Tallinn nyerte el az Európa Zöld Fővárosa 2023 címet

Tallinn nyerte el az Európa Zöld Fővárosa 2023 címet

Az észt főváros, Tallinn, a svédországi Helsingborg, a lengyelországi Krakkó és a bulgáriai Szófia versenyében nyerte el a 2023-as “Európa Zöld Fővárosa” címet; a versenyt az Európai Bizottság, az Európai Unió végrehajtó szerve szervezi. A verseny győztesét szeptember 9-én hirdették ki a finnországi Lahtiban - a cím jelenlegi viselője.

Az “Európa Zöld Fővárosa” címet az Európai Bizottság választja, elismerve azon városok erőfeszítéseit, amelyek “megőrzik és javítják az élő környezetet és a gazdaságot egyaránt támogató környezetet”. A “zöld fővárosnak” a fenntartható fejlődés terén példaként kell szolgálnia más városok számára, és ezáltal javítania kell az európai városok városi környezetét.

Az Európai Unió lakosságának mintegy 75%-a városokban él. A díjat olyan város kapja, amelynek legalább 100 000 lakosa van, és hajlandó valódi változásra.

A városokat tizenkét környezetvédelmi mutató alapján értékelik: levegőminőség, zaj, hulladék, víz, természet és biológiai sokféleség, fenntartható földhasználat és talaj, zöld növekedés és ökoinnováció, éghajlatváltozás enyhítése, éghajlatváltozáshoz való alkalmazkodás, fenntartható városi mobilitás, energiateljesítmény és kormányzás.

Tallinn

Tizenhat város jelentkezett

Tallinnnal együtt 16 város pályázott a 2023-as “zöld főváros” címre: Szófia (Bulgária), Logroño (Spanyolország), Zágráb (Horvátország), Dublin (Írország), Cagliari (Szardínia-szigetek, Olaszország), Varsó, Krakkó, Gdansk és Rzeszów (Lengyelország), Szkopje (Macedónia), Helsingborg (Svédország), Belgrád (Szerbia), Kassa (Szlovákia), Gaziantep és Izmir (Törökország). Helsingborg, Krakkó és Szófia Tallinnnal együtt jutott a döntőbe, de végül kikapott.

Estonia

“Tallinn lenyűgözte a nemzetközi zsűrit a zöld kormányzás rendszerszemléletű megközelítésével és az egymáshoz kapcsolódó stratégiai célokkal, amelyek tükrözik az európai zöld megállapodás ambícióit” - áll az Európai Bizottság nevében kiadott közleményben. “Európa egyik legjobb állapotban fennmaradt középkori városaként és az UNESCO világörökségi helyszíneként Tallinnt tájképének és közösségeinek változatos és mozaikos jellege jellemzi, amelyek ritka fajok élőhelyéül is szolgálnak” tette hozzá a közlemény.

Az észt főváros erősségei közül a verseny zsűrije a tallinni önkormányzat szerint kiemelte az “ingyenes tömegközlekedést” és a “barnamezős területek rekonstrukcióját” is.

Tallinn egy új hálózat élére áll

Tallinn fogja vezetni a 19 európai városból álló, újonnan indított hálózatot is, amelynek célja az ENSZ fenntartható fejlődési céljainak helyi szintű megvalósítása, többek között a szegénység felszámolása, a nemek közötti egyenlőség, a tiszta víz, az éghajlatváltozás, a fenntartható városok és az energia fenntarthatósága, a gazdasági növekedés és a foglalkoztatás témakörében.

Ez az első alkalom, hogy Tallinn viseli az “Európa Zöld Fővárosa” címet.

Az első “Európa Zöld Fővárosa” címet 2010-ben ítélték oda, és eddig 13 város kapta meg a címet: Stockholm (Svédország), Hamburg (Németország), Vitoria-Gasteiz (Spanyolország), Nantes (Franciaország), Koppenhága (Dánia), Bristol (Egyesült Királyság), Ljubljana (Szlovénia), Essen (Németország), Nijmegen (Hollandia), Oslo (Norvégia), Lisszabon (Portugália), Lahti (Finnország) és Grenoble (Franciaország).

comments powered by Disqus