UNESCO Békedíj

UNESCO Békedíj

Pécs, 1998-ban vehette át az UNESCO “Városok a békéért” díját, a kisebbségi kultúrák ápolásáért és a balkáni háborúk menekültjei iránt tanúsított toleráns magatartásáért.

A díjat Federico Mayor az UNESCO főigazgatója adta át dr. Páva Zsoltnak, Pécs megyei jogú város polgármesterének, 1998. március 31-én, Stockholmban.

Pécs sokat tesz az etnikumok és a menekültek megfelelő bánásmódjáért: szállást és munkalehetőséget kapnak, és általános iskolától egyetemig megfelelő ellátásban részesülnek. Iskolakezdés előtt a gyerekeket anyanyelvükön, német vagy horvát nyelven oktatják, a világon egyedülálló, a Pécsett létesített Gandhi Gimnázium, ahol a roma gyerekeket anyanyelvükön tanítják.

A kulturális cserekapcsolatoknak Pécsett jelentős hagyománya van. A hidegháborús időszakban a kelet és nyugat Európa között létesített testvérvárosi kapcsolatok jelentették a hidat a két blokk között, a politikai dimenzió ebben az esetben nem elhanyagolható. Pécs az 1956-os forradalom idején Lahti (Finnország) testvérvárosa lett, ez számos művész diák és értelmiségi számára kínált lehetőséget az utazásra. Pécs azóta Tucson és Seattle (USA) testvérvárosa lett.

comments powered by Disqus