Zsolnay Kulturális Negyed

Zsolnay Kulturális Negyed

A Zsolnay Kulturális Negyed hamarosan Pécs egyik legszebb ékkövévé válik, évente 200 ezer látogató fogadására készítik fel.

A XIX. századi magyar iparművészeti kultúra kibontakozásában és Pécs modernkori városfejlődésében meghatározó jelentőséggel bírt a Zsolnay Gyár, annak ipari, művészeti, kulturális kisugárzása.

Az EKF program egyik legjelentősebb fejlesztése a Zsolnay Gyár mára leromlott állapotú és zömében hasznosítatlan műemlék épületeinek felújítása, s a különféle kulturális, közművelődési és oktatási funkciók ide telepítésével egy pezsgő kulturális negyeddé és rekreációs területté történő átalakítása.

A területen jelenleg is működő gyár átköltözik a keleti épületrészekbe, az így felszabaduló területeken olyan kulturális-művészeti övezet létesül, amely nem csak a város turisztikai palettáján lesz új színfolt, de maguk a városlakók is egy teljesen újszerű, tartalmas kikapcsolódásra csábító létesítménnyel gazdagodnak.

A mintegy 5 hektárt felölelő Zsolnay Kulturális Negyed évente mintegy 200 ezer látogató befogadását tervezi, informatív látogatóközponttal, parkolóval, kávézókkal, egyetemi közösségi terekkel, pezsgő kulturális élettel. A projekt keretében megszépül az értékes növényeket rejtő és műemlék szobrokkal, vázákkal díszített Zsolnay Gyár parkja, az épületegyüttesekkel együtt, amelyek funkcióik szerint négy egységbe lesznek tagolhatók.

Töltse le a megvalósíthatósági tanulmányt ide kattintva!

Részletes leírás

A Zsolnay-gyár egykori területén négy negyed várja az érdeklődőket.

A Míves Negyed

Legfontosabb eleme a Zsolnay család és a gyár történetét bemutató kiállítás, kiegészülve a Gyugyi-gyűjteménnyel. Ezekhez egy, a manufaktúrán átvezető látogatói sétaút segítségével kapcsolódik a felújított Zsolnay Mauzóleum, a gyár jelenlegi termékeit bemutató mintabolt és a kávézó. A látogatóúthoz kapcsolódó funkciók mellett elegáns rendezvényterem, étterem egészíti ki az épületegyüttes hasznosítási terveit. A központi épületegyüttesben kap helyet az Alkotó-és Inkubátorház is.

A Míves Negyed egyik meghatározó eleme a Kéz-művész utca, ahol képző- és iparművészek, kézművesek és más kreatív területek képviselői bérelhetnek üzleteket, műhelyeket, műtermeket, irodákat, vendéglátóhelyeket, illetőleg rezidensszállások kapnak helyet.

Az Alkotó Negyed

A volt pirogránit üzem épületegyüttesében jön létre az Alkotó Negyed, helyet adva a Pécsi Ifjúsági Központ, a Kortárs Művészeti Központ, Labor Szövetkezet kreatív tevékenységének, és vendéglátóhelyek számára. Fontos eleme ennek az épületegyüttesnek az újépítésű multifunkcionális rendezvényhelyszín mellett az úgynevezett „cifra kémény” előtt kialakuló nagyméretű tér, amely mozgalmas kulturális fesztiválok, események helyszíne lehet.

A Gyermek és Családi Negyedben

A Gyermek és Családi Negyedben jön létre az Interaktív Tudományos-technikai kiállítás, és a Planetárium közös fogadótérrel kapcsolódva a hosszan elnyúló Pécsi Galéria modern épületéhez. Az úgynevezett Zöld Házban fog működni a Bóbita Bábszínház, amely tevékenységét a tervezett szabadtéri színpadra is „kiterjeszti”. A negyednek fontos része lesz az épületek közötti park, ahol különböző korcsoportok igényeinek megfelelő játszóterek kialakítására, valamint a régi teniszpálya környékének felújítására kerül sor.

Az Egyetemi Negyed

Az Egyetemi Negyedben a Pécsi Tudományegyetem Művészeti Kara, a Bölcsészettudományi Kar Kommunikációs és Médiatudományi Tanszéke és a Filmtudományi és Vizuális Kultúra Szeminárium fog működni. Az egyetemi oktatáshoz szükséges termek, műhelyek, illetve menza mellett itt kap helyet a Janus Egyetemi Színpad is, amely az egyetemi és városi ifjúság kulturális igényeit hivatott kiszolgálni.

Kiegészítő funkcióként új épületben látogatóközpont, illetve kétszintes parkoló és menedzsment irodák fogják szolgálni az itteni tevékenységeket, valamint gyalogos felüljáró biztosítja a kapcsolatot az északi és a déli területrész között.

comments powered by Disqus