Nagy kiállítótér

Nagy kiállítótér

A Nagy Kiállítótér méltó bemutatóhelye Pécs képzőművészeti hagyományainak és a városba érkező alkotásoknak.

Pécs az 1970-es években vált Magyarország első számú, Budapesten kívüli múzeumi központjává. Ekkor kerültek Pécsre a mai múzeumi kínálat gerincét alkotó gyűjtemények és létesült a mai múzeumok nagyobb része, valamint ebben az időszakban vált a Káptalan utcából a ma is ismert „Múzeum utca”.

Egymás szomszédságában található az Amerigo Tot Kiállítás, a nemrégiben felújításra került Zsolnay Múzeum, a Vasarely Múzeum, a Reneszánsz Kőtár és a Modern Magyar Képtár Martyn Gyűjteménye, a Nemes Endre Múzeum, Schaár Erzsébet „utcája”, egy utcányira pedig a Csontváry Múzeum.

A Múzeum utca gyökerei tehát messzire nyúlnak vissza, mely tradicionális múzeumvárossá tette Pécset. A projekt keretében gyakorlatilag a teljes Múzeum utca megújul és Magyarország legnagyobb egységes múzeumi infrastruktúrája, összességében legnagyobb és legsokoldalúbb kiállító tere kerül kialakításra.

A projekt keretében Pécs eddig is egyedülálló attrakciója, az úgynevezett „Múzeum utca” teljesen megújult színvonalon, az eddiginél koncentráltabb képzőművészeti csomópontként, a korábbit nagymértékben meghaladó és fenntartható látogatói érdeklődés mellett szolgálja a magyar kulturális élet megújulását, és Pécs kulturális turisztikai pozíciójának javítását.

A Nagy Kiállítótér (Múzeum utca) kulcsprojekt a következő projektelemeket tartalmazza: nyolc múzeumépület felújítása (a Papnövelde u. 5. számú ingatlan esetében bővítéssel egybekötve); az épületek kertjeinek parkosítása; a kapcsolódó utcák és közterületek rekonstrukciója; a múzeumépületek berendezése; informatikai fejlesztés.

Töltse le a megvalósíthatósági tanulmányt ide kattintva!

Részletes leírás

A Nagy Kiállítótér két részprojekttel, összesen hat elemmel emeli a pécsi és a városba érkező művek kiállítási színvonalát

Az összesen mintegy 5300 m2-en megvalósuló projekt az alábbi elemeket foglalja magába:

 1. Az ún. Régi Vármegyeháza (Papnövelde u.5.) teljes belső felújítása és bővítése a földszinten, az első és második emeleten. Műtárgyraktár, kiállítótér, irodák, látogatóközpont, kutató szobák kerülnek kialakításra az épületben, több mint 3000 négyzetméteren.
 2. Megvalósul a „Múzeum utca” rekonstrukciója az alábbi fő elemekkel:

Káptalan utca rekonstrukciója:

 • Meglévő burkolatok bontása, gyalogos térburkolat, vegyes forgalomi felület kialakítása, akadálymentes járdaszegélyek kialakítása;
 • Zöldterületek igényes rekonstrukciója, talajcsere, locsolórendszer telepítése;
 • Aranyos-kút és környezetének megújítása, térplasztika, padok és kerékvetők telepítése;
 • Utcabútorzat kialakítása;
 • Eszperantó park akadálymentes bejáratának kialakítása;
 • Hunyadi János út kereszteződésében gyalogosbarát átvezetés, forgalomcsillapítás.

Káptalan u. 3.:

 • A keleti épület (Vasarely Múzeum, hrsz. 18356) világításának átalakítása, klimatizálás, akadálymentesítés, homlokzat-felújítás (két szinten összesen 459 nm alapterület).

Káptalan u. 4.:

 • nyugati oldalon található főépület: kisebb átalakítások, akadálymentesítés, épületgépészeti felújítás, kiállítótér és kiszolgáló helyiségek kialakítása, a homlokzat és a tető rekonstrukciója (két szinten és pinceszinten összesen 675 nm alapterület);
 • északi épület teljes körű külső és belső felújítása (egy szinten 200 nm alapterület);
 • az udvar teljes rekonstrukciója, kertészeti rendezése.

Káptalan u. 5.:

 • kisebb átalakítás, akadálymentesítés, épületgépészeti felújítás, kiszolgáló helyiségek kialakítása, homlokzat-felújítás (két szinten és pinceszinten összesen 702 nm alapterület).

„Múzeumkert” kialakítása:

 • Megtörténik a Modern Magyar Képtár XX. századi gyűjteményének teljes kiállítási anyagának, a BMMI szakkönyvtárának és adattárának, a Képzőművészeti Osztály adminisztrációjának átköltöztetése a Régi Vármegyeháza épületébe. Bővítésre kerül a Martyn Ferenc gyűjtemény állandó kiállítása a Káptalan u. 4. szám alatti nyugati főépületbe, és ugyanitt kerül kialakításra a Nemes Endre kiállítás, az Amerigo Tot kiállítás és a nemzetközi modern gyűjteményből rendezett kiállítás. A Régi Vármegyeháza időszakos kiállítási területén kialakításra kerül a 2010-es évre tervezett első időszakos kiállítás (Pécs és a Bauhaus címmel).

comments powered by Disqus