Pécs: Magyarország felfedezetlen gyöngyszeme

Pécs: Magyarország felfedezetlen gyöngyszeme

A legtöbb látogató, aki eljut Magyarországra, csak néhány napot tölt Budapesten, mielőtt átutazik a következő országba. Ha csak néhány napot tudsz Magyarországon tölteni, akkor mindenképpen Budapesten kell töltened.

Kétségtelenül imádni fogja a zsidó negyedben való barangolást, a romkocsmák megtekintését és egy pihentető délután eltöltését a város egyik fürdőjében. Budapest azonban egy virágzó metropolisz, ahol nagyobb valószínűséggel eszel falafelt, mint paprikás csirkét, így legutóbbi ottani utamon Magyarország egy másik oldalát szerettem volna megismerni, így kerültem Pécsre.

Pécs 2010-ben Európa Kulturális Fővárosa volt, és kényelmes, 3 órás vonatútra van Budapestről, és logikus megálló, ha Észak-Horvátországba tartasz. Van itt elég látnivaló ahhoz, hogy néhány napra lefoglalja magát, különösen, ha az egyetemi év során érkezik ide, amikor a kávézók és bárok nyüzsögnek a helyi diákoktól.

Pécs óvárosa az egyik kedvencem Közép-Európában, és itt töltöttem az első napom nagy részét. A főtér tökéletes az emberek megfigyelésére, és csodálatos, békés hangulatot áraszt.

Különösen a pécsi székesegyház, a Gázi Kászim pasa mecsetje és a pécsi zsinagóga jelenléte, amelyek mind a főtér néhány méteres körzetében vannak, kiemeli Pécs kulturális sokszínűségét, és azt, hogy a különböző vallási csoportok évszázadok óta harmóniában élnek itt. Könnyen el lehet tölteni néhány órát a téren egy könyvet olvasva és a világot figyelve.

Utána pedig egy séta a Király utcában is jól el lehet tölteni pár órát. A főutcán butikok, éttermek és néhány múzeum sorakozik, és ideális megálló egy késői ebédhez, különösen azért, mert sok étterem 12 és 15 óra között kínál menüt.

Este a főtér gyakran zsong, amikor a nap lemenőben van, mielőtt a helyiek leugranak egy bárba, és megisznak egy-két sört. A helyi törzshelyek kicsit az óvároson kívül találhatók, ahol néhány kebabozót is találhatsz egy olcsó vacsorához.

A második pécsi nap tökéletes időtöltése, ha felgyalogolunk a kommunista korszakban épült TV-toronyhoz. Van néhány jól jelzett ösvény, és körülbelül két óra alatt feljuthatunk a torony tövébe.

TV adótorony a Misina tetőn.

A csúcsra vezető úton lehetőség van néhány remek panorámaképet készíteni Pécsről, mielőtt végigsétálnánk egy békés erdőben, ahol a két óra alatt csak egy másik emberrel találkoztam. A tévétorony tövében feljutva lehetőséged van felvonóval feljutni a torony tetejére, ahonnan még több panoráma nyílik a városra. Ha addigra elfogyott az energiád, van egy busz, amivel visszamehetsz a városba.

Azt hiszem, csak idő kérdése, hogy Pécs határozottan bekerüljön a turistaútvonalba, különösen mint a Magyarország-Horvátország útvonal logikus állomása. Látogasson el oda mielőbb, hogy megtapasztalja Magyarország egy másik oldalát, amit nem talál, ha csak Budapestre megy!

comments powered by Disqus