Nyílik a Fiatal Európai Alkotók - Kortárs Művészeti Utazó Biennálé

Nyílik a Fiatal Európai Alkotók - Kortárs Művészeti Utazó Biennálé

Idén ősszel fiatal nemzetközi kortárs művészek munkái veszik birtokba Pécs belvárosának egyik elfelejtett épületét, a Munkácsy Mihály utcai, pár éve bezárt rendelőintézetet.

A Fiatal Európai Alkotók (Jeune Création Européenne - Biennale Itinerante d’Art Contemporain) elnevezésű, nyolc város és nyolc kurátor együttműködéséből született utazó kiállítás a jelen inspirálta alkotásokkal kaleidoszkópszerűen izgalmas képet nyújt a kortárs európai színtérről. A tárlat megnyitója szeptember 25-én 19 órakor lesz az egykori SZTK épületében (Pécs, Munkácsy Mihály utca 19.)

Minden ország tíz művész munkájával képviselteti magát, közöttük a festményektől a grafikákig, a fotográfiákon át a videóinstallációkig számos stílus találkozik egymással. A partnerek: Ausztria - Salzburg (Dietgard GRIMMER), Franciaország - Montrouge (Stéphane CORREARD), Litvánia - Klaïpeda (Goda GEDRAITYTE), Magyarország - Pécs (STENCZER Sári), Olaszország - Genova (Sandra SOLIMANO), Spanyolország - Hospitalet de Llobregat (Mario PASQUALOTTO), Szlovákia - Pozsony (Beata JABLONSKA), Portugália - Amarante (Gisela LEAL)

A tárlat a következő kérdésekre kereste a választ: Milyen különbségek és hasonlóságok rejlenek a kontinens különböző pontjain keletkezett művekben? Mi az, ami ma foglalkoztatja az európai művészek fiatal generációját? Megszólítják-e a különböző történeteket és álláspontokat képviselő alkotások a magyarországi nézőközönséget? És főként, hogyan folytatnak a kiállított műtárgyak párbeszédet egymással és befogadóikkal a furcsa helyszínen, ahol nemrég képzőművészeti alkotások helyett embereket gyógyítottak.

A kiállítók között található tíz magyar művész is, akiknek munkáit tavaly egy zsűri választotta ki a Fiatal Kortárs Állásfoglalások címmel megrendezett kiállításról (www.fika.hu) így ők képviselik hazánkat ezen a nemzetközi biennálén. A Franciaországból indult program fődíját magyar alkotás nyerte el, egy képzőművészekből és építészekből álló csoport (Hübler János Mihály - Rácz Márta - Szentirmai Tamás - Vági János), Növekedési struktúrák - Az anyag metamorfózisai című munkája. A tárlaton a két évvel ezelőtti fődíjasnak, Marie-Odile Hubert-nek külön egyéni kiállítása látható.

Az eddig Montrouge-ban, Klapeïda-ban és legutóbb Pozsonyban bemutatott kiállítás most a Pécs2010 Európa Kulturális Fővárosa programsorozat és Pécs városának segítségével érkezik Magyarországra. A tárlat 2010. szeptember 26 - október 17. között látogatható kedd - vasárnap 11-19 óra között.

comments powered by Disqus