9 ok, amiért érdemes idén Újvidékre utaznia

9 ok, amiért érdemes idén Újvidékre utaznia

Szerbia második legnagyobb városa, Újvidék a zene, a művészet és a szórakozás liberális városáról híres. A Duna egy idilli szakaszán fekvő Újvidék lakói élvezik azt az elragadó hírnevet, hogy Szerbia kulturális szívében élnek.

Nyitott és toleráns város, barátságos emberekkel, akik büszkék kulturális sokszínűségükre. Nem csoda hát, hogy az Európai Unió Újvidéket 2022-ben Európa Kulturális Fővárosának nevezte ki. Ha ez nem lenne elég, íme 10 ok, amiért érdemes Újvidéket meglátogatni.

1. Nyugodt, befogadó hangulata van

Újvidék Szerbia egyik etnikailag legváltozatosabb régiójának fővárosa, ahol az évszázadok során olyan népcsoportok éltek, mint a magyarok, horvátok, szlovákok és románok. A szakértők úgy vélik, hogy a várost először szerbek alapították, akiktől megtagadták, hogy szabadon gyakorolhassák ortodox hitüket. Ma már hat hivatalos nyelve van, és az istentiszteleti helyek sokaságának ad otthont - a főtéren büszkén álló neogótikus katolikus templom, a rózsaszínű ortodox püspöki palota és az Újvidéki Zsinagóga.

Mária Neve templom, neogótikus katolikus templom

2. Könnyű felfedezni

A város sík terepének, a helyiek kerékpárosbarát hozzáállásának és a kiterjedt kerékpárutaknak köszönhetően Újvidéket remekül meg lehet nézni kerékpárral, a bérleti díjak kedvezőek, és rengeteg fel- és leszállóhely van. A város nagyon jól járható. Az idegenvezetők naponta kétszer 90 perces ingyenes túrákat kínálnak, amelyek a Szerb Nemzeti Színház elől indulnak. Aki egy kis kalandra vágyik, bérelhet kajakot vagy kenut, és a vízről is megtekintheti a látnivalókat.

3. Virágzó városi művészeti színtérrel rendelkezik

Újvidék komolyan veszi az utcai művészetet. A szürke épülethomlokzatokat nagyméretű falfestmények és a fotórealizmust az illusztrációval vegyítő, félelmetes street art színes tárlatává alakították át. A legjobb utcai művészeti alkotásokat a Kombináton kívül és a Dunavska utcai sikátorokban elrejtve találod. Mindenképpen nézze meg a híres szerb utcai művész, Artez hatalmas portréját, amelyen egy macskafüles, macskabábut tartó lány látható. Az alkotás egy híres szerb mondásról kapta a nevét: “Ha a macska nincs itt, az egerek játszanak”.

4. Leugorhatsz a Duna partra

Ha szép az idő, a helyiek a Duna melletti, 700 méter hosszú “Štrand” strandra mennek úszni, napozni és homokvárat építeni. Apály idején át lehet sétálni a Halászszigetre, ahol titkos helyet találhatunk egy piknikhez, vagy késő esti italokat ihatunk az egyik úszó bárban. Vagy álljon meg egy kis embernézésre a Štrand egyik tengerparti bárjában és kávézójában, ahol élőzene szolgáltatja a hátteret a homokban ücsörgéshez, miközben a nap lemenőben van.

Újvidéki Strand

5. A természet a küszöbön áll

A Fruška Gora Nemzeti Park dombvidéke rövid autóútra vagy kerékpárral elérhető, ahol számos túra- és kerékpárút várja a kirándulókat, valamint számos tó, amelyek népszerű fürdő- és horgászhelyek. Ez itt a borvidék, ezért szakítson időt arra, hogy megálljon a “vinski podrum” (borospince) ajtaján található szőlőültetvényeknél, és megkóstolja a helyi fajtákat. Az ebből a régióból származó desszertbor, a Bermet állítólag a Titanicon is felszolgálták.

6. A kultúra és a művészet kedvelői számára rengeteg inspirációt kínálnak

A 2022-es év előkészületei még több helyszínnel bővítették a várost, köztük az Eđšeg kulturális állomással, amely egy egykori szépkorú lövészklubban színházi, kiállítási és irodalmi rendezvényeknek ad otthont. A közelmúltban egy régi ipari selyemfestő üzem rekonstrukciója is megtörtént, amely most Svilara Kulturális Állomás néven ismert. A régi gyár és a jellegzetes kémény a korabeli gazdasági és társadalmi fejlődés emlékét őrzi. Ma a Svilara Kulturális Állomás tele van kortárs művészettel a folyamatos kulturális rendezvényeken.

Éttermi jelenet Újvidéken

7. A legjobb szerb ételek

A szerbiai mezőgazdasági vidék szívében jársz, ami azt jelenti, hogy meg kell kóstolnod a helyi ételeket. Málna, helyi sajtok és felvágottak bőséges mennyiségben állnak rendelkezésre, valamint olyan kiadós ételek, mint a burek (spenóttal és sajttal töltött filótészta), a ćevapi (tejföllel töltött lapos kenyérben tálalt grillezett hús) és az elkényeztető Index-szendvics (olvasztott sajttal, sonkával, gombával és rengeteg szósszal töltött tekercs), amelyet Újvidéken találtak fel. Érdemes meglátogatni a Fish i Zeleniš (ismert a barátságos kiszolgálásáról), a Project 72 Wine & Deli (szerb ételek egy kis csavarral) és a Čarda Aqua Doria (a folyóra nyíló kilátás miatt) éttermeket.

Hagyományos szerb reggeli

8. A vásárlás

Szerezzen autentikus szerbiai élményt a város piacain való alkudozással. A helyiek a Riblja, a Pijaca és a Futoška Pijaca piacokon vásárolhatnak olcsó szezonális gyümölcsöket és zöldségeket. A Trg Republike nevű halpiacot is érdemes meglátogatni. Ha egyedi ajándéktárgyakat keres, a The Manual Company, amely 1985 óta létezik, bőrműves termékeiről ismert. Ha pihenésre vágyik, látogasson el a Trčika kávézóba, amely egy volt villamoskocsiban kapott helyet, és igyon meg egy kávét és egy szerb palacsintát (palačinka).

9. A történelemrajongók el lesznek kényeztetve a választékkal

A Vajdasági Múzeum becslések szerint 400 000 tárgyi emléket őriz, amelyek a kőkorszakig visszamenőleg 70 000 év életét ölelik fel ezen a területen - különösen büszke lehet néhány római kori sisakra, amelyeket a közeli Šid város mellett találtak. A látogatóknak nem szabad kihagyniuk, hogy megálljanak a Petrovaradin erődnél, amelynek építése 88 évig tartott a tizennyolcadik században, és felfedezzék a lenyűgöző, 16 km hosszú alagúthálózatot.

Pétervárad erődje

comments powered by Disqus