Sárkány híd, plusz más lenyűgöző ljubljanai hidak

Sárkány híd, plusz más lenyűgöző ljubljanai hidak

Ha a Tivoli Parkot a város tüdejének tekintjük, akkor a Ljubljanica folyó a fő vérerünk, amely egyenesen a festői régi városközpont szívébe hozza az életet.

Ljubljana és számos hídja talán nem olyan grandiózus, mint a párizsi Szajna vagy a bécsi és budapesti Duna. Mégis, lenyűgöző gyűjteménye van egyedi és bájos hidaknak, amelyek mindegyike más-más történetet mesél el.

Sok külföldi látogató szerint Ljubljana hangulata meglepően mediterrán, amikor az utcazenészek hangjait hallgatva és a helyi kávézás szokását figyelve barangolnak a városban, különösen nyáron, amikor a folyóparti bárok és éttermek zsúfolásig tele vannak.

A Ljubljanica folyó a hídjaival Szlovénia egyik jól ismert és felismerhető képeslapja, de itt zajlik az élet minden kulturális és társadalmi aspektusa is.

A Ljubljanica folyón több mint 20 híd ível át. Sok közülük elsősorban a gyalogosokat és a kerékpárosokat szolgálja, míg másokon a motorizált forgalom zajlik. Egy egész napot el lehet tölteni Ljubljana csak néhány varázslatos hídjának felfedezésével, és sokféleképpen lehet közelről is szemügyre venni.

Kellemes romantikus sétát tehet a folyóparton, miközben rengeteg étkezési és ivási lehetőség közül választhat. És ez még akkor is nagyon romantikus, ha egyedülálló vagy.

Ha a séta nem az Ön kedvence, akkor miért ne kerékpározhatna? A kerékpármegosztó rendszeren keresztül bérelhet saját kerékpárt.

A legkellemesebb és legpihentetőbb módja annak, hogy más szemszögből lássa a hidakat és érezze a folyót, ha csónakkal kanyarog a folyón. A kalandvágyóbbak akár még evezőlapáton is végigmehetnek a folyón!

Természetesen Ljubljana leghíresebb hídjával, a Sárkányhíddal kezdjük.

Zmajski Most - Sárkányhíd

Kedvencünk, a legvonzóbb és Ljubljana városának szimbóluma a Sárkányhíd.

Ljubljana Sárkány híd

Négy, szinte valóságosnak tűnő sárkány ül a híd két sarkán, és védi a város bejáratát. Az 1901-ben épült Sárkányhidat a szecessziós építészet egyik legszebb példájának tartják a világon.

Ljubljana Sárkány híd

A dalmát építész, Jurij Zaninović által tervezett híd Ljubljana első vasbetonszerkezete, és a maga nemében az egyik legnagyobb híd volt akkoriban Európában. A Sárkányhidat Ferenc József bécsi császár (1848-1888) uralkodásának 40 éve tiszteletére szentelték fel.

Tromostovje - Hármas híd

Ljubljana Hármas híd

A túrát Ljubljana központi gyülekezőhelyéről, a Prešern térről kezdjük, a legszebb és legtöbbet instagramozott híddal, a Tromostovje vagy Hármas híddal.

Ez az építészeti gyöngyszem és ritkaság 1932-ben kapta a nevét, amikor világhírű építészünk, Jože Plečnik két gyalogosoknak szánt oldalhíddal egészítette ki. Itt 1842-ig egy régi, középkori fahíd állt (ezzel ez volt Ljubljana legrégebbi hídja), amikor is egyetlen kőhídra cserélték, amelyet Ferenc Károly főhercegnek szenteltek.

Ribja Brv - Halpiaci gyaloghíd

Ljubljana Halpiaci gyaloghíd

Tromostovje előtt található a felújított, modern, áttetsző, padlófűtéssel ellátott gyaloghíd.

Ez a híd köti össze a Ljubljana vára alatti Ribji Trg/Halpiac teret a bal folyóparton, közvetlenül a makaloncai kikötő felett található Gerber-lépcsővel.

Čevljarski Most - Suszterek vagy cipészek hídja

Ljubljana cipészek hídja

Ez a következő Plečnik-mestermű (a Hármas hídhoz hasonlóan) neoreneszánsz stílusban készült, és nevét a sok cipészről kapta, akik a 19. században kézzel készített cipők eladásából és javításából éltek, és akiknek bódéi egykor a hídon álltak.

A különböző méretű, kőgömbökkel vagy lámpákkal koronázott pillérek egyedülállóan dinamikus megjelenést kölcsönöznek a hídnak. Vasárnaponként a Suszterhídtól kezdődő folyópart bolhapiaccá változik, ahol talán rábukkanhatsz a történelem egy-egy darabjára.

Šentjakobski Most - Szent Jákob hídja

Ljubljana Szent Jákob hídja

A közeli Szent Jákob templomról elnevezett híd az első, amelyet 1915-ben katonai célokra vasbetonnal korszerűsítettek. Napjainkban a motorizált forgalom számára használják. A folyóparton felfelé haladva a Hradecky-hídhoz jutunk.

Hradecky-híd

Ljubljana Hradecky-híd

Ez a 19. századi öntöttvas híd (a Žužemberk melletti Dvor vasgyárban készült) Ljubljana második legrégebbi fennmaradt hídja, és Ljubljana polgármesteréről, Johann Nepomuk Hradeckyről nevezték el.

Egy másik érdekesség - a hidat kétszer áthelyezték és egyszer átnevezték. Ha szeretnéd megtudni, hogy miért, mindenképpen ismerd meg a színes történelmét, amikor legközelebb a városban jársz.

Trnovo híd

Ljubljana Trnovo híd

Innen nem messze, a Gradaščica folyótól felfelé haladva (a Hradecky-híd a Ljubljanica és a Gradaščica összefolyása közelében található), még két Plečnik-híd található.

Először egy kis Kakas gyaloghíd (Petelinja Brv), majd a Trnovo-templommal szemben a Trnovo híd (Trnovski most), amely egyike azon kevés hídnak, ahol fák nőnek.

Prulski Most - Prule híd

Ennek a hídnak a különlegessége a vörös téglából készült, félköríves kilátóval rendelkező járda, amelyet annak emlékére raktak ki, hogy ezen a helyen téglát gyártottak. A hídon van egy nyilvános WC a szokásos felszereléssel és pelenkázóasztallal, valamint a mozgáskorlátozottak számára is alkalmas.

Hladnik gyaloghíd

Ljubljana Hladnik gyaloghíd

A Gruber-csatornát a Hladnik gyaloghíd keresztezi, amely Franc Hladnik botanikusról, papról és a közeli botanikus kert alapítójáról kapta a nevét. A gyalogosoknak és kerékpárosoknak szánt híd a város népszerű szabadidős strandján, Špicán található. Emellett hajókirándulások kiinduló- és végpontjaként is szolgál.

Mesarski Most - Mészárosok hídja

Ljubljana Mészárosok hídja

A Tromostovje/három híd után az első híd a folyásirányban a Mesarski most/hentes híd, amely a közeli központi piac egykori hentesbódéiról kapta a nevét. De valójában lehetne a szerelmesek hídjának is nevezni, mivel ez lett az a hely, ahol számtalan szerelmespár jelképesen lakattal zárja le szerelmét az örökkévalóságra, majd a kulcsokat a folyóba dobja. Átlátszó padlólapok és Jakov Brdar szlovén szobrász szobrai is díszítik.

Žitna Brv - Búza gyaloghíd

Ljubljana Búza gyaloghíd

Ez a gyalogos híd a 19. században a környéken tartott búzakereskedelmi vásárokról kapta a nevét. A híd mindkét oldalán padokkal ellátott kilátóteraszként van kialakítva, amely egy kis menekülést kínál a belváros nyüzsgése elől.

Ha továbbhaladunk a folyón lefelé, és átkelünk a Szent Péter hídon (Šempetrski most), Jože Plečnik egy másik monumentális építészeti alkotása, a folyó kapuja, a vízszabályozás technológiai eleme lesz a jutalmunk. Ez az a pont, ahol Ljubljanica lassan elsiklik a városközponttól, búcsút véve tőle.

comments powered by Disqus