Látnivalók Pécsen: kirándulás a Misina tetőre és a TV toronyhoz

Látnivalók Pécsen: kirándulás a Misina tetőre és a TV toronyhoz

Pécs városáról mindenkinek más és más jut eszébe először. Kinek a különleges fekvés, a közeli dombok és hegyek, kinek az elragadó Mecsek közelsége vagy az impozáns Széchenyi tér, de a TV torony is kétségtelenül az elsők között szerepel ezen a képzeletbeli listán.

Nem véletlenül, hiszen dacára annak, hogy bőven akadnak történelmi látnivalók Pécsen, a turisták zömét a táj, az elragadó atmoszféra fogja meg elsőként, hiszen déli irányban ott a Baranyai dombság, keleten a Zengő, északon pedig maga a Mecsek.

Kirándulás a Misina tetőre

Noha a városból is egészen elragadó élmény felnézni a közeli dombokra, azonban sokkal emlékezetesebb, ha inkább az egyik csúcs megmászását követően fentről tekintünk le a nyüzsgő megyeszékhelyre. Erre Pécs körül több magasan fekvő pont is lehetőséget ad!

A város környékén a 611 méter magas Tubes emelkedik ki a leginkább, mely csodás erdőivel és a János kilátóval ideális látványosság, azonban mégsem nyújt olyan csodás kilátást, mint az 535 méter magas Misina tető, ahol Pécs egyik jellegzetessége, a TV torony is megtalálható.

Kis-tubesi kilátó

Noha a belvárosban is egymás után következnek a látnivalók Pécsen, azonban ha a jól ismert templomokat, kiállításokat és szobrokat már szemügyre vettük, akkor mindenképpen érdemes kiszakadni egy kicsit a természetbe, hiszen a Misina tető ehhez csodálatos környezetet garantál.

Bármelyik évszakban is járjunk arra – a lombhullató fák miatt nyáron és ősszel a legszebb a környék –, garantáltan életre szóló élményekkel gazdagodnak a túra során még azok is, akik egyébként gyakran járnak a természetben.

Ha alaposabban is megismerkednénk a környékbeli erdőkkel, természetesen célzott túrák közül is válogathatunk. A túraútvonalakon eljuthatunk a Kőlyuk-barlanghoz, a Melegmányi-völgyhöz, a Kantavárhoz vagy éppen a Kisréthez, egyszóval garantált, hogy mindenki megtalálja majd a számításait ezen a csodálatos vidéken.

A TV torony Pécs kihagyhatatlan látnivalója

A legtöbben azonban nem is annyira az erdők, a természet közelsége miatt választják a Misina tetőt, mint inkább az itt megtalálható, mintegy 191 méter magas TV torony miatt, mely időjárástól függően egész évben várja a látogatókat.

Csak meglepően kevesen tudják, de a toronyban egy étteremmel kiegészült kilátó működik 75 méteres magasságban. A látogatók lifttel tudják megközelíteni, a köralakú kialakításnak köszönhetően pedig tiszta időben elképesztő messzeségekbe is el lehet onnan látni.

Ha ideálisak a légköri viszonyok, akkor Horvátország felé láthatóvá válik a Fekete-hegység, északnak pedig az elragadó Badacsony, de ha csak a város felé tekintünk, akkor is lehetőségünk nyílik madártávlatból összegezni, hogy melyek a legszebb látnivalók Pécsen.

Érdekesség, hogy a TV toronyban mindemellett egy kiállítás is várja a látogatókat, aminek jóvoltából az érkezők megismerkedhetnek a helyi növény- és állatvilággal, a legendás mecseki dinoszaurusszal, sőt egy óriási terepasztalt is megcsodálhatnak a környék domborzati sajátosságaival.

A torony május és október között minden nap 9 és 22 óra között fogad látogatókat, a téli időszakban azonban a nyitva tartás az időjárás függvénye. A Misina tetőt a városból a 35-ös busszal lehet a legkönnyebben megközelíteni.

comments powered by Disqus