Tettye városrész

Tettye városrész

Pécs - Tettye városrész közterület megújítása I. ütem

A Tettye a belvárostól észak-keletre elhelyezkedő történelmi városrész. Az I. ütem ennek a területnek a hangsúlyos eleme, a Tettye park, melynek kimagasló értéke a központi tisztás. A terület parki úthálózatának vonalrendszerének váza elaprózott, ezért olyan új úthálózat kerül kialakításra, mely nem veszélyezteti a növényzet értékes egyedeit.

A park északkeleti végében lévő Présház és környezete valójában nem parki terület, hanem felhagyott szőlő és gyümölcsös, így nem is kapcsolódik a jelenlegi parki szövethez. Megőrzendő viszont magas tájképi értéke, valamint szerves kapcsolata a környező úthálózattal. A tervezésnél a fő cél az volt, hogy borházat integráljuk a park többi részéhez. A présház lényegileg változatlanul megtartani kívánt funkciója a pécsi vonatkozású bortermelés megismertetése – a szőlőtermesztéstől a borkóstolásig – a városlakókkal és az ide látogató turistákkal. A terület pihenőteraszokkal, tisztásokkal és a borházhoz kapcsolódó szőlőterülettel gazdagodik.

A romok környezetét több helyen erózió veszélyezteti, erre megoldás egy a műemléki környezethez illő támfal építése a déli oldalról, így a rom keleti oldala melletti nagy lépcső alsó két lépcsőkarja pár méterrel keletebbre lesz felépítve. A romterülettől északra egy új szökőkút kap helyet. A terület déli részén padokkal ellátott sétány és egy jeges vízjáték kap helyet, amely díszítő funkciója mellett vizes játszóhelyként is használható. A pihenőkertek funkciójának és támfalainak megtartása mellett a burkolati és berendezési rendszer teljes rekonstrukciója megvalósul.

A borháztól északra petanque pálya épül a felnőtt korosztály számára. Az alsó játszótér három területrészre tagolódik, három korosztály specifikus igényeihez igazodva. Két nagycsúszda is kihelyezésre kerül. A sportpálya füves felületet, felújított kerítést és pályavilágítást kap.

A fősétány tervezés során a hangsúly az akadálymentesítésen volt: a park főtengelye a terepadottságok ellenére sokkal könnyebben (teljesen lépcsőmentesen) járható kerekesszékkel és babakocsival. Emellett a vakok és gyengénlátók számára a burkolat felületébe vezető sávot kell marni. A tengely főbb pontjainál Braille-írással több nyelven elhelyezhetőek információs táblák.

A tervezési területen jelenleg egyetlen parkolóhely sincsen, ezért összesen 46 db parkolóhely kerül kialakításra. A növényzeti elemek rendezése keretében a csenevész gyomfák kivágása mellett, az értékes lombkoronájú fák egészségügyi kezelése, kismértékben új fák telepítése, a meglévő cserjeállomány értékes foltjainak megtartása és metszése szükséges. A legnagyobb minőségi változás a növényzet szintjei közül a gyepszintben várható, mivel az öntözés kiépítésével lehetővé válik egy nagyobb terhelést elbíró parki burkolatként funkcionáló gyepszőnyeg létesítése.

Az építészeti tervpályázat 2007. novemberében zárult le, a nyertes terveket az S73 Kft. készítette el. A Tervezők által elkészített engedélyezési tervdokumentáció alapján lefolytatott engedélyezési eljárás eredményeként Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata október 10-én jogerőre emelkedett építési, valamint a 2008. október 14-én jogerőre emelkedett az útépítési engedéllyel rendelkezik. A beruházás kivitelezője kiválasztásra került. A kivitelezési munkálatokat a Sztráda 92 Kft. (www.sztrada92.hu) fogja elvégezni.

comments powered by Disqus