Engedetlenek - új tárlat Pécsett

Engedetlenek - új tárlat Pécsett

A HattyúHáz Galériában (Pécs, Király utca 15.) szeptember 23-án 17 órakor nyolc lengyel művész kiállítása nyílik Engedetlenek címmel a Krakkói napok keretén belül, a művek október 15-ig tekinthetők meg.

A kiállítás a lengyel kultúrát az általánosan elfogadott kulturális és társadalmi normák ellen lázadó nő szemszögéből mutatja be, úgy hogy a kiállított művek az érzelmekre, és azok kifejezési formáira fókuszálnak. Ezáltal a Lengyel Anya (Matka Polka) mítosza, amely a nő erősen sztereotip jellegű ábrázolása - a gyerekekről, a férjről, a családtagokról való állandó gondoskodás terhe alatt élő, az örök áldozatkész nő - egy érett, saját függetlenségét megtartani képes nő alakjává formálódik.

A kiállítás elsősorban azt az aktuális kérdést veti fel, hogy milyen mértékben lehetséges a sztereotípiák elvetése, illetve megkérdőjelezése, valamint a már meglévő kulturális sémákat milyen új sémák váltják fel a hétköznapokban. Ennek az összetett témának a bemutatása annál inkább vonzó lehet a magyar és külföldi közönség számára, mert a felkért lengyel női művészek nagy elismertségnek örvendenek. Nem idegenkednek sem a düh, sem a lázadás formáitól, nem félnek a hagyományos értelemben vett “nőiséggel” szemben érzéseiket, álláspontjukat kifejezni. Ezt többféle módon teszik. Tiltakozásuk ritkán nyilvánul meg közvetlenül, van, hogy arra a szociális és kulturális közegre hívják fel a figyelmet, melyek bizonyos magatartásformákat kényszerítenek a lengyel nőkre. Van, hogy egyes jelenségek kapcsán nyílt kritikához folyamodnak, vagy azokra az összefüggésekre mutatnak rá, melyek megalapozzák a tudásunkat.

A kiállításon külön erre az alkalomra készült munkák láthatók, különböző médiákon keresztül közvetítve, legyen az performansz, installáció, fotó, videó, szobor vagy festmény.

Az “Engedetlenek” című kiállítás a Pécsi Krakkó-napok keretén belül jött létre a Pécs 2010 Európa Kulturális Fővárosa program hivatalos részeként. A kiállítás a Közelítés Művészeti Egyesület által szervezett, 2010 szeptemberében megrendezett Temporary City Fesztivál része.

Kiállító művészek: Laura Pawela, Karolina Kowalska, Anna Niesterowicz, Lidia Krawczyk, Agnieszka Kurant, Anna Maria Karczmarska, Zuzanna Krajewska, Justyna Koeke

Kurátor: Lidia Krawczyk, Beata Nowacka-Kardzis

Szervezők: Bunkier Sztuki Kortárs Művészeti Galéria, Krakkó; Lengyel Intézet

Megnyitó: 2010. szeptember 23. (csütörtök), 17.00 óra

Megtekinthető: 2010. szeptember 24. - október 15.

Nyitva tartás: H-P: 10-18 h, Szo-V: zárva

A kiállítás ingyenes.

comments powered by Disqus