Café Zacc KultúrTerasz - Gross Arnold rézkarcai

Café Zacc KultúrTerasz - Gross Arnold rézkarcai

Gross Arnold (szül.: Torda, 1929. - Munkácsy és Kossuth díjas grafikus) műveiből „Angyalok összeesküvése” címmel - kiállítás, amely keretében az „életmű gerincét” jelentő kb. 150 db színes, eredeti rézkarca kerül bemutatásra.

A világhírű művész tavaly novemberben ünnepelte 80. születésnapját, amely évforduló alkalmából a Természettudományi Múzeum és több művészeti galéria is kiállítással köszöntötte. Az EKF rendezvénysorozat keretében a Café Zacc KultúrTerasz Galériájában szeretnénk a művész grafikai életművének egészét átfogó, és ebben tekintetben talán kivételesnek is tekinthető gyűjtemény bemutatásával köszönteni mi is a mestert.

„Gross Arnold művészete csupa játék és csupa mese-apróság, gyökerek, szívek, tárgyak, virágok, emberek, angyalok, medúza-emberek és gyökér-alsótestű levegőben lebegő lények halmazából összerakódott hatalmas mikrokozmosz. Egy sejtelemmel, mesével és természeti és emberi lét gyönyörű apróságaival zsúfolt külön világ, a miénk és a képzeletünké, gyermekkorunké és álmainké.” Új Írás, 1965 dec.

„Megpróbálok néhány szót szólni, mielőtt Arnold új kiállítását átadnánk a forgalomnak. Ő ugyanis idestova húsz éve a barátom. Azt hiszem, méltatásra nincs szüksége, mert akik itt összegyűltek, nem zsákbamacskára jöttek, hanem várakozással, és ez a várakozás biztosan beteljesül. … Én mindig irigyeltem azt a vidám mesebazárt, amelyik mintha teljes és szomorú tükörképe lenne valaminek, a szemem láttára lassan kialakult.” Kondor Béla 1970. március 4-én elhangzott megnyitóbeszédéből

comments powered by Disqus