Légy részese látványos fizikai kísérleteknek a pécsi Zsolnay Negyed Varázsóráján

Légy részese látványos fizikai kísérleteknek a pécsi Zsolnay Negyed Varázsóráján

Gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt érdekes, de csoportok számára is különösen izgalmas programokat kínál az idei nyáron a pécsi Zsolnay Negyed, ahol évről-évre újabb attrakciókat álmodnak meg azért, hogy minél többen válasszák úti célul a megyeszékhelyet.

Elég csak megismerkedni olyan programokkal, mint a VR Univerzum, az Interaktív Varázstér vagy éppen a Varázsóra névre keresztelt eseménysorozat, mely szezonban rendszeres időközönként kínál a látogatók számára rendhagyó módon kivitelezett, látványos fizikai kísérleteket.

Mi az a Varázsóra?

Nevével ellentétben a Varázsóra nem holmi szemfényvesztésre vagy átverésre épül. A gyerekek és felnőttek megmagyarázott, közérthető és mégis látványos kísérletek segítségével, gyakorlatilag játékos formában ismerhetik meg a fizika tudományát.

A kísérletek során a káprázatos élmények mellett magyarázatot találhatunk világunk izgalmas és látványos jelenségeire, így olyan kérdésekre is, amelyeket korábban talán még soha nem tettünk fel magunknak.

Példának okáért választ kaphatunk olyan kérdésekre, minthogy mi történne a Földön a tárgyakkal abban az esetben, ha hidegebb lenne, mint a Marson? Vagy miként tudnak találkozni önmagukkal a hanghullámok, egyáltalán mire képes a légnyomás?

A Varázsórán belül többféle előadás közül válogathatunk, amelyek a hét kijelölt napjain érhetők el, a nagy érdeklődésre való tekintettel pedig minden esetben érdemes előre megvenni a jegyet az egyes időpontokra.

A Varázsóra előadásai

Mint az imént már elhangzott, a Varázsórán belül többféle tudományos előadás közül válogathatunk, amelyek elsődlegesen a gyerekeket célozzák, de a felnőttek számára ugyanolyan izgalmasak, érdekesek és tanulságosak lehetnek.

Ilyen előadás például a Megrázó kísérletek, aminek részeként valóban hajmeresztő, ámde biztonságos fizikai kísérletek kerülnek bemutatásra az elektromosságról és a mágnesességről – természetesen vidám, közérthető formában.

Egy igazi „best of” előadással, mondhatni valódi örökzöld kísérletekkel találkozhat, aki a Legkedvesebb kísérletek eseményt választja, hiszen ennek részeként a korábbi évek legjobb, leglátványosabb és legkedveltebb fizikai bemutatói lettek összegyűjtve.

Amennyiben mindig is érdekelt minket a mágnesesség, a Nem élhetünk mágnesesség nélkül! című előadáson tudományos oldalról is megismerkedhetünk ezzel a témakörrel. Sőt mi több, a célzott kísérletek mellett az is kiderül, hogy milyen nélkülözhetetlen eleme életünknek a mágnesesség!

Ha szeretnénk hazavinni némi tudást, és szívesen tartanánk otthon is egy kis bemutatót, akkor érdemes a Filléres kísérletek előadást választani. Előnye, hogy rendkívül érdekes, mégis egyszerű alapanyagra, illetve eszközre épülő bemutatókat ismerhetünk meg, illetve sajátíthatunk el, méghozzá a közvetlen környezetünkben megtalálható kellékekre építve.

Mindig is érdekeltek minket a földöntúli tudományok? Ebben az esetben a Földöntúli kísérletek című előadás lehet jó döntés, aminek részeként ugyanúgy nagyjából 45 percen keresztül ismerkedhetünk a fizika tudományának egy egészen új szintjével.

comments powered by Disqus