Uránváros főterének és kapcsolódó közterületeinek tervezése

Uránváros főterének és kapcsolódó közterületeinek tervezése

A fejlesztési terület magában foglalja Uránvárosi városrész központját, az Uránbányász teret, az Ybl Miklós utcát és a Szilárd Leó parkot. Az Uránbányász téren egy környező lakótelepek számára identitást jelentő központi tér kialakítása volt a cél, megerősített városi funkciókkal. Fontos a tér agora jellegének kialakítása, ennek a funkciónak az erősítése a két térrész összekapcsolásával, ez az Ybl Miklós utca burkolatának térszintre való emelésével történik meg vizuálisan és funkcionálisan. Az átalakítás során fontos az áramlási vonalak szabadon hagyása, pihenő-, találkozóhelyek, rendezvények lebonyolítására alkalmas terek kialakítása.

Megvalósul a Mecsek áruház melletti támfal miatt leszűkült járda kiszélesítése. Bővül a területen lévő zöldsáv, sőt ülőhelyekkel egy kellemes korzó alakulhat ki. A korzó végébe kerékpártároló és egy árusító pavilon került megtervezésre.

A meglévő szökőkút helyén egy olyan víz architektúra kialakítása fog megvalósulni, amely a klasszikus szökőkút megjelenése mellet térplasztikaként is értelmezhető, játékos vízképet adó, térképző elem. Ugyanezen az oldalon egy árnyékot adó pergola is kialakításra kerül. A Szilárd Leó parkban egy gazdag rekreációs kínálatú pihenőpark kialakítása fog megtörténni, amelyben minden korosztály megtalálja a neki való szórakozási lehetőséget. A legfiatalabb korosztály számára igényes játszótér épül.

A park úthálózata – oldva a lakótelepek merevségét – parkos, kanyargós lesz, ami egyedi arculatot ad a parknak. A park középpontjába egy szabad vízfelületű medence kerül kialakításra. A gyep közepén egy kis csobogón tör fel a víz, magában hordozva egy potenciális játszóhely (papírcsónak-eregetés) ígéretét. E központi részen kap helyet egy multifunkcionális kerti pavilon is, akadálymentes illemhellyel, raktárral, gondnoki szobával.

A meglévő sportpálya felújításra kerül, továbbra is aszfaltborítással. A Szilárd Leó park délnyugati sarkában tematikus játszótereket kerülnek kialakításra. A játszótéri elemek hagyományosak, de domborművek, figurák, formák, festői színek teszik különlegessé.

Az építészeti tervpályázat 2007. novemberében zárult le, a nyertes terveket a Lépték-terv Tájépítész Iroda és a Közlekedés Kft. Konzorciuma készítette el. A Tervezők által elkészített engedélyezési tervdokumentáció alapján lefolytatott engedélyezési eljárás eredményeként Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata szeptember 29-én jogerőre emelkedett építési, valamint a 2008. október 21-én jogerőre emelkedett az útépítési engedéllyel rendelkezik. A beruházás kivitelezője kiválasztásra került. A kivitelezési munkálatokat a Bayer Center Kft. (www.bayercenter.hu) fogja elvégezni.

comments powered by Disqus