. Ez a népszerű fesztivál már önmagában egy külön cikket megérne, érdemes utána olvasni.

Na de, vissza a városba! A kellemes langyos esték idilli stílust hoznak egy pohár fröccs vagy sör kíséretében, ha éppen arra vágysz. Romkomcsák ugyanis nem csak Budapesten találhatóak, Pécs is büszkélkedhet többel is: a CoolTour Café például nagy zöld kertjével várja a vendégeit tavasztól egészen késő őszig. A Király utca közepén helyezkedik el a maga változatos tereivel, ahol nemzetközi légkörével sok látogatót csábít.

Ne hagyjuk ki a Csinos Presszót sem, amely megnyitása után hirtelen felkapott kávézóvá vált a belvárosi részen. Igazán összerántja a helyi közösséget, ahol a retro a színek és az alkotás is teret kap. Itt tényleg érdemes kipróbálni a pécsi italokat, teákat és a házi szörpöket!

Ha már elég volt az italból és inkább táncolva szeretnénk folytatni az éjszakát, akkor pedig irány a Kerti Est szórakozóhely. A buli íze és vére tárul elénk, ahol folyamatosan neves fellépők dalait élvezhetjük.

Hova menjek Pécsen nappal?

Nap közben sincsen unalom a városban. A szórakozás után jöhet egy jól megérdemelt reggeli az igazán kreatív, Reggeli nevezetű helyen. Itt egy kiadós étkezés könnyen meghozza a kedvünket azonnal be is nézni a Nappali nevű helyre, ahol élőkoncertek várnak közvetlenül a Reggeli mellett.

Kávézni bárhol ér, de persze a színház melletti Blöff kávéház hatalmas teraszával mindig képes elkápráztatni a napunk bármely szakaszában. Ebédre pedig az igazán egyedi és újító gasztronómiai bomba-burgerekkel dobhatjuk fel a kedvünket a Hakni Burgers-ben.

De nem csak a város szívében lelhetünk kincsekre. A Mecsekben található Niké-szobornál lenyűgöző panoráma tárul elénk, miután megjártuk a természetet a felfelé vezető úton. Más perspektívát a TV torony tud nyújtani, ha még mindig nem volt elég a szépségből.

Mivel menjek?

A helyi tömegközlekedés nagyban megkönnyíti a mozgást a városi térben. Tudtad, hogy Pécs rendelkezik az ország legnagyobb elektromos autóbusz állományával? 2020-ban vadonatúj buszokkal szerelkezett fel a TükeBusz Zrt, így eljutni A-ból B-be nem nagy kihívás. Ha csupán pár napra látogatsz el a városba, akkor válthatsz 24 órás jegyet, de 72 órás vagy egy hetes bérletet is kiválthatsz, ha tovább maradnál.

Pécs tele van meglepetésekkel és még bőven sorolhatnánk a jobbnál jobb programokat és helyeket, de inkább mindenkit arra buzdítunk, hogy fedezze fel magának! Nem fogod megbánni!

comments powered by Disqus