4+1 látnivaló, amiért 2023-ban is érdemes lesz Pécsre utaznod

4+1 látnivaló, amiért 2023-ban is érdemes lesz Pécsre utaznod

Pécs minden kétséget kizáróan Magyarország egyik legszebb városa. Nemcsak fekvése miatt különleges, hanem jellege, a török hódoltság időszakából megmaradt emlékei, valamint a gazdag kulturális háttér egyaránt kötelező úti céllá teszik 2023-ban is.

Hogy melyek azok a látnivalók Pécsen, melyekért mindenképpen érdemes elutazni 2010 Európa kulturális fővárosába? Lássunk öt kihagyhatatlan nevezetességet, melyek mellett természetesen még több tucatnyi lapul meg a Mecsek kincsesládájában.

1. Széchenyi tér

Nem is járt még Pécsen, aki nem látta a Széchenyi teret. A város főtereként is funkcionáló helyszín a Belváros szívében helyezkedik el, méghozzá csodaszép barokk stílusú épületek ölelésében, a háttérben a csodálatos Misina tetővel és a monumentális TV toronnyal.

A tér arculatát olyan épületek adják, mint a Városháza, a Lóránt-palota, a Megyeháza, a helyi gimnázium vagy a Gázi Kászim pasa által építtetett török kori Dzsámi, melyek mellett a Szentháromság-szobor és Hunyadi János bronz lovas szobra egyaránt emeli a tér patinás jellegét.

2. Zsolnay Kulturális Negyed

A Széchenyi tértől nem messze találjuk a Zsolnay Kulturális Negyedet, mely az egyik olyan látnivaló Pécsen, amit nem szabad kihagyniuk a turistáknak. A negyed az Európa Kulturális Fővárosa projekt részeként valósult meg, méghozzá az egykori porcelángyár területén.

Az állandó tárlaton Zsolnay Vilmos örökségét ismerhetik meg a látogatók. Egy legalább félnapos, kényelmesen egész napos program építhető fel köré a Rózsaszín kiállítással, a Zsolnay Mauzóleummal, valamint az olyan kiegészítő attrakciókkal, mint a Planetárium vagy a Bóbita Bábszínház.

3. A Cella Septichora és az Ókeresztény sírkamrák

A legjobb látnivalók Pécsen nincsenek túl messze a fentebb bemutatott Széchenyi tértől, elég csak kiemelni a sorból az Ókeresztény sírkamrákat, melyeket 2006-ban az UNESCO Világörökség részévé nyilvánítottak. Nem véletlenül, hiszen egy komplett nekropoliszról beszélhetünk.

A Krisztus utáni 3-4. századból eredeztethető mauzóleumban megannyi freskó, bibliai jelenetek és személyek megfestett mása, sok-sok korabeli szimbólum és más egyéb található, melyek elképesztően sajátos formában képesek feltárni előttünk a történelmet.

4. Székesegyház és Püspöki Palota

Pécs egyik legismertebb és legjellemzőbb nevezetessége minden kétséget kizáróan a helyi székesegyház. Egy csodálatos, neoromán stílusban épült templomról van szó, mely az 1800-as évek végén készült el, és abban a kiváltságban részesült, hogy 1991-ben még II. János Pál pápa is felkereste.

Nemcsak, mint építészeti remekként, hanem mint kulturális gazdagsággal rendelkező tárlatként is érdemes megtekinteni, hiszen jól ismert festők művei kerültek itt kiállításra. Érdemes továbbá megtekinteni a kapcsolódó Püspöki Palotát is, ahol tárlatvezetés mellett ismerhetjük meg többek között a pécsi püspökök gazdag műkincs-gyűjteményét.

+1. TV Torony

Az 1973-ban épült TV torony Pécs egyik jellegzetes épülete, amiről kevesen tudják, hogy saját étteremmel és kilátóval rendelkezik, körpanorámájának köszönhetően pedig páratlan látvány tárul belőle a környékre, sőt a távoli tájakra is.

Ha egészen tiszta idő van, a turisták akár a Villányi-hegységet, sőt a Badacsonyt is láthatják innen a távolban. Kiemelendők még a torony közelében található erdőségek, melyek túraútvonalakban gazdagok, de a közeli állatkertet is érdemes megtekinteni, ha már itt vagyunk.

comments powered by Disqus