Püspökök, pasák és vezírek címmel új tematikus séta indul Pécsen

Püspökök, pasák és vezírek címmel új tematikus séta indul Pécsen

Amennyiben szeretünk úgy ellátogatni egy magyar nagyvárosba, hogy ott az épületek, szobrok és egyéb tárgyi emlékek segítségével ismernénk meg a történelmet, akkor Pécs eddig is tökéletes választás volt, hiszen a megyeszékhely maga az élő történelemóra.

Ezt a tulajdonságot sikerült most nyomatékosítani egy új városnéző tematikus sétával, amit azzal a célzattal állították össze, hogy az érdeklődők egy városnézés társaságában testközelből ismerhessék meg a középkori Pécs világát, azon belül is különös hangsúlyt fektetve a török hódoltság idejére.

Történelmi séta a Középkori Egyetemtől

A Püspökök, pasák és vezírek címre keresztelt tematikus séta a nyári szezon fennmaradó időszakában, illetve szeptemberben is várja a pécsi programok kedvelőit, méghozzá minden szombaton délután 16 órai kezdettel.

A különleges esemény a Középkori Egyetemről indul, ahol a jelentkezők rögtön megtekinthetik az intézmény saját kiállítását, benne az első hazai egyetem alapításának legfontosabb tudnivalóival, illetve azzal, hogy miként is működött a középkorban egy ilyen óriási intézményt.

A tárlat rengeteg izgalmas kérdésre válaszol a történelemből, így például az is kiderül, hogy mekkora szerepe volt Koppenbachi Vilmosnak, az egykori pécsi püspöknek abban, hogy egyetem nyíljon Pécsen.

Természetesen a túra során megtekinthető lesz az egykori egyházi elöljáró gótikus síremléke, amivel párhuzamosan az Aranyos-Mária kápolna csodálatos festett szobordíszeit is megcsodálhatják a résztvevők.

Megismerhetjük a török hódoltság hagyatékát

Már a kápolnában láthatunk több olyan faragványt, amelyek egy régen letűnt korra, a török hódoltságra, az oszmán hadsereg pusztítására emlékeztethetnek minket. Természetesen a törökök nemcsak pusztítást hoztak Pécsre, hanem több építészeti különlegességet is, amelyeket szintén érint majd a túra.

Az egyik ilyen a város mára ikonikussá vált nevezetessége, az egykori Szulejmán dzsámi, ami mellett a séta érinti majd Memi pasa fürdőjét is, illetve a megmaradt romokat, amelyek egykoron az üzleti megbeszélések, a szépülés, a megtisztulás és persze a pletykák központi helyszínei voltak.

Végül, de nem utolsó sorban a túra eljut Jakováli Hasszán pasa dzsámijához is, aki Memi pasa unokájaként egyedüliként épített olyan vallásos épületet, amihez önálló minaret csatlakozott, így a kérdéses imahelyen lehetőségünk nyílik teljes pompájában megcsodálni az iszlám építészet legfőbb sajátosságait.

Hogy a túra egyfajta pozitív végkifejlettel rendelkezzen, a történelmi séta során fény derül majd arra is, hogy a törökverő magyar hősök pontosan milyen csellel tudták visszavenni az oszmánoktól Pécs városát.

Minden szombaton

Mint fentebb már említettük, a történelmi séta a Középkori Egyetemtől indul (a Pécsi Székesegyház északi oldaláról), ahonnan egy közel kétórás túra részeseivé válhatunk – szeptember 31-ig minden egyes szombaton.

A séta természetesen jegyköteles, amelyek megvásárolhatók a Középkori Egyetemen, a Jakováli dzsáminál, a Zsolnay Örökségkezelő Nkft. információs pontjain vagy a jegymester.hu-n.

comments powered by Disqus