Újrafoglalják Pécset

Újrafoglalják Pécset

A pécsi Parti Galéria hetedik alkalommal rendezi meg az Ilyenek voltunk kiállítás-sorozatát. Idén azonban a korábbiakhoz képest merőben új megközelítésben mutatják be a város sok-sok „portréját” a Városfoglalás című nagyszabású utcatárlaton. A Pécs2010 Európa Kulturális Fővárosa program keretében megvalósuló rendezvényen nagyméretű poszterekről köszönnek majd vissza Pécs ismerős arcai a házak falairól.

A kiállítás megnyitója 2010. június 12-én 10 órakor lesz a Parti Galériában. Szalay Tamás, a Pécs2010 EKF program kulturális igazgatója köszöntője után Grencsó István szaxofon játéka mellett a részvevők rövid sétát tesznek a Széchenyi térre, ahol dr. Kiss Endre, a Szigetvári Takarékszövetkezet elnöke kalauzol majd a látnivalók között.

A megnyitó déli 12 órakor a pécsszabolcsi Origó Házban folytatódik, ahol dr. Páva Zsolt, Pécs Megyei Jogú Város polgármestere köszönti a vendégeket, majd dr. Romváry Ferenc művészettörténész mondja el gondolatait.

„Ez a program rólunk, városlakókról szól. Azokról, akik élettel töltik meg a köveket” - vélekedik a Városfoglalás gondolatának kiötlője, a pécsi Parti Galéria ügyvezetője, Tátrai Annamária.

  • Nem valamiféle import rendezvényről van szó, hanem a pécsiségről, a pécsiekről, az itt elő „kisemberekről.” A program elején felhívást intéztünk a városlakókhoz, hogy környezetükből, ismeretségi körükből, családjukból jelöljenek olyanokat, akikről úgy gondolják: munkájuk, emberi értékeik alapján méltóak arra, hogy egy város tisztelegjen előttük - mondja.

Elsősorban a huszadik században élt és tevékenykedett, a helyi közösségekben jól ismert, vagy akár nemzetközi szinten elismert emberekre gondoltak, de kortársainkat is nevezhették a programra, amely során a közel egy négyzetméteres posztereken lesz majd látható a nevezett portréképe. Csaknem 150 jelölés érkezett, zömüket meg is örökítik a fotókon, amelyekhez egy rövid szöveges bemutatkozást mellékelnek - magyar és angol nyelven.

Egy kiadványt is készítenek, amelyben egy térképen részletesen feltüntetik, hogy Pécs mely pontjain lelhetők fel az ismertős arcok molinói.

A szervezők azt tervezik, hogy vagy az illető szülőházán, lakóházán, vagy a munkahelyén helyezik el a képeket, oda, ahova az életük, tevékenységük kötődik, kötődött. Tátrai Annamária egyelőre még neveket nem említett, de annyit azért elöljáróban elárult: nagyon sok orvost, kutatót jelöltek, de van az “arcok” között sakknagymester, olimpiai bajnok vagy zongoratanárnő is.

A cél az, hogy ne feledjük el őket, ne merüljön feledésbe az a hozzájuk köthető emlék, amely egy bajnok ünneplését, egy meggyógyított kisbeteg mosolyát, vagy éppen egy Bach-darab megtanulását jelentette egykoron. Pécs mediterrán hangulatát talán így lehet valóban közelebb hozni a turisták szívéhez, s talán a városunk újrafoglalóinak is egy ismert, mégis új világ nyílik így meg.

comments powered by Disqus