Cirkusz- és Utcaszínház Fesztivál

Cirkusz- és Utcaszínház Fesztivál

A nemzetközi Cirkusz- és Utcaszínház Fesztivál ötlete azon az igényen alapul, hogy - a nyugat-európai fesztiválokhoz hasonlóan - a Pécs2010-programban is megjelenjenek az olyan látványos szabadtéri, családi programok, amelyek jellegüknél és volumenüknél fogva alkalmasak szélesebb közönség figyelmének felkeltésére, a helyiek és a Pécsre látogatók aktivizálására.

A szabadtéri programok ingyenesek.

A rendezvényre július 23-25 között vonattal érkezőknek a MÁV-START Zrt. 50%-os alkalmi menettérti kedvezményt biztosít.

Kiemelt produkciók

BÄNGDITOS (D): Überfluss

2010 július 9., 10. 21.00 , Kossuth tér

A 2005-ben alakult társulat, melynek alapító tagjai Heike Gronholz, Olivier Capelier, Tom Lanzki és Nailor Holmsten, az elmúlt években nagy sikerrel turnézott Európában és Kanadában. Az „Überfluss” 2008. augusztus 2-án debütált a Stockton International Riverside Fesztiválon. Helyszíne egy szökőkút, amely minden városban egyfajta középpont és találkahely. A téma: a szökőkút átadása. A hivatalosan meghívott vendégek megérkeztek, a polgárok lélegzetvisszafojtva várják az eseményt, de természetesen nem minden alakul úgy, ahogy kellene. Az ismerős téma groteszkbe fordulása, az ironikus-komikus előadásmód jellemzik a Bängditos legújabb produkcióját is.

Grupo Puja! (ARG): K@osmos

2010 július 16., 17. 21.00, Széchenyi tér

Az 1998-ban Argentínában megalakult Puja! formáció előadásai sokféle műfaj elemeit ötvözik egyetlen showba, amelyben így keveredik a színház, a cirkusz, a tánc, a sport, az élő zene és a multimédiás elemek. Alapításuk óta 20 országban több mint 200 darabot adtak elő, melyek közt szerepelt a 2006-os göteborgi Atlétikai Európa Bajnokság megnyitója is. K@osmos című produkciójuk kozmikus tánc és rituálé argentin és spanyol előadókkal, akik a társulatra jellemző speciális effektekkel próbálják meg a hely energiáját lokalizálni, „befogni”, majd vizuálisan megjeleníteni.

Tuniszi Cirkusziskola (TUN): Sarkha (Kiáltás)

2010 július 18. 20.00, Cirkuszsátor (Boccaccio parkoló)

A Tuniszi Nemzeti Cirkusziskola végzős hallgatóinak előadása. A darabot kilenc tehetséges ifjú hallgató adja elő, akik ezzel az előadással debütálnak a cirkuszi porondon. Az előadás himnusz az élethez, a költészethez, amely cirkusz, tánc és színház egyvelegével mesél a szereplők álmairól, reményeiről és csalódásairól.

Az előadást 10 év felettieknek ajánljuk.

Baross Imre Artistaképző Intézet és a CirkuSzínház Társulat estje

2010 július 19. 18.00, Cirkuszsátor (Boccaccio parkoló)

A Boccaccio parkolóban felállított cirkuszsátor magyar fellépőknek dedikált napján a Baross Imre Artistaképző növendékeinek előadását, valamint a budapesti CirkuSzínház produkció bemutatkozó műsorát tekinthetik meg a nézők.

A Baross Imre Artistaképző, az Állami Artistaképző Intézet utódja 2010-ben ünnepli alapításának és működésének 60. évfordulóját. Az előadás az iskola mostani növendékeinek műsorából ad válogatást. További információ: www.artista.sulinet.hu

Az est másik fellépője a CirkuSzínház társulata legújabb darabjából emel ki - kifejezetten ehhez az alkalomhoz igazítva - két műsorszámot.

Családi programként is ajánljuk.

EKF-bemutató: Küklopsz-projekt

2010 július 21-23., Barbakán

A Janus Egyetemi Színház évek óta tervezi egy modern utcaszínházi szatírjáték létrehozását, amely a régió egyedülálló kulturális tradícióin, jelesül a valódi antik-pogány tradíciókból táplálkozó busó hagyományon alapul. A tartalmi és vizuális-zenei koncepció 2009-ben alakult ki, 2010 elejétől pedig sorra testet öltenek a produkció művészi elemei. Az előadást megelőző hetekben több utcai megmozdulás hivatott felkelteni a produkció iránti érdeklődést: busójárás a belvárosban, Odüsszeusz csapatának megérkezése és a hajó romjainak bevontatása a belvárosba, szatírtáncok a köztereken, monitorfalas vetítés, húsfőzés kis bográcsokban (andros a’la Sicilia). Az összes elemet magában foglaló előadást a Cirkusz- és Utcaszínházi Fesztivál keretében mutatja be a társulat.

Szervező: Alternatív Színházi Műhely Alapítvány, Pécsi Tudományegyetem - Janus Egyetemi Színház

Teatr KTO (PL): Quixotage

2010 július 22. 21.00, Kossuth tér

A meggyőződés, hogy egy szabadtéri előadás jellege különleges módon tudja kifejezni a cervantesi gondolatot, arra bátorította a társulatot, hogy újra feltegyék az alapvető kérdést: “birtokolni vagy lenni?” A világ és a természet felosztása Don Quijotékra és Sancho Panzákra, bár egyértelműen elméleti, lehetővé teszi, hogy megjelenítődjék az érzékeny ember és a rettentő szélmalmok közötti súrlódás. A tánc- és akrobatikus elemekben gazdag, rendkívül látványos előadás során párafelhők és Jan Garbarek szaxofonmuzsikája közepette kísérhetjük nyomon a lovagot halála pillanatáig. Az előadást írta, rendezte, és zenéjét válogatta: Jerzy Zoń. Az előadást nagy sikerrel mutatták be Horvátországban, Spanyolországban, Kolumbiában, Németországban, Oroszországban, Romániában, Ukrajnában, Iránban és Lengyelország számos városában.

Francia Cirkuszakadémia (F): URBAN RABBITs

2010 július 23., 24. és 25. 20.00, Cirkuszsátor (Boccaccio parkoló)

A CNAC végzős évfolyamának vizsgaelőadása. Rendező: Schilling Árpád

Az 1985-ben alapított CNAC a műfaj egyik legrangosabb képzési intézménye, a mindenkori végzős évfolyam előadása mindig nagy tömegeket vonzó, rangos eseménynek számít. Az URBAN RABBITs című előadást, amely a Krétakörrel közös produkcióban jött létre, tavaly decemberben mutatták be az iskola székhelyén, majd 2010-ben nemzetközi turnéra indult. A hagyományos cirkuszi formákhoz erősen kötődő, a porond körkörös formáját használó, sátorral utazó produkció szerepelt a párizsi La Villette-ben is, ahol jelentős szakmai és közönségsikert aratott.

comments powered by Disqus