Home office-ban ’ragadtál’? Áldás vagy átok az otthoni munkavégzés?

Home office-ban ’ragadtál’? Áldás vagy átok az otthoni munkavégzés?

Míg amennyiben visszatekintünk a 2015-ös évre a home office lehetősége csupán egy vágyálomnak látszott és a kiváltságosok engedhették meg maguknak, hogy otthonról vagy a világ bármely pontjáról dolgozzanak. Addig napjainkra egy megszokott munkavégzési formává vált.

Az otthoni munkavégzésnek is megvannak a maga előnyei és hátrányai, azonban bejegyzésünkkel szeretnénk pár olyan tippel szolgálni, amely a távmunkában dolgozók segítségére lehet.

Otthonod kényelméből

Vannak, akik már el sem tudnák képzelni az életüket egy irodába zárva és vannak, akiket az elmúlt időszak kényszeredett ‘szobafogsága’ döbbentette rá arra, hogy kontrollált körülmények között sokkal hatékonyabban végzik a feladataikat. Mindazonáltal számos cég - köztük több kreatív ügynökség vált nyitottá a home office lehetőségének biztosítására és számos munkavállaló tartja a megfelelő munkahely kiválasztásának elsődleges elemeként a távmunka lehetőségét.

Míg a 2020-as év elején a koronavírus járványa kényszerítette otthoni környezetbe a munkavállalókat, a 2022-es év végén a magas rezsiárak miatt döntöttek úgy a munkaadók, hogy csökkentik költségeiket a fennmaradás érdekében. 

Home office pro és kontra

Az otthoni munkavégzés legnagyobb előnye az általa nyert idő és energia. A munkahelyre való ingázás naponta akár több órát is felölelhet - nem is beszélve a reggeli készülődésről. A dugóban való ücsörgés vagy a tömegközlekedésen tolongó tömeg ráadásul az ember idegrendszerére sincs jó hatással, így már egy felfokozott érzelmi állapotban jut a munkahelyére. Ott szintén plusz idő szükséges ahhoz, hogy visszarázódjon a normális kerékvágásba és a feladataira tudjon koncentrálni. 

A home office-nak köszönhetően mentesül ezektől a stresszhelyzetektől és az utazásra szánt időt pihenéssel tudja tölteni, ennek eredményeképpen pedig sokkal hatékonyabb lesz a munkavégzése is. Arról nem is beszélve, hogy a munka-magánélet egyensúlya is javulhat. Manapság már egyre több karrierlehetőséggel találkozhatsz olyan cégektől, akik tudják, mennyire fontos a kiegyensúlyozott munkavégzés. 

Tippek és trükkök a hatékonyság tükrében

Könnyen bele lehet esni azonban abba a hibába, hogy túlságosan elkényelmesedsz és nem szabsz kereteket, valamint egy követendő időrendet magadnak. Az alábbi tippek segíthetnek abban, hogy megőrizd hatékonyságodat otthon is!

Adj keretet a napodnak!

Határozd meg a munkaidődet és abban az időszakban próbálj csak a munkáddal foglalkozni. Az otthon töltött idő alatt számos teendő eszedbe juthat, azonban hagyd azt a munka utánra!

Legyen egy saját irodád!

Nevezz ki egy helyiséget vagy a lakás egy pontját dolgozói saroknak. Semmiképpen se dolgozz ágyból vagy a tévé előtt ülve, hiszen egy idő után össze fog mosódni a két tevékenység.

Legyen egy jól működő rutinod!

Listázd a teendőidet, tűzz ki elérendő célokat és tarts ebédszünetet, csak mintha a munkahelyeden lennél. 

Kövesd az alábbi pontokat és légy sikeres otthoni környezetben is!

comments powered by Disqus