Pécs török kori nevezetességei

Pécs török kori nevezetességei

Pécsett számos gyönyörű épületet látogathatunk meg, és ezeknek egy része a török uralom idejéből maradt ránk. Pécs török építészeti emlékei közé tartozik például Gázi Kászim pasa dzsámija, Idrisz baba türbéje, Jakováli Hasszán pasa dzsámija, Memi pasa fürdője és a Török kút.

Pécs, Széchenyi tér az 1900-as évek elején. Előtérben a kádi csorgója.

Gázi Kászim pasa dzsámija, avagy a Gyeryaszentelő Boldogasszony-templom Pécs jelképes épülete. A mai római katolikus templomot Gázi Kászim pasa alakította át dzsámivá a tizenhatodik században. A tizenkettedik században épített grandiózus templom nem csak hogy ma is látogatható; szentmisét, sőt, orgonakoncertet is hallgathatunk benne, kérhetünk idegenvezetést vagy tabletes vezetést, megcsodálhatjuk az imafülkét, mosómedencéket és a falon a Korán néhány sorát is.

Pécs 1929, Nyár utca, Idrisz Baba türbéje

A Rókusdombon, a Gyermekkórház kertjében helyezkedik el Idrisz baba türbéje, mely egy nyolcszögletű síremlék. Idrisz babáról, akinek a földi maradványait azóta feltárták, nem lehet túl sokat tudni, talán egy gyógyító lehetett, akit kortársai szentként tiszteltek. A tizenhatodik században emelt, gótikus elemekkel díszített épület sokáig lőporraktár volt. Benne megtekinthetjük a Török Köztársaság által adományozott csodaszép hímzett takarót és imaszőnyeget. Ma zarándokhely is, ugyanis Magyarországon ezen kívül csak egyetlen türbe található.

Gázi Kászim pasa dzsámijával nagyjából egy időben keletkezhetett Jakováli Hasszán pasa dzsámija. A nyolcszögletű imaház a nyugati sarkán egy 23 méter magas minarettel is kiegészül: ez teszi olyan különlegessé. Az épület hosszú élete során volt kórházkápolna is, és számos átépítési munkálat folyt már rajta. Az imaterem mellett érdemes belülről megnézni a kupolát, a mihráb-fülkét, a lenyűgöző növényi ornamentikát és Korán-idézeteket, illetve a minaretbe vezető lépcsőt is. Berendezése ennek is a Török Köztársaság adománya.

Memi bég fürdőjének romjai

A Ferences templom mellett találjuk Memi pasa fürdőjét. Ez a törökfürdő ma már csak romjaiban látható, de rekonstruált formában meg lehet nézni az egykori ülőpadokat, mosómedencéket, falikutakat, és a csorgókutat. A padlófűtés rendszere ma is jól látható, a testi-lelki megtisztulást támogató fürdőhöz tartozó dzsámit viszont sajnos már évszázadokkal ezelőtt lebontották. A Török kút, avagy Sádirván, egy csorgókút a Kálvária utcán, ezzel szemben még ma is működik. Ne hagyjuk ki egyik látnivalót sem, ha Pécsen járunk!

comments powered by Disqus