Együtt soha nem látott Bauhaus tárgyak Pécsett

Együtt soha nem látott Bauhaus tárgyak Pécsett

Az eddig együtt sosem látott, mintegy félezer darabból álló Bauhaus műtárgy-együttest tekinthet meg a nagyközönség 2010. augusztus 15. és október 24. között a Pécsi Janus Pannonius Múzeumban „A művészettől az életig - Magyarok a Bauhausban” címmel. A látványos képzőművészeti tárlat a Pécs2010 Európa Kulturális Fővárosa program kiemelt eseménye, mely a berlini Bauhaus Archívummal szoros együttműködésben valósul meg.

A kiállítás hosszantartó kutatások eredményeként 13 német köz- és magángyűjtemény, 3 amerikai és 1 zágrábi magángyűjtemény valamint 16 magyarországi köz- és magángyűjtemény agyagából áll össze és reprezentatív katalógus kíséretében kívánja felmutatni a magyarok eddig kevéssé hangsúlyozott hozzájárulását a modern művészet ezen alapvető, sokat vitatott tendenciájához.

Egyedülálló magyar és egyetemes művészeti örökség

A kiállításon az érdeklődők első alkalommal kaphatnak ilyen mértékű átfogó képet a magyar Bauhaus sokszínűségéről a többi között Moholy-Nagy László, Breuer Marcell, Pap Gyula, Berger Otti, Forbát Alfréd, Weininger Andor, Molnár Farkas, Stefán Henrik, Johan Hugó, Sebők István, Neugeboren Henrik, Schwarz István, Téry Margit, Fodor Etel, Blüh Irén, Kárász Judit, Kállai Ernő és Bortnyik Sándor munkásságának megtekintésén keresztül.

Az építészet, dizájn, bútorkészítés, tipográfia, reklám, színház, fotó, film, festészet, plasztika területén jelentkezett újítások mellett a Bauhaus transznacionális szemlélete is megelevenedik a kiállításon az ünnepek és hétköznapi élet bemutatásával, melyben szintén kiemelkedő szerep jutott a magyaroknak. A mesterek és tanítványok egymást inspiráló alkotói kollektívájának eredményeit láthatják az érdeklődők, amikor a növendékek munkái együtt szerepelnek a világhírű mesterek: Gropius, Kandinszkij, Klee, Itten, Feininger, Schlemmer, Bayer és Joost Schmidt alkotásaival.

Különleges kiállítás és összművészeti ízelítőt nyújtó kísérőprogramok

A Janus Pannonius Múzeum nem csak magyarországi, de európai viszonylatban is úttörő kiállítása a művészettörténeti jelentőségen túl Pécs, mint szellemi-kulturális központ szerepét is erősíteni kívánja a kiemelkedő kulturális esemény révén. A tárlat ideje alatt bemutatják a magyarok kapcsolatát az intézménnyel, a különböző korszakokat, a művészi tevékenységet, a műhelymunkát, és az ipari tervezés folyamatát. A szervezők a program kapcsán szeretnék ismét megkedveltetni, s népszerűvé tenni hazánkban is a külföldön széles körben a mai napig elismert stílusirányzatot, s annak műtárgyait. A kiállítás kurátorai: Bajkay Éva, Annemarie Jaeggi, Várkonyi György.

A tárlathoz kísérőrendezvények is csatlakoznak dinamikussá téve a programot: megrendezik a sárkányünnepet és a lampionünnepet, lesznek családi- és gyermekfoglalkozások, valamint a pécsi Bauhaus épületeket bemutató sétákra is sort kerítenek, továbbá felelevenítik a Bauhaus-színházat is.

A pécsi Janus Pannonius Múzeum fő partnere a berlini Bauhaus-Archiv, Museum für Gestaltung, ahol a kiállítás szintén megrendezésre kerül 2010. december és 2011. február között.

comments powered by Disqus