A Regional Studies Association konferenciája Pécsett

A Regional Studies Association konferenciája Pécsett

Pécs adott otthont 2010. május 24. és 26. között a Regional Studios Association (RSA) éves nemzetközi konferenciájának, aminek részeként a kontinens egyik vezető tudományos szervezete több aktuális témát is érintett.

Szóba kerültek többek között az Európai Unió kohéziós politikai irányelvei, de a válságból való kivezető utak és lehetőségek is prioritást élveztek az eseményen, melyet főként pályázati pénzből a Magyar Regionális Tudományi Társaság és a Pécsi Tudományegyetem Közgazdaságtudományi Kara szervezett meg.

Pécsnek több nagy európai várossal megmérkőzve sikerült megszereznie a szervezés jogát. A kiválasztásban természetesen szerepet játszott, hogy ebben az évben vált a megyeszékhely Európa kulturális fővárosává, de a nemzetközi hírű egyetem és a regionális tudomány virágzása egyaránt sokat nyomott a latba.

Regionális válaszok a globális változásokra

Az RSA konferencia nyilvánvaló módon a Regionális válaszok a globális változásokra címmel került megrendezésre, és az előadások során elsődlegesen azt taglalták, hogy milyen eszközökkel, intézményekkel és szervezési módszerekkel lehetséges a legkönnyebben kilábalni a nemzetközi válságból.

Az előadásokon világossá vált, hogy nemcsak lokális beavatkozásokra van szükség – például a településrendszer fejlesztése elengedhetetlen –, hanem az európai kohéziós politikában egyaránt jelentős reformok kellenek, amiről egy nagyon átfogó érveléssel szolgált a közönség számára Dirk Ahner, az Európai Bizottság egyik regionális főigazgatója.

A regionális tudományban az európai fejlődés jövője

Már a konferencia köszöntőjén elhangzott, hogy a regionális tudomány milyen fontos szerepet tölthet be az európai fejlődésben. Horváth Gyula, a Magyar Regionális Tudományi Társaság elnöke, valamint az MTA Regionális Kutatások Központjának igazgatója kiemelte, hogy nemcsak Magyarországon, hanem a kontinens valamennyi országában alternatívát jelenthet a válságból való mielőbbi kilábalásra.

Előadásában az elnök hozzátette, hogy ma már Európa keleti országaiban, például Romániában a temesvári régióban vagy a szerbiai Vajdaságban is találni olyan területeket, melyek egy teljesen újragondolt fejlesztési paradigmával óriási előrelépést tudnának elérni a jövőben.

Közel 600 résztvevő, mintegy 50 országból

Amint azt David Bailey, az RSA elnöke is elmondta az eseményen: a Pécsen megrendezett konferencia a szervezet mintegy negyed évszázados történetének eddigi legnagyobb ilyen rendezvénye lett.

Ezek közel sem voltak nagy szavak, hiszen utólag kiderült, hogy közel 600 résztvevő jelent meg a helyszínen, akik mintegy 50 országból érkeztek hazánkba, hogy megnézzék az eseményre tervezett majdnem félezer előadást.

Az RSA konferenciára rengeteg regionális kutató látogatott el Európa keleti és délkeleti országából, de még Oroszországból is tiszteletét tette mintegy húsz tudós, akik természetesen előadást is tartottak az érdeklődők számára.

Azon túl, hogy az előadásokból rengeteget profitálhat a jövőben a magyar kormányzat is a fejlesztési irányelvek tekintetében, az RSA-n elhangzott lehetőségek és hipotézisek egyaránt befolyásolják majd az Európai Unió 2014-től érvényes új kohéziós politikai irányzatait.

comments powered by Disqus