Pécs, a bájos magyar város

Pécs, a bájos magyar város

Amikor magyarországi utazásaikat tervezik, az emberek általában azt tervezik, hogy idejük nagy részét, ha nem az egészet, Budapesten töltik, ahol gulyás tálakba dugják a kanalat, termálfürdőkben csobbannak, és antikváriumokkal teli romkocsmákban ténferegnek. Ha csak egy éjszakát töltesz a Duna mentén sétálva, hogy megnézd a folyó túlpartján álló csillogó, csillogó épületeket, akkor nyilvánvalóvá válik, hogy miért akarja kevés utazó elhagyni a lélekkel teli Budapestet. Az ország azonban számos más varázslatos úti célnak is otthont ad, köztük Pécsnek, a Mecsek lábánál fekvő bájos üdülőhelynek.

A horvát határ közelében fekvő Pécs Budapesttől mintegy három órányira délnyugatra található, a Keleti vagy a Kelenföldi pályaudvarról kényelmes vonatozással. Pécs régóta multikulturális központként virágzik, a magyarok, horvátok, szerbek, németek és más etnikai csoportok békés egyesülése miatt kapta a “Határtalan város” becenevet.

Bár Magyarország ötödik legnagyobb metropolisza, kellemesen hiányzik belőle az intenzív, nyomasztó nyüzsgés. Ehelyett csiszolt és visszafogott, sűrűn beépített, elegáns barokk építményekkel és ősi művészeti kincsekkel teli utcáktól hemzseg, amelyek segítettek abban, hogy - Essen és Isztambul mellett - 2010-ben Európa Kulturális Fővárosává váljon. Ez a megtiszteltetés a városi fejlesztések lenyűgöző sorát indította el Pécs számára, a parkok és terek revitalizációjától a Zsolnay Kulturális Negyed létrehozásáig. Igen, ez egy olyan város, amely a fülledt, kardigános estéken barangolásra hív, de télen is ugyanolyan csábító - különösen, ha kivilágított karácsonyfa és ünnepi bódék kínálják a forralt bort.

Sok felfedezni való van. A város gyökerei több mint 2000 évre nyúlnak vissza, amikor a kelták először telepedtek le itt. Később a Római Birodalom része lett, és a történelemnek ezt a szeletét a negyedik századi ókeresztény nekropolisz hangsúlyozza, amely ma az UNESCO világörökség része. A törökök hatalmas befolyása Pécsre leginkább a Qasim pasa mecsetjén keresztül mutatkozik meg, amely egy zöld rézkupolás, valószínűleg a 16. század második felében épült, az Oszmán Birodalomból származó, azóta katolikus templommá átalakított ereklye. A közelben található a kihagyhatatlan pécsi székesegyház. Eredetileg a 11. században épült, több inkarnációval később román kori szobrok hatalmas gyűjteménye díszíti.

A székesegyházzal szemben található a kis Csontváry Múzeum, ahol egy nagy lépcsőn felfelé haladva a látogatók Csontváry Kosztka Tivadar költői, nagyméretű műveinek szentelt termeket találnak. Különösen gazdagok a 19. századból és a 20. század elejéről származó tájképei ennek a furcsa magyar gyógyszerészből lett festőnek. A képzőművészeten túl Pécs a díszítőművészet, különösen az 1853-ban alapított, nagy múltú Zsolnay kerámiagyárból származó porcelánok szinonimája. Az itt gyártott csillogó csempék országszerte épületeket díszítettek, például a budapesti Iparművészeti Múzeumot. Míg e díszes termékek sorát a Zsolnay Múzeumban ismerhetik meg a látogatók, még érdekesebb elidőzni a Zsolnay Kulturális Negyedben, amely sétányok, zöldövezetek és jól megőrzött épületek labirintusa az eredeti Zsolnay gyár területén. A komplexum fénypontja a Zsolnay-Gyugyi Gyűjtemény aranykora, ahol számos bonyolult váza csillog a texturált eozinmázban. De vannak vintage bábok és politikai töltetű kiállítások is a mai művészek, például drMáriás kiállításait is megtekinthetjük, amit talán még egy élő jazz-előadás is követhet. Ebédre érdemes betérni a kedves Zsolnay Étterem és Kávéházba, ahol frissen sült krumplis kenyérrel és édesburgonyakrémlevessel, valamint balzsamecetes dijoni mustáros vinaigrette-tel és egy kis Grana Padanóval feldobott steak salátával kelti fel az étvágyat. Pécsett máshol is hasonlóan kielégítőek az ételek. A rusztikus Pezsgőház Étterem például egy régi borospincében található, boltíves tégla mennyezettel. A szőlővel átszőtt kecskesajt, majd a petrezselyemmel ízesített burgonyapürével átitatott aranyszínű sertésszelet trió tiszta hideg időjárási kényelmet nyújt. Ezzel szemben a vidám Jókai Bisztró elegáns és modern, számtalan üveg borral büszkélkedhet, miközben kifinomult tálakat kínál sült marhahúsból és kenyérgombócból. Utána érdemes az élénk Egyletet választani, egy fekete-fehér fotókkal és ébresztőórákkal díszített, kézműves sörkocsmát és balkáni bisztrót, ahol olyan kisüzemi söröket mutatnak be, mint a szlovákiai Kaltenecker.

A Király utca az örökké zsúfolt sáv, amely egyaránt vonzza a turistákat és a bulizni vágyó fiatalokat, akik a Pécsi Tudományegyetemre, Magyarország első egyetemére járnak. Tegye tiszteletét a szoborral díszített Pécsi Nemzeti Színházban, majd ugorjon be a Cooltour Caféba, egy hangulatos, századközépkori bútorokkal berendezett búvóhelyre, és igyon meg egy pohár szilvapálinkát, Magyarország őshonos gyümölcspálinkáját. Ha kötelező egy éjszakai csillogó szállás, sétáljon el a közeli Adele Hotelbe, a több mint 200 éves, egykor egy bárónőnek otthont adó épület belsejében, ahol a fehér lobbit piros színű betűk és fantáziadús csillárok tarkítják, és egy belső kertbe vezet.

comments powered by Disqus