Idén 50 éves a pécsi TV torony

Idén 50 éves a pécsi TV torony

Amennyiben Pécs látnivalóit sorra vennénk, a 197 méteres magasságba nyúló TV-torony biztosan dobogós helyezést érne el az emberek között. A mecseki Misina csúcson álló létesítmény ugyanis a város egyik sajátossága, sőt az egész országra nézve különlegességnek tekinthető.

A kilátóként is funkcionáló torony ugyanis dacára annak, hogy már 1973-ban épült, azóta is Magyarország legmagasabb épületeként tartható számon. A töretlen népszerűségnek örvendő létesítmény ráadásul idén 50 éves, így itt az ideje, hogy megismerkedjünk néhány hozzá kapcsolódó érdekességgel.

Hamarosan felújítási munkálatok kezdődnek

A pécsi TV torony életútja sok-sok érdekességet rejt. Eredetileg már 1969-ben állt, azonban miután a lépcsőtartó-elemekkel folyamatos probléma volt, már 1970-ben helyreállítási munkákra volt szükség a nagy megnyitó előtt.

A torony azonban kiállta az idők próbáját, hiszen fél évszázad ide vagy oda, kilátója és étterme még ma is vonzza a turistákat, noha közel sem annyit, mint egykoron, aminek az oka leginkább az, hogy a helyszín és környezete eléggé el lett hanyagolva az elmúlt években.

Ez a helyzet azonban nemsokára megváltozik, hiszen hamarosan elindulnak a felújítási munkálatok, így alaposan megszépülhet, sőt kibővülhet a TV torony és környezete, ezáltal egy kávézó és játszótér is létesül, ami különösen jó hír a turisták számára.

A pécsi látnivalóhoz ugyanis még mindig rengetegen érkeznek – különösen a nyári szezonban –, érdekesség pedig, hogy a látogatók jelentős része nem is helybéli, az emberek 80 százaléka messziről jön azért, hogy láthassa ezt a nevezetességet.

Érdekességek a pécsi TV toronyról

  • A Misina csúcs már több mint egy évszázada is keresett turistalátványosság volt, hála annak, hogy 1908-ban ide építették a Kiss József-kilátót, mely egészen az 1960-as évekig állt.
  • A TV torony elkészítéséhez több mint 18 000 tonnányi vasbetont használtak fel.
  • Az épület eredetileg 191 méter magas volt, a rajta található antenna cseréjével azonban 6 méterrel megnövekedett.
  • A torony teljes beruházási költsége meghaladta a 100 millió forintot, ami a hetvenes évek elején egyenesen elképesztő összeg volt.
  • Az építési költség különösen annak fényében hatalmas, hogy a nyitáskor 10 forint volt a felnőttjegy és 6 forintot kértek a gyermekektől belépő gyanánt.
  • Természetesen a pécsi TV torony azonnal óriási népszerűségre tett szert, amit mi sem bizonyít jobban más, minthogy már az első tíz napon sikerült meghaladni a 10 ezer főt a látogatók számának.
  • A torony olyan magas, hogy a legfelső szintjén akár félméteres kilengést is tapasztalhatnak a látogatók. Ez azonban teljesen normális, sőt az építmény nemcsak a nagy szélnek, hanem a földrengésnek is ellenáll.
  • Hogy a torony még monumentálisabb hatást kapjon, már 1972-ben díszkivilágítással látták el, aminek köszönhetően a Pécsre látogatók nemcsak napközben, hanem éjszaka is élvezhetik szépségét. Sőt volt rá példa a múltban, hogy bizonyos ünnepnapokon szavazhattak a helyiek arról, milyen árnyalatban pompázzon az épület!

comments powered by Disqus