Hagyomány és modernség egysége Pécs állás palettáján

Hagyomány és modernség egysége Pécs állás palettáján

Hazánk bővelkedik a nagy múltra visszatekintő, kiemelt jelentőségű városokban. Pécs is mindenképpen ezek közé sorolható. Bár az évtizedek során a város sok szempontból átalakult, továbbra is egy vonzó hely, ha letelepedésről vagy épp karrierépítésről van szó.

Tárnákban rejtőző múlt

A hazai városok életének alakulására természetesen a történelem, vagyis az elmúlt néhány évtized politikai és gazdasági fordulatai voltak a legnagyobb hatással. Ennek egyik leglátványosabb eredménye az ipar fellendítésére tett kísérlet, mely bizonyos helyeket egészen komoly mértékben érintett. Pécs például egy komoly múltra visszatekintő bányászváros, ahol már a 18. században elindult a szén és uránérc kitermelése. Ennek megfelelően Baranya megye központja érzékelte ugyan a változásokat, de egészen a közelmúltig fáradhatatlanul folytatta a megkezdett hagyományokat.

A bányászat természetesen a környék munkaerőpiacát is alapjaiban határozta meg. Bányamérnökök és bányász munkások egész generációi éltek és dolgoztak a Mecsek tárnáiban. A vidék gazdasági arculata mára persze átalakult, ám a hagyományok továbbra is a pécsiekkel élnek. A tradíció és modernség kettőssége a munkalehetőségek szempontjából is meglátszik. Pécs állás kínálata mára kifejezetten sokrétű lehetőségeket nyújt. Ipari szereplők, városi és oktatási intézmények, turisztikai célpontok és a környékre hagyományosan jellemző munkák egyaránt megjelennek Pécs állás palettáján.

Tradíciók és a modernség ötvözete

Tekintve, hogy Pécs gazdag és sok rétegben megjelenő hagyományokra tekint vissza, a város vezetői és lakosai egyaránt kiemelt figyelmet fordítanak a tradíciók megőrzésére. A város gazdasági és kulturális öröksége is kiemelkedő, utóbbi pedig építészetében is magán hordozza az elmúlt korok lenyomatát. Pécs egyik legismertebb terméke például a Zsolnay porcelán, mely a mai napig is komoly presztízsnek örvend. Bár a hajdan hatalmas gyár mára manufaktúraként üzemel, Pécs állás kínálatának továbbra is részét képezik az ehhez kötődő folyamatok. A tradíciókat mindenképpen érdemes tehát őrizni, ám egy modern város nem épülhet csupán a hagyományok alapjaira.

Az ipari és gazdasági átalakulás értelemszerűen magával hozta az újkor jelentősebb ipari szereplőit, akik előszeretettel telepednek meg a nagyobb városokban. Pécs állás palettáján így szintén nagy szerep jut ezeknek a nagyvállalatoknak. A város területén évtizedek óta dohánygyár működik, de a gépgyártás területe is kiemelhető. A nagy ipari szereplők egyik sajátossága pedig nem más, mint hogy hatalmas mennyiségű munkaerő alkalmazására képesek. Ennek mentén a város is igyekszik tovább erősíteni szerepét az ipar területén. A jövőbeli beruházások többek között repüléstechnikai és autóipari cégeket is építenek, akik üzemeik megnyitásával nagyban szélesítik Pécs állás kínálatát.

Élő kultúra, kiemelt turizmus

A hagyományok és újítások keveredése nem csupán a gazdaság és az ipar, de a kultúra területén is ugyanúgy megfigyelhető. Pécs hazánk egyik kiemelt turisztikai és kulturális értéke, mellyel természetesen a város vezetése is tisztában van, így igyekeznek e két területet is megtölteni élettel. A város épített öröksége már önmagában is kiemelkedő, hiszen gyakorlatilag konzerválta a török idők jellemző vonásait. De ez csak az alap, melyre a város kulturális és turisztikai élete épülhet. Pécs állásai közül sok kapcsolódik e szektorokhoz, a benne dolgozók pedig napi szinten tesznek azért, hogy a hagyományok a modernségben is élettel teli módon maradjanak fent.

E törekvés egyik kiváló eredménye a 2010-ben elnyert Európa Kulturális Fővárosa cím, mely újra megmutatta a ma is élő művészeti sokszínűséget. Pécs ezen felül az oktatás területén is kiemelkedő, hiszen itt található hazánk egyik legnagyobb egyeteme is. Ennek megfelelően Pécs álláspalettáján folyamatosan megjelennek az egyetemhez köthető állások, melyek az értelmiségi álláskeresők számára jelentenek kiváló lehetőséget. Pécs álláskínálata tehát legalább annyira sokszínű, mint amilyen a város maga is. Baranya megye székhelye kiváló opció mindenki számára, aki meg szeretné tapasztalni, hogy milyen egy tradicionális, mégis sok szempontból modern vidéki városban élni és dolgozni.

comments powered by Disqus