15 látnivaló, amit semmiképp ne hagyj ki Pécsen

15 látnivaló, amit semmiképp ne hagyj ki Pécsen

A 4. században a kereszténység virágzott a római Sopianae, a mai Pécs városában, Magyarország délnyugati részén. A város mai utcái alatt ókori mauzóleumok vannak eltemetve ebből az időből, amelyek mindegyike az UNESCO világörökség részeként szerepel. E kamrák némelyikében ügyesen faragott szarkofágok és élénk freskók találhatók olyan keresztény alakokról, mint Szűz Mária és Ádám és Éva.

Ugorjunk előre néhány évszázadot, és a modern Pécs a Zsolnay gyárban készített kerámiáiról szerzett nevet. Az 1886-ban itt feltalált pirogránitot a magyar szecesszió sztárjai gyorsan magukévá tették, mint fantáziadús épületeik színes és strapabíró dekorációját.

Fedezzük fel a legjobb pécsi programokat:

Ókeresztény Mauzóleum

A római kori Sopianae városának romjait Pécs környékén mindenütt feltárták, de talán a legmeggyőzőbb felfedezés az ókeresztény mauzóleum.

Az 1975-ben feltárt, ma már az UNESCO Világörökség részét képező mauzóleum egyike a számos, a 4. századra visszanyúló sírmellékletnek.

A Pécsett talált többihez hasonlóan a temetőkápolna is szokatlan a korszakban, mivel két szintje volt, a legfelső az emlékkamra, a kripta pedig a temetkezések számára.

Az említett alsó kamra három márványszarkofággal és az idő próbáját kiálló freskókkal díszített falakkal rendelkezik.

Ezek részben dekoratív minták, de Ádám és Éva bűnbeesését, az Élet fáját és Dánielt az oroszlán barlangjában ábrázolják.

Ókeresztény Mauzóleum

Cella Septichora Látogatóközpont

A közelben található egy másik kora-keresztény sírkamra, amelynek nincs párja a Dunántúlon.

Ezt a hét apszissal rendelkező kápolnát négy és hat méter mélyen a föld alatt fedezték fel.

Úgy tűnik, hogy az építkezést hirtelen szakították meg, és nincs adat arról, hogy temetkezés történt volna itt.

Itt található a Szent Péter és Pál sírkamra, amelynek boltozatát freskókkal bevonták, amelyeken Péter és Pál egy Krisztus-monogram felé mutat, valamint Noé galambja olajággal, Jónás tengerbe vetése és Ádám és Éva az Édenkertben.

Cella Septichora Látogatóközpont bejárata

Pécsi Bazilika

A 4. századból származó kora keresztény bazilika alapjaira épült pécsi székesegyház a 11. század közepén, Orseolo Péter uralkodása alatt virágzott.

Az épület román, gótikus, reneszánsz és neoromán építészeti elemeket, valamint az oszmán időkből származó maradványokat tartalmaz, amikor raktár lett belőle.

A homlokzat nagy része a 11. századi tervek alapján az 1880-as években végzett neoromán stílusú helyreállításból származik.

A székesegyház legrégebbi része a 21 x 21 méteres “altemplom”, amelyben a restaurálást megkezdő Dulánszky Nándor püspök 19. századi fehér márványszobra áll.

A székesegyház kápolnái elmaradhatatlanok, Lotz Károly és Székely Bertalan kísérteties freskóival.

Utóbbi a Mária és Szent Mór falakat a magyar történelem híres pillanatainak képeivel festette meg.

Pécsi Bazilika

Zsolnay múzeum

Zsolnay Vilmos 19. századi keramikus és gyáros múzeuma Pécs legrégebbi, legalább 1324-ből származó házában található. A 15. században Magyarország első könyvtárát rendezték be benne, egy évszázaddal később, az oszmán megszállás alatt pedig a város főimámjának hivatalos rezidenciája lett.

A Zsolnay Miklós édesapja, Zsolnay Miklós által 1853-ban alapított kerámiagyár ma is működik, és túlélte az 1948-as államosítást. Építészeti díszítése ma is számos pécsi épületen látható.

A múzeum a Zsolnay-gyár eozin festékkel színezett alkotásainak, például a fajansznak és a pirogránitnak az idővonala.

Vannak mesés alkotások a 20. század elejéről, amikor Zsolnay részt vett a magyar szecesszióban (szecesszió). Érdemes megnézni egy egész teremnyi kerámiát is, amelyet Zsolnay Vilmos egyiptomi és perzsa utazásairól hozott magával.

Zsolnay múzeum

Zsolnay Kulturális Központ

A történelmi központtól keletre, a felújított, korábban használaton kívüli Zsolnay gyárépületek körül egy egész kulturális és rekreációs negyed jött létre.

Ez az átalakulás egybeesett azzal, hogy Pécs 2010-ben Európa Kulturális Fővárosa volt, amikor kulturális intézmények is beköltöztek ebbe az öthektáros negyedbe.

Ide költözött a Pécsi Tudományegyetem Művészeti Kara, amelynek könyvtára egy átalakított kerámiaégető kemencében kapott helyet.

A “pirogránit udvar” szabadtéri kiállítótérként működik, nyáron pedig szinte folyamatosan élőzene és egyéb szabadtéri előadások zajlanak itt.

Az E78 épületben egy modern koncertterem található, a Kézműves Boltok utcájában pedig kerámiastúdiók, egy népszerű csokoládébolt, egy étterem és egy kávézó található.

Zsolnay Kulturális Központ

Széchenyi tér

A Széchenyi tér, mint Pécs belvárosában az emberek gyülekezőhelye, a város 2010-es Európa Kulturális Fővárosa alkalmából szintén fel lett dobva. Ennek a hosszú, szabálytalan térnek a határain található Pécs néhány nagy nevezetessége, mint például a városi és a tanácsterem, a Nádor Hotel és a pasa Qasim mecsetből átalakított templom kerek kupolája, amelyről alább beszélünk.

A város karácsonyfáját az adventi időszakban a Széchenyi téren állítják fel, szeptemberben pedig a Pécsi Napok Fesztivál középpontjában áll, amely a szőlőszürettel egybeesik, és a pécsi és villányi borvidékről származó borokat kínáló standokkal várja az érdeklődőket.

A tér déli oldalán található a Zsolnay család által adományozott szökőkút.

Pilch Andor keramikusművész eozinmázas, gyönyörű emlékművének díszes ökörfejei vizet spriccelnek.

Széchenyi tér

Gázi Kászim pasa dzsámija

A Széchenyi tér északi oldalán lehetetlen eltéveszteni a 16-17. századi 150 éves pécsi oszmán megszállás látványos emlékét.

Ez az imaház 1580-ban emelkedett a magasba. És bár minaretjét néhány évtizeddel azután, hogy a Habsburgok a 18. század elején visszafoglalták a várost, lebontották, a mecset nyolcszögletű főépületét egyszerűen katolikus templommá alakították át.

Az épület az oszmán építészet jegyeit viseli a vakolatdíszítésben és az “ablaq”, a sötét és világos kőből készült váltakozó sorok a boltíveken.

A falakon a Korán néhány feliratát is elcsíphetjük.

A templomban található két szenteltvíztartály a szomszédban lakó pécsi pasa egykori fürdője.

Gázi Kászim pasa dzsámija

Vasarely Múzeum

Az Op Art (Optikai Művészet) mozgalom megalapítója, Victor Vasarely 1908-ban született Pécsett. Huszonnégy évesen Franciaországba költözött, ahol pályafutása hátralévő részét töltötte.

1968-ban szerigráfiák, szobrok és gobelinek tárházát adományozta szülővárosának.

Ezek 1976-ban kerültek közszemlére, és összefoglalják pályafutásának fejlődését, a korai Bauhaus szerigráfiáktól az 50-es és 60-as években híressé vált, elmét meghökkentő és kinetikus geometrikus formákig és illúziókig.

Vasarely Múzeum

Csontváry Múzeum

A különc és sokat utazó festő, Csontváry Kosztka Tivadar életében nem aratott nagy elismerést.

Az 1919-ben bekövetkezett halála óta azonban a posztimpresszionizmus és az expresszionizmus által befolyásolt, sajátos munkássága közönségre talált, különösen Magyarországon, ahol festményei ma már több mint egymillió euróért kelnek el.

Az elsők között ismerte fel Csontváry tehetségét Gerlóczy Gedeon építész és gyűjtő, aki végül kölcsönadta gyűjteményét Pécsnek, ahol 1973-ban múzeumot nyitott. Ez a kezdetben tíz műből álló kiállítás jelentősen bővült, amikor a Magyar Állam megvásárolta szinte az egész életművét.

Csontváry leghíresebb műve, A magányos cédrus (1907) már önmagában is megéri a belépőt.

Csontváry Múzeum

Király utca

A Széchenyi tér és a Felsőmalom utca között, Pécs szívében található elegáns, forgalomtól mentes átjáró.

Az útvonalon galériák, éttermek, kávézók találhatók, napellenzős teraszokkal és szépen nyírt hársfákkal.

A stukkós homlokzatú neoklasszicista és historizáló házak igazi ünnepélyességet kölcsönöznek, és néhány ingatlannál átjárókon keresztül udvarokra, kecses lépcsőházakra és díszes rozettákra tekinthetünk.

Az 5. szám alatt található az 1915-ben épült Palatinus Hotel pompás szecessziós előcsarnoka, és az utca az 1895-ben megnyitott neobarokk Nemzeti Színház mellett egy kis térré szélesedik. A 19. szám alatti Vasváry-házon a Zsolnay Porcelángyár készítette a díszes pirogránit domborműveket, a 32. szám alatti Caflisch cukrászda pedig az ország legrégebbi ilyen jellegű üzlete, amely 1789-ben nyílt meg.

Csontváry Múzeum

Janus Pannonius Múzeum

A Régészeti Múzeum egy 18. századi késő barokk műemlék épületben található a Széchenyi téren.

Az udvaron a város számos római kori ásatásából előkerült sztélék és szarkofágok láthatók.

A tárlók egyik kiemelkedő kiállítási tárgya a Zengővárkonyi Madonna, egy körülbelül 6000 éves neolitikus női bálvány.

Nézze meg a nem messze lévő Jakab-hegyen található településen talált, 3000 évre visszanyúló bronzkori leleteket.

Az egyik legkülönlegesebb darab egy madár alakú bronzkori edény a mintegy 15 kilométerre nyugatra fekvő Zókból.

Pécsi régészeti múzeum

Zsinagóga

A város zsidó közössége a 18. századtól folyamatosan nőtt, és az 1930-as években a zsinagóga gyülekezete 4000 főt számlált.

A deportálások és a holokauszt után ez a szám mára kevesebb mint 300-ra csökkent.

Az 1869-ből származó zsinagóga a neoklasszicista és a mór kori újjászületés stílusát ötvözi.

A homlokzaton az óra fölötti felirat a következő: “Imaház minden nemzetnek”, egy idézet Ézsaiás könyvéből.

Az épület egyik hírnevét az adja, hogy orgonája Angster József orgonakészítő mester első megrendelése volt, amelyet a zsinagóga elkészülésének évében, 1869-ben állítottak fel. Ez a csodálatos hangszer két manuállal, 24 regiszterrel és több mint 1530 síppal rendelkezik.

Pécsi zsinagóga

TV torony

Magyarország legmagasabb épülete Pécs északi része fölött magasodik a Mecsek hegység Misina-csúcsán.

A 18 500 tonna vasbetonból álló torony 1968 és 1973 között épült, és 197 méter magas.

Egy gyorslift visz fel a 72 méter magasan található kávézóba és a kilátó platformra, ahol egy kis kiállítás látható az 1983-ban a Mecsekben felfedezett komlosaurus dinoszauruszról. A fő attrakció azonban a filmszerű kilátás Pécsre és a délre fekvő Baranyai-hegységre.

Ha tiszta az idő, a mintegy 100 kilométerre délnyugatra fekvő kelet-horvátországi Papuk-hegység halvány körvonalai is látszanak.

Pécsi zsinagóga

Állatkert

A Mecsek első dombjain, a TV-torony felé vezető úton található Pécs újonnan megújult állatkertje.

A 2012 óta bezárt látványosság 2016-ban nyitotta meg újra kapuit, számos új fajjal és több mint 1000 egyeddel.

Van itt akvárium zátonycápákkal, és modern állatsimogató zebráknak, gyűrűsfarkú makiknak, pumáknak, bengáli tigriseknek perzsa leopárdoknak és oroszlánoknak.

A terráriumban többszintes épületben fapitonok, kaméleonok és fókák találhatók, és vadonatúj létesítményekben vízilovak, csimpánzok, krokodilok és egy állatsimogató is helyet kapott.

Mivel az állatkert a Mecsek-hegységben található, egy ökoparkkal is rendelkezik, ahol megismerkedhetünk a környéken őshonos állat- és növényfajokkal.

Pécsi állatkert

Borturizmus

A rómaiak 2000 évvel ezelőtt vezették be a borászatot Pécsett, és ez az iparág a 18. század elejétől, a török idők után virágzott.

A harmadik köztársaság 1989-es kezdete óta újabb újjászületés következett be, és a Mecsek hegység északi, déli fekvésű lejtőit főként fehér Welschriesling, de Chardonnay és Zierfandler is termesztett szőlők borítják.

A horvát határhoz közeli Villányban a naposabb éghajlat előnyeit élvezve Blaufränkisch, Merlot, Syrah, Pinot Noir és Cabernet borokat termesztenek, amelyekből híres vörösborok készülnek.

Keresse a “Classicus” és “Premium” címkéket, amelyek az arany standardok.

Ha szeretnél megismerkedni a dél-magyarországi borászattal, a régióban négy pincészet is nyitva áll a túrák előtt.

comments powered by Disqus