A világörökség városa

A világörökség városa

Pécs történelmi belvárosának egész Közép-Európában leggazdagabb a római kori leletanyaga, ezért 2000-ben felkerült az UNESCO egyetemes kultúrtörténeti értékek listájára.

Néhány óra alatt megismerkedhetünk az ókori keresztény közösség szakrális életével, végigsétálhatunk az Édenkertre utaló sírkamrákon.

A Szent István tér gesztenyefasoráról nyílik a Cella Septichora Látogató Központ bejárata, a nevét adó hétkaréjos kápolnából indulhatunk a múlt emlékeit felfedezni. A bejárat különleges üvegbeton kapuja, mely igazán sötétben, belülről kivilágítva érvényesül, megér egy külön éjszakai sétát. Építészeti bravúr a föld alatti római kori szintet fedő monumentális üvegtető is.

Világörökségi sétánk második állomásán a Péter-Pál sírkamra apostolait láthatjuk. A nyolcszögletű sírkápolna megtekintése után következik a különleges Korsós sírkamra. A festett falú, eredetileg dongaboltozatos építmény északi falába mélyített kis fülke kancsó és pohár ábrázolásáról kapta a nevét.

Ugyancsak a téren, az egykori vízlépcső helyén találjuk az Ókeresztény Mauzóleumot, ami a legnagyobb kétszintes, temetésre szolgáló építmény. Falait az Ószövetségből vett jelenetekkel díszítették. A kiállításon egy szarkofágot is megtekinthetünk.

A Szent István tér alatt húzódó Apáca utca 8. és 14. számú épülete alatt temetőkápolnát és festett falú kettős sírt tekinthetünk meg, míg lefelé sétálva a Jókai utcán, a Római-udvarban az egykori római kori lakóház és a hozzátartozó háromhajós, apszisokkal ellátott fürdőépület maradványaira bukkanhatunk rá.

comments powered by Disqus