A legjobb teendők a Bledi-tónál, Szlovéniában

A legjobb teendők a Bledi-tónál, Szlovéniában

Szlovénia egy apró ország, amely látványos látnivalókkal büszkélkedhet, amelyek csak arra várnak, hogy felfedezzük őket. Szlovénia egyik leghíresebb látnivalója a lenyűgözően szép Bledi-tó. Ez a természeti csoda tele van élményekkel és festői tájakkal, és gyógyhatású, csodálatosan meleg vizének ad otthont, amely a fájdalmakkal küzdők számára egészségügyi előnyökkel jár.

Hol van a Bledi-tó?

A Bledi-tó egy alpesi tó, amely a leglélegzetelállítóbb vidéki tájban helyezkedik el, amelyre valaha is szemet vethetsz. Az enyhe éghajlat miatt a szabadtéri tevékenységek elengedhetetlenek, a fotósok pedig imádni fogják a határtalan lehetőségeket egy nagyszerű felvétel elkészítéséhez.

A tó Bled városától nem messze fekszik, amely Szlovénia északnyugati részén található. A tavat fenséges és magasra törő hegyek veszik körül, nevezetesen a Júliai-Alpok és a Karavankai-hegység. Az átlaghőmérséklet itt nyáron 18 fok körül van, télen pedig -2 fok, ami azt jelenti, hogy az évszaktól függetlenül vannak élvezetes tevékenységek.

A tavon egy kis szigetet talál, a környező hegyek pedig a téli hónapokban megvédik a várost a hideg szelektől, így gyakran enyhébb, mint más alpesi tavak és üdülőhelyek. A Bledi-tó ezért jól ismert a gyógyüdülések, vagy a békére és nyugalomra vágyók számára, ugyanakkor kiváló választás az adrenalinsportok számára is.

Bled és a híres tó története

Amint láthatod, egy komoly történelmi területre tekinthetsz. A Bledi-tó története évszázadokra nyúlik vissza, egészen a középkorig. Bled megjelenését 1004-ben jegyezték fel; a településtörténet azonban már a mezolitikum idején nyilvánvaló volt.

A föld zöld, buja és termékeny, miközben a kedvezőtlen időjárástól védett a domb, amelyen egy vár áll. Ennek köszönhetően már a kőkorszakban is telepesek özönlöttek Bled környékére. A települések száma a vaskorban is nőtt, amikor a vasbányászat fellendült. A környéken számos régészeti ásatást végeztek, és mintegy 80, a vaskorból származó sírhelyet találtak ezen a vidéken.

Bled környékén mindenütt izgalmas történelmi történetekkel találkozhat, a régi építészet nagy része még ma is a helyén van.

Szabadidős tevékenységek a Bledi-tónál

A vidékre való kijutást nem szabad kihagyni, valószínűleg jobban, mint bárhol máshol, ahová Szlovéniában ellátogat. Nyáron vagy télen, a Bledi-tó környékén számtalan tevékenységet lehet kipróbálni, és a legtöbbet a szabadban, a természetben. Nézze meg ezeket a gyilkos ötleteket a Bledi-tavi nyaralás során végzendő dolgokról.

Bled vár

Ha a legjobb kilátást szeretnéd élvezni a Bledi-tóra, a környező városokra és a régióra, menj fel a bledi várba. A tóra néző sziklán magasodó Bledi várat 1011-ben építették. A tóra néző udvarán a nyári hónapokban különféle kulturális rendezvényeket tartanak. A nyári hónapokban. Ezekben a napokban a várat kiállítják, és megismerkedhetsz a vár és a város történetével, valamint izgalmas kiállításokat tekinthetsz meg.

Mária mennybemenetele templom

A Nagyboldogasszony templom egy apró szigeten található a Bledi-tó közepén. Utazzon el a szigetre az egyik hagyományos, évszázadok óta használt fahajón, és másszon fel a templomhoz vezető 99 lépcsőn. A legenda szerint, ha a szigeten a templom harangjait hallgatva kívánsz valamit, a kívánságod valóra válik. A legendákat félretéve a sziget gyönyörű, és nagyszerű kilátás nyílik a tóra.

Mászás

A Bledi-tó körül számos meredek fal található, és a hegymászás komoly népszerűségnek örvend. A mászóhelyek kiindulópontja magától a Bledi-tótól körülbelül egy órányi autóútra található, ezért mindig érdemes vezetőt alkalmazni. A Júliai-Alpok kiváló választás mindazok számára, akik szeretnék kipróbálni a mászási képességeiket.

Kajakozás

Bárhol, ahol nagy vízfelület van, fantasztikusan lehet vízi sportokat űzni, és a kajakozás nagyon népszerű a Gorenjska régióban.

Strandröplabda

A tó környékén számos strandröplabdapálya található, ami kiváló lehetőség a családi időtöltésre vagy esetleg egy kis testmozgásra a legtermészetesebb környezetben.

Hőlégballon

Van-e szebb látvány, mint a tó és környéke fölött magasan szárnyalni egy hőlégballonban? A napfelkelte vagy a naplemente fantasztikus időpont, azonban a környék legjavát az égből láthatja, akár napközben is.

Kerékpározás

Ne feledje, hogy Szlovéniában bárhol tilos terepen vagy pályán kerékpározni, de számos pálya várja, és könnyen bérelhet kerékpárt a környék felfedezéséhez. Maga a tó körül nem túl nagy a forgalom, így a kerékpározás egészséges tevékenység mindenki számára, különösen az utazó családok számára.

Golfpályák

Bledben található az ország legkiterjedtebb golfpályája, és márciustól decemberig számtalan ember fogja élvezni a tó körüli festői golfozási lehetőségeket. Az erdő és a víz háttere, őszintén szólva, lenyűgöző.

Sky Diving

Adrenalin! Ha mindig is ki akartál ugrani egy repülőgépből, hogy aztán visszaérj a földre, akkor ez a sport neked való. A tótól körülbelül 4 km-re található egy ejtőernyős búvárközpont, ahol tandem ejtőernyőzést és siklóernyős repülést is végezhet. Szakértő kiképzést kap, úgyhogy emiatt ne aggódjon!

Úszás és strandolás a Bledi-tónál

A Grajska Beach egy kijelölt strandterület a Bledi-tó partján, és ez tele van létesítményekkel, hogy egy napot élvezhesse a tájat. A tó híres az állítólagos egészségügyi előnyeiről, így a fürdőzés élvezetes és valószínűleg nagyon egészséges is! A strandon számos öltöző és szekrény található, ahol biztonságban tarthatja holmiját, valamint rágcsálnivalókat és italokat árusító kioszkok.

Nyári szánkózás

A Straza sípálya nyári szánkópályával rendelkezik, amely fantasztikus szórakozást nyújt felnőtteknek és gyerekeknek egyaránt. A fák és a táj mellett száguldva hihetetlen kilátás nyílik a várra, a tóra és az egész környékre.

Látogasson el Bohinjska Bela városába

Ezt a festői és kedves falut az év bármely szakában érdemes meglátogatni, de télen, amikor hó borítja a földet, különösen varázslatosnak tűnik. Itt horgászni és természetjáró tevékenységeket is találhatsz, és nézd meg a környék autentikus építészetét és történelmét.

Búvárkodás

Bár a Bledi-tó nem arról híres, hogy a világon a legjobb a látótávolsága, jelentősen megtisztult. A búvárok számára kiváló lehetőség, hogy megnézzenek néhány szokatlan víz alatti növényt és virágot. Találhatsz továbbá itt élő halakat, mintegy 18 fajt, és kagylókat is.

Túrázás

Kétségtelen, hogy a Bledi-tó környékén az egyik legnépszerűbb tevékenység a túrázás. A hegyek különböző képességűeknek megfelelő tájakat kínálnak, a Pokljuka és Jelovica környéki erdők pedig ideálisak a természetjáráshoz.

Síelés és snowboardozás

A szabadtéri tevékenységek nem csak a nyári hónapokra szólnak, mivel a téli hónapokban a jelentős hóesés miatt a síelés és a snowboardozás több mint lehetséges. Straza a legnépszerűbb síterep, és az éjszakai síelés szuper móka a reflektorok fényében. Ez csak egy rövid sétára van magától Bledtől, és számos létesítmény áll rendelkezésre a síeléssel töltött vidám naphoz, valamint a kissé melegebb téli hónapokra műhógépek is rendelkezésre állnak. Jégmászás A befagyott vízesés testén való túrázás izgalmas és szórakoztató tevékenység. A téli hónapokban felbérelhet egy vezetőt, aki elviszi Önt, hogy élvezze ezt az időtöltést, különösen Mojstrana és Bohinj környékén.

Szánkózás

El tud képzelni szórakoztatóbb tevékenységet, mint szánkón száguldozni a befagyott tájakon? Ez egy ikonikus téli tevékenység; ha gyerekekkel utazik, ezt imádni fogják.

Élvezze a tájat gőzmozdonnyal

A Bohinji vasút nagyon közel van a Bledi-tóhoz, és ez a történelmi gőzmozdony 110 éves. Lassan kanyarogjon a magas hegyeken és dombokon keresztül, erdőkön és lenyűgöző természeti tájakon keresztül, mindezt a gőzmozdony régi világának hangulatával. Ezt a különleges tevékenységet minden korosztály imádni fogja.

Mennyi ideig maradjon a Bledi-tónál?

Ez teljesen attól függ, hogy mit tervezel csinálni, ha már ott vagy. Ha télen utazik a területre, és élvezi a síelési lehetőségeket, akkor körülbelül öt nap és egy hét között elegendőnek kell lennie ahhoz, hogy megismerkedjen a nagyszerű természeti környezettel. Ha viszont a nyári hónapokban látogat el ide, akkor talán négy-öt nap is elegendő.

Sokan átutazó célpontként keresik fel a Bledi tavat. Meglátogatják a fővárost, Ljubljanát (nézze meg ezt az útmutatót a két úti cél közötti utazáshoz), vagy bejárják magát az országot. Mindezek után Bled több mint elég látnivalót kínál ahhoz, hogy a látogatókat egy hétig is lekösse, hiszen számos szálláslehetőséggel és kipróbálható étteremmel várja a látogatókat.

Érdekességek a Bledi-tóról

A tó az utolsó jégkorszak után alakult ki, így rendkívül ősi! Azután jött létre, hogy a Bohinj-gleccser a föld alá mélyült, mielőtt a jég elolvadt és megtelt vízzel - ez az, ami ma a Bledi-tó. A tó vize gyógyító tulajdonságairól híres, köszönhetően a benne folyó termálforrások kellemesen meleg hőmérsékletének. A tó hőmérséklete 26 fok körüli, így a világ egyik legmelegebb alpesi tava. A tóban az enyhe hőmérsékletnek köszönhetően akár egész évben, egészen szeptemberig lehet úszni - a téli időszak azonban nem ajánlott! A Bledi-tó régiója nem csak a vízről szól, hiszen a tó körüli épületek ugyanolyan szórakoztatóak és izgalmasak. A fő látványosság a 17. századból származó Mária mennybemenetele templom. A legenda szerint, ha egy esküvő alkalmával a vőlegény a templomhoz vezető 99 kőlépcsőn felviszi menyasszonyát, mielőtt megkongatja a harangot és kívánságot mond, akkor szerencsét hoz, és hosszú, boldog házasságban lesz részük.

comments powered by Disqus