Megnyílt a pécsi Martyn Ferenc - Lantos Ferenc Múzeum

Megnyílt a pécsi Martyn Ferenc - Lantos Ferenc Múzeum

Újabb múzeum nyitotta meg kapuit az idei Múzeumok Éjszakáján Pécsen. Bár a város eddig is hemzsegett az állandó tárlatoktól és kiállításoktól, június 24-től azonban egy újabb különleges helyszín várja a kultúra, különösen a festészet kedvelőit.

A Káptalan utca 4-es szám alatt nyílt meg ugyanis a Martyn Ferenc – Lantos Ferenc Múzeum, ami több szempontból is érdekes, hiszen ezzel mester és legkiemelkedőbb tanítványa kapott saját tárlatot, aminek részeként az alkotók legjobb és legismertebb munkái kerültek prezentációra.

A különleges háttér miatt a szervezők megadták a módját a megnyitónak, hiszen tiszteletét tette a helyszínen Péterffy Attila, Pécs polgármestere, valamint Nagy András is, a Janus Pannonius Múzeum Képző- és Iparművészeti Osztályának vezetője, de a tárlatindítón még Apagyi Mária zongoraművész játékát is élvezhették az első látogatók.

Muzeális épületbe kerültek a két festő legfontosabb művei

A múzeum érdekessége, hogy eleve egy olyan épületben nyílt meg, amely önmagában muzeális értéket képvisel. A Káptalan utcában található patinás ingatlan ugyanis még a középkorban épült, mai formáját pedig a barokk korban nyerte el.

Bár Lantos Ferenc munkáit eddig is láthatta a nagyérdemű a Modern Magyar Képtárban, most azonban minden festményt átköltöztettek a pécsi múzeum földszinti termébe, ahol Martyn Ferenc alkotásaival együtt váltak megtekinthetővé.

Ez igazán fontos esemény a város életében, hiszen a pécsi képzőművész és legjobb tanítványa együttesen egy olyan különleges vonalat képviselt a magyar festészeti palettán, aminek itt volt már az ideje, hogy együtt is láthatóvá váljon.

Martyn és Lantos festményei nem csak helytörténeti jelentőségűek

A tárlat több szempontból is lényeges a pécsi művészélet képviselői számára. Egyrészt szimbolikus jelentőséggel bír, hiszen bemutatja, hogy milyen nagyszerű alkotók születtek egykoron a városban.

Másrészt azonban a helytörténeti fontosságuk mellett mindenki megbizonyosodhat arról, hogy Martyn és Lantos munkái egyaránt jelentőségteljesnek tekinthetők a hazai és a nemzetközi képzőművészetben egyaránt.

A festményeket a változatosság, a sokféleség jellemzi, azonban míg Martyn alkotásait inkább a témák és az ábrázolásmódok különbözősége uralja, addig Lantos esetében a geometriai elemek variációinak végeláthatatlan sora.

Martyn Ferenc művészetéről köztudott például, hogy nagyon szerette a természeti formák absztrakcióját, aminek részeként ezeket torzította és egyszerűsítette úgy, hogy megmaradt a felismerhetőség határain belül. Nagyon szerette továbbá a tenger, a halászat és a madarak megjelenítését valamennyi festményén.

Lantos Ferenc életműve emellett több szempontból is egyedülálló. Nem csak egyszerű festményeket készített, hiszen mindegyikben megjelent a múzeumpedagógia, miközben a vizuális geometria segítségével tanító célzatú törekvései is voltak. Nem véletlen, hogy feleségével szabadiskolát alapított, ahol a zene és a képzőművészet kapcsolata központi szerepet kapott.

comments powered by Disqus