Ravennai Mozaikkiállítás

Ravennai Mozaikkiállítás

Pécs testvérvárosa, Tuzla javaslatára érkezik Pécsre 2010 tavaszán a világhírű ravennai mozaikok különleges másolatait tartalmazó nagy sikerű utazó kiállítás, amelyet az ötvenes években hozott létre Ravenna önkormányzata. A tárlat először 1951-ben volt látható Párizsban, és azóta is nagy sikerrel járja a világot.

  • Időpont: 2010. ápr. 10. - 2010. máj. 10.
  • Helyszín: Dóm Múzeum
  • Műfaj: képzőművészet

A különböző nagyságú mozaikmásolatok szigorú szakmai eljárással készültek. Előbb hártyavékonyságú papírra rámásolták a képeket alkotó mozaikkövek pontos körvonalát, majd meghatározták a színeket és a színárnyalatokat, hogy pontosan ezeknek megfelelő üveglemezeket rendeljenek a muranói és a velencei üveggyárakból. Ezekből kézzel vágták ki a mozaikköveket, s a hártya segítségével kijelölt helyeken tették a mészágyba. A másolat még a bemélyedéseket és kiemelkedéseket is híven követi, amelyeket a hajdani mozaikkészítők ujja hagyott az anyagban, a kövek csillogása és fénytörése megteremti az eredetivel való szinte teljes hasonlóságot.

A Ravenna támogatásával létrejövő pécsi kiállításon öt épületegyüttes, a S. Vitale-bazilika, a S. Apollinare Nuovo-bazilika, az ariánus keresztelőkápolna, a Neone-keresztelőkápolna és az érseki keresztelőkápolna legszebb mozaikképeiről készült másolatokat tekinthet meg a közönség.

A Dóm Múzeum nyitvatartása: minden nap 9:00-17:00

comments powered by Disqus