KAPTÁR Dél-Dunántúli Regionális Könyvtár és Tudásközpont

KAPTÁR Dél-Dunántúli Regionális Könyvtár és Tudásközpont

A projekt célja egy közel 12.000 m2-es, korszerű, a mai felhasználói igényeknek megfelelő regionális könyvtár és tudásközpont felépítése, amely az európai uniós szakmai követelményeknek megfelelően a város és a régió lakosságának információs és dokumentumigényét szolgálja, valamint alkalmas közösségi, kulturális és szabadidős programok befogadására is. A megvalósuló új könyvtárat épületi adottságai és korszerű felszereltsége alkalmassá teszik a lakosság eddiginél szélesebb körének kiszolgálására.

Az új intézmény integrálni fogja a város három jelentős könyvtárát: a Városi Könyvtárat, a Csorba Győző Megyei Könyvtárat és a Pécsi Tudományegyetem Központi Könyvtárát; továbbá magába foglalja majd a Pécsi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Karának, illetve Közgazdaságtudományi Karának könyvtárait is. Két, egyenként 200 fős előadótermet alakítunk ki az épületben, amelyeket az egyetem fenti két kara fog használni, de összenyithatóságuk révén nagyobb rendezvények befogadására is alkalmassá teszik az épületet. A tudásközpont-funkciót további számos kutatószoba és internetes munkaállomás erősíti. A kicsiket a legfelső szinti tetőkerthez kapcsolódó gyerekkönyvtár és játszószoba várja majd. A közösségi funkciókat a fogadótér-fórum, a könyvesbolt, a kiállítótér és a kávézó-étterem jelenítik meg.

Az új intézmény Pécs történelmi belvárosának keleti határán épül meg, melyet északról az Universitas utca, nyugatról a Sport utca, délről pedig a Pécs – Mohács vasútvonal határol. Az építkezés a jelenlegi PEAC-pálya területén valósul meg. Az épület gépjárművel való megközelítésére egy új út épül a Sport utcától a vasúttal párhuzamosan. A megnövekedő forgalom szükségessé teszi a Sport utca kiépítését – a vasutat külön szintben keresztezve – a Tüskésréti útig, hogy a terület több irányból is kényelmesen megközelíthető legyen. A kivitelezés alatt a Sport utcában, az Universitas utcában és a Zsolnay úton kell számítani megnövekedett teherforgalomra, vagy időszakos forgalomkorlátozásra. Az épületet a lehető legtávolabb helyezzük el mind a vasúttól, mind a Sport utca zajos forgalmától, mellette egy kb. 250 férőhelyes felszíni parkoló épül. Az intézmény körül, a tervezési terület be nem épített részén fás liget díszíti majd a környezetet.

A tervezői tervpályázat 2007 áprilisában zárult le, a nyertes pályaművet a budapesti Török és Balázs építész iroda készítette. A kiviteli tervek elkészülte, a régészeti feltárások és az engedélyezési eljárások lefolytatása után, várhatóan 2008 őszén kezdődnek a kivitelezési munkálatok.

comments powered by Disqus