Pécs2010 - Ruhr2010 közös sajtótájékoztató Berlinben

Pécs2010 - Ruhr2010 közös sajtótájékoztató Berlinben

Közös sajtótájékoztatót tartottak a német fővárosban a Pécs2010 és a Ruhr2010 Európa Kulturális Fővárosa program képviselői április 15-én délelőtt. A szemerkélő eső és a szeles áprilisi idő ellenére az eseményre olyan német véleményformáló országos sajtóorgánumok szerkesztői látogattak el, mint a Frankfurter Allgemeine Zeitung, a Die Welt vagy a nemzetközi sugárzású Deutsche Welle televízió.

Az sajtótájékoztató a Németországba akkreditált magyar nagykövet, Dr. Peisch Sándor kezdeményezésére és meghívására jött létre. Számos német érdeklődő újságíró látogatott el az ország jelképének számító Brandenburgi Kapu szomszédságában található Magyar Nagykövetség épületébe, köztük olyan jeles, véleményformáló országos sajtóorgánumok szerkesztői, mint a Frankfurter Allgemeine Zeitung, a Die Welt vagy a nemzetközi sugárzású Deutsche Welle televízió.

Dr. Peisch Sándor köszöntőjét és bevezető szavait követően a Ruhr2010 nemzetközi kapcsolatainak igazgatója, Hans-Dietrich Schmidt és Szalay Tamás, a Pécs2010 Európa Kulturális Fővárosa program kulturális igazgatója bemutatták a két régió közel húsz közös projektjét, melyek a művészet legkülönbözőbb területein valósulnak meg ebben az évben. Szalay Tamás ezután rövid áttekintést nyújtott a Pécs2010 programról, annak tartalmáról, elemeiről és hosszú távú céljairól, kiemelve a német vonatkozású együttműködéseket. A két igazgató hangsúlyozta annak jelentőségét, hogy az együttes munka nem csupán erre az évre szól, de a közös kulturális projektek a hosszú távú együttműködés alapját jelentik; az idei év sok-sok évre meghatározza a két régió közti szoros nemzetközi kapcsolatokat diplomáciai és egyéb téren is.

A sajtótájékoztató utolsó megszólalójának gazdagon illusztrált prezentációja különösen a turisztikai rovatok szerkesztői számára jelentett igazi csemegét: Sztojanovits Kristóf, a Magyar Turizmus Zrt. németországi külképviseleteinek igazgatója átfogó képet nyújtott Magyarország turisztikai látványosságairól, kiemelve Pécs és az egész Dél-Dunántúl régió szépségeit, valamint az idei év kulturális programkínálatán is túlmutató vonzerőit.

A német közvélemény tájékoztatása Pécsnek az idei évben betöltött szerepéről és hosszú távú kulturális vonatkozású terveiről kiemelten fontos, nem csupán azért, mert Németország hagyományosan az egyik legjelentősebb idegenforgalmi „küldőterület” Magyarországra, de egyben statisztikailag alátámasztott tény, hogy a német turisták nem kizárólag turisztikai látványosságokat keresnek egy-egy országban, városban, hanem kifejezetten fesztiválok, kulturális programok, érdekességek kedvéért is gyakran utaznak. Pécs kulturális programkínálata pedig kétségkívül bőséges 2010-ben.

comments powered by Disqus