Ravennai mozaikok a Dómmúzeumban

Ravennai mozaikok a Dómmúzeumban

Április 10-től egy hónapon át látható Pécsett a Dómmúzeumban a ravennai mozaik kiállitás, amely Pécs testvérvárosa, Tuzla javaslatára érkezik az Európa Kulturális Fővárosába.

A világhírű ravennai mozaikok különleges másolatait tartalmazó nagy sikerű utazó kiállítást az ötvenes években hozta létre Ravenna város önkormányzata. A tárlat először 1951-ben volt látható Párizsban, és azóta is nagy sikerrel járja a világot.

A különböző nagyságú mozaikmásolatok szigorú szakmai eljárással készültek. Előbb hártyavékonyságú papírra rámásolták a képeket alkotó mozaikkövek pontos körvonalát, majd meghatározták a színeket és a színárnyalatokat, hogy pontosan ezeknek megfelelő üveglemezeket rendeljenek a muranói és a velencei üveggyárakból. Ezekből kézzel vágták ki a mozaikköveket, s a hártya segítségével kijelölt helyeken tették a mészágyba. A másolat még a bemélyedéseket és kiemelkedéseket is híven követi, amelyeket a hajdani mozaikkészítők ujja hagyott az anyagban, a kövek csillogása és fénytörése megteremti az eredetivel való szinte teljes hasonlóságot.

A Ravenna városának támogatásával létrejövő pécsi kiállításon öt épületegyüttes, a S. Vitale-bazilika, a S. Apollinare Nuovo-bazilika, az ariánus keresztelőkápolna, a Neone keresztelőkápolna és az érseki keresztelőkápolna legszebb mozaikképeiről készült másolatokat tekintheti meg a közönség.

A kiállítás megnyitója 2010. április 10-én 16.00 órakor lesz a Dómmúzeumban (Káptalan u.8.). A kiállítást megnyitja: Páva Zsolt, Pécs polgármestere, Francesco Giangrandi, Ravenna megyei elnöke és Alberto Cassani, Ravenna városi kulturális ügyek tanácsosa.

comments powered by Disqus