Táblaavató, térbúcsúztató a Tettyén

Táblaavató, térbúcsúztató a Tettyén

Kegyes volt az időjárás április 26-án, amikor ünnepélyes táblaavatással, lakossági fórummal egybekötött zenés, táncos műsor keretében búcsút vehetett a közönség a megszokott látványtól a Tettye-parkban.

A Pécs2010 EKF program Közterek és parkok projekt kivitelezése során ugyanis megújul a Pécs-Tettye városrész jelentős része. Az ünnepségen felléptek az ANK Martyn Ferenc Művészeti Szabadiskolájának tanárai, Nagyi mesél címmel Stettner Zoltán tartott szórakoztató előadást, végül a Singas Project zenekar teremtett jó hangulatot. Az ünnepélyes táblaavatás zenei kíséretéről a Pécs2010 EKF program hivatalos nagykövete, a Pécsi Vasutas Koncertfúvós Zenekar tagjai gondoskodtak.

A térbúcsúztató és a táblaavatás mellett lakossági fórumot is tartottak, ahol elhangzott, hogy a Tettye két ütemben valósul meg. A csodálatos természeti adottságokkal rendelkező, a turisták és a helybéliek által is kedvelt városrész két ütemben újul meg. Elsőként a Tettye park öltözik új ruhába: az alsó és a felső parkrész kapcsolatának erősítése végett a Böckh J. utca parki (a romok alatti) szakaszát megszüntetik. A park burkolt sétányai megmaradnak, a burkolatokat viszont teljesen felújítják, így a most is meglévő főbb gyalogos útvonalak több szerepet kapnak, és az akadálymentes közlekedés feltételei is megteremtődnek. A felújítás során kialakítják a park új központját: a romoktól délre ülőfelületekkel-padokkal, vízmedencékkel és vízjátékkal kiépítik a hétvégi családi séták új célpontját. A park déli részén kibővítik a játszóteret a meglévő játszószerek felújításával és új elemek elhelyezésével. Az északi részen lévő leromlott állapotú és felújíthatatlan Zsolnay-szökőkút helyére új szökőkutat helyeznek el. A park keleti oldalán meglévő használaton kívüli présház felújítás és bővítés után új funkciót kap, mely a városlakókat és az ide látogató turistákat egyaránt csábíthatja, hiszen megismerhetik a pécsi vonatkozású bortermelést a szőlőtermesztéstől a borkóstolásig. Az északi területen a mozgáskorlátozottak számára is használható nyilvános illemhelyet helyeznek el.

A Tettye, amely önmagában is a pécsiség egyik szimbóluma, a borházzal és a kis bemutató szőlőskerttel, a modern játszóeszközökkel és pihenési lehetőségekkel a „Tüke”-tudatot és a közterek és parkok aktív, élménydús használatát kívánja szolgálni, erősíteni. A területen jelenleg egyetlen – a közlekedési szabályoknak megfelelő – parkolóhely sincsen, ezért összesen 46 db parkolóhelyet alakítanak ki. A kivitelezés 2009. március 27-én kezdődött és 2009. november 2-ig tart.

comments powered by Disqus