A Csontváry Múzeum, mint Pécs kihagyhatatlan látnivalója

A Csontváry Múzeum, mint Pécs kihagyhatatlan látnivalója

Kétség sem férhet hozzá, hogy vannak olyan pécsi látnivalók, melyeket nem szabad kihagyni a sorból abban az esetben, ha a városba látogatunk. Pontosan ebbe a kategóriába sorolható a Csontváry Múzeum is, amit érdemes újra és újra megtekinteni.

A Csontváry Kosztka Tivadar munkásságára épülő létesítmény a belvárosban helyezkedik el, így könnyedén útba ejthető, ha megcsodálnánk a székesegyházat vagy az ókeresztény sírkamrákat, hiszen ezek közvetlen közelében fekszik.

Kisebb csoda kellett a múzeum megalapításához

A Csontváry Múzeum kapcsán az egyik legnagyobb érdekesség, hogy megalapításához egy kisebb csoda és rengeteg szerencse is kellett, hiszen amint a festő 1919-ben elhunyt, a művei szinte azonnal árverésre kerültek.

Részben emiatt 1973-ig kellett várni arra, hogy megnyílhasson Pécsen az első Csontváry-kiállítás, mely állandó tárlatként indult útnak, és már a megnyitó havában mintegy 20 ezer ember tekintette meg a legendás festő műveit.

A sikerre való tekintettel 1983-ban restaurálták és konzerválták a képeket, hogy az utókor számára is megmaradhassanak és a világ más részein is láthassák őket. Ennek köszönhetően jutottak el a festmények 1994-ben és 1995-ben olyan európai nagyvárosokba, mint Stockholm, Rotterdam, München vagy éppen Budapest.

A Janus Pannonius Múzeumhoz tartozó kiállítás egy rendkívül patinás neoreneszánsz épületben került berendezésre, ahol a látogatók kronológiai sorrendben ismerhetik meg a magyar festészet egyik legendás alakjának legjobb műveit.

Mit láthatunk a kiállításon?

A kihagyhatatlan pécsi látnivalók közé sorolt Csontváry Múzeum messze túlmutat a hasonló intézményeken, hiszen tematikusan, egyetlen művészre koncentrálva nagyon ritkán tekinthető meg egy ekkora gyűjtemény.

A látogatók konkrétan öt nagy teremben ismerhetik meg Csontváry művészetét, méghozzá a kezdetektől a végig. A festő teljes életútja lekövethető a múzeum falai között, így az egészen korai portrétanulmányoktól indulva a legnépszerűbb és leggrandiózusabb festményekig bezárólag mindent megtalálhatunk itt.

A tárlat Csontváry valamennyi ismert művét felvonultatja. A látogatók olyan csodás festményeket láthatnak testközelből, mint a Magányos Cédrus, a Mária kútja Názáretben, a Panaszfal bejáratánál Jeruzsálemben vagy a Baalbek.

Ezen felül a művész utazásait megörökítő festmények is külön, tematikus módon kerültek elhelyezésre, így megcsodálhatjuk a felvidéki kirándulásai által ihletett Selmecbánya látképe és a mediterrán utazásokból merítkező Athén, Jajce, Taormina, Mosztár vagy Castellamare című alkotásokat.

Természetesen a tárlat rengeteg korabeli tanulmányrajzot és portrét is felvonultat, de számos szénrajz, vázlat, kompozícióterv, sőt allegorikus jelenetek is a részét képezik, aminek köszönhetően nemcsak művészetét, hanem a legendás festő életét, gondolkodását és látásmódját is megismerhetjük.

A Csontváry Múzeum egész évben várja a látogatókat

Ha nem a nyári csúcsidőszakban, hanem ősszel vagy télen látogatnánk el a városba, a pécsi látnivalók között akkor is érdemes szem előtt tartani a Csontváry Múzeumot, hiszen egész évben nyitva áll a látogatók előtt.

A nyitvatartás szerint hétfő kivételével az intézmény mindennap látogatható délelőtt 10 órától egészen 18 óráig, mintegy másfél-két órás elfoglaltságot adva a turistáknak, de aki jobban el szeretne merülni Csontváry művészetében, az ennél sokkal több időt is el tud majd tölteni a képek között.

comments powered by Disqus