Egy nap Grácban

Egy nap Grácban

Graz, Ausztria második legnagyobb városa - egyben Pécs testvérvárosa is - és az osztrák Stájerország tartományi székhelye rengeteg látnivalót kínál; történelmi központja felkerült az UNESCO világörökségi listájára, a város Európa kulturális fővárosa és a kulináris élvezetek városa. Graz hosszú egyetemi hagyományairól is ismert.

Ha egynapos kirándulást tervez Grazba, és kíváncsi, mit érdemes megnéznie, nézze meg kis kalauzunkat a tennivalókról, hogy a legtöbbet hozhassa ki abból a 24 órából.

08:00

Mivel a reggeli a nap legfontosabb étkezése, különösen, ha egész napos városnézést tervezel, az energizáló reggeli elengedhetetlen; az osztrákok az édes reggelit részesítik előnyben, különböző süteményekkel, vajjal és lekvárral. A graziak nagy kávérajongók, így csatlakozzon hozzájuk, és igyon egy finom latte-t vagy cappuccinót. A legnépszerűbb helyek közé tartozik a reggeli elfogyasztásához a Tribeka kávézó, amely különböző édességeket, művészi módon díszített kávét és folyóra néző kilátást kínál, valamint a Granola Company, ha amerikai hangulatú reggelire vágyik.

09:00

Graz UNESCO által védett óvárosa bővelkedik jól megőrzött történelmi emlékekben és épületekben. Fedezze fel az egész területet gyalogosan, és ne hagyja ki a legfontosabb látnivalókat; a Hauptplatz, a főtér a folyó bal partján található, és Johann főherceg szobrának ad otthont. A Rathus vagy városháza és a Haus am Luegg építészetével és díszes homlokzataival lenyűgözi Önt. A gótikus stílusú ferences templom boltíves mennyezetével és nyugati tornyával egy másik nevezetes látnivaló. Graz a világ egyik legjobban megőrzött történelmi belvárosával rendelkezik. Sétáljon végig a Herrengasse utcán, a gazdag történelemmel, szép kúriákkal, különféle üzletekkel és kávézókkal rendelkező utcán. Ne hagyja ki a Festett házat sem. Ha múzeumrajongó vagy, az óvárosban megtalálod a Grazi Városi Múzeumot, a Robert Stolz Múzeumot és a Mohren Apotheke Theriak Múzeumát.

Grác belvárosa

12:00

A Schloßberg, a városra néző hely, ahová kisvasúttal, 300 lépcsőfokon vagy 20 perces gyalogos sétával lehet feljutni. Itt található Graz legismertebb nevezetessége, az Uhrturm, a 16. században épült 28 méter magas óratorony. Annak idején egy hatalmas vár része volt. Mindenképpen készítsen róla egy képet. További nevezetességek közé tartozik a Török-kút és az Istálló-bástya. A dombon a történelem mellett számos szórakozóhely, étterem és kávézó várja a látogatókat, ahonnan csodálatos kilátás nyílik a városra. A domb a helyiek kedvenc pihenőhelye.

Schloßberg

13:30

A Grazer Dom vagy grazi dóm a város egyik legfontosabb történelmi épülete. A 15. század közepén egy korábbi templom helyén épült lenyűgöző katedrális a gótikus építészet és a barokk befejezés tökéletes kombinációja. A dóm kívülről egyszerűnek tűnhet, belülről azonban figyelemre méltó. A belsejében található freskók III. Frigyes császár idejéből származnak, és őt ábrázolják hercegi koronát viselve. A templom legértékesebb tárgyai közé tartozik két ereklyetartó. A székesegyház után meglátogathatja II. Ferdinánd császár mauzóleumát is.

Graz

14:30

Itt az ideje, hogy szünetet tartsunk a sok gyaloglásban, és válasszunk egy kellemes éttermet, ahol elfogyaszthatjuk az ételt. Grazot Ausztria kulináris városaként ismerik. Ha kíváncsi, mit kóstoljon meg, a helyi ételek közé tartozik a marhagulyás, a darált húsos fánk és a pulykacsíkok mártásban. Egy gasztrotúrán is részt vehet, ez lehet a legjobb módja annak, hogy megkóstolja a helyi ételeket, amelyekről a hely híres. Ne hagyja ki a desszertet, és egyen egy szeletet a leghíresebb osztrák tortából - Sacher, csokoládétorta vékony baracklekvárral és csokoládémázzal a tetején.

16:00

Tele hassal induljon el a grazi Stadtparkba, a város közepén található zöld szigetre, ahol parki padokon pihenhet és sétálhat a gesztenyefák között. Ez a nagy városi park hatalmas játszótérrel és számos kávézóval rendelkezik. Hozzon magával néhány mogyorót, ha a parkban mókusokkal szeretne barátkozni. Látogasson el a botanikus kertbe is, ahol négy különböző éghajlati övezet növényvilága található, a trópusoktól az alpesiig.

18:00

Graz 2003-ban Európa Kulturális Fővárosa volt, és a városban rengeteg szemet gyönyörködtető épület található, de kettőt közülük feltétlenül meg kell nézni. Az ultramodern grazi Művészeti Múzeum (Kunsthaus Graz) idegen alakú, a kortárs művészetre összpontosít, és különböző kiállításoknak ad otthont. Éjszaka az épület úgy világít, mint egy űrhajó. Egy másik modern nevezetesség a Murinsel, a Mur folyó közepén lévő mesterséges sziget. Teljesen acélból készült, és két gyalogos híd köti össze a parttal. A középső részt koncertek és különböző rendezvények helyszínéül használják, és van itt egy játszótér és egy kávézó is.

Kunsthaus Graz

20:00

Ha leszáll az éj, többféle éjszakai szórakozási lehetőség közül választhat; mi a grazi operaház meglátogatását javasoljuk, majd később a bárba térhetünk be. Ausztria második legnagyobb operaháza pompás produkciókat és lenyűgöző előadásokat kínál a zenés színháztól a balettig. Ha egy italozóhelyet keres, rengeteg bár közül választhat. A Gosser Brau egy hagyományos söröző sokféle sörrel és különféle osztrák ételekkel. A Flann O’Brien a város legnagyobb ír pubja, ahol szinte minden este élőzenés előadások vannak. Ha egy kicsit előkelőbb élményt szeretne, igyon meg egy koktélt az Ernst Fuchs bárban.

comments powered by Disqus