A kilencszázas évek hangulatát idéző kávéház és a Nyolcak

A kilencszázas évek hangulatát idéző kávéház és a Nyolcak
  1. december 10-én nyílt meg a kiemelt kulturális évad egyik legizgalmasabb, legjelentősebb tárlata, a Cézanne és Matisse bűvöletében - A Nyolcak centenáriumi kiállítás a pécsi Modern Magyar Képtár Papnövelde utcai épületében.

Az 1909-ben rendezett budapesti kiállításuk fordulópontot jelentett a magyar művészet történetében: elsőként állt a közönség elé egy olyan fiatal művészcsoport, amelynek munkássága szervesen illeszkedett a legmodernebb nemzetközi irányzatokhoz. A Nyolcak tagjait a fauvizmus, Matisse alkotásai mellett leginkább Cézanne művészete inspirálta, fejlődésük idővel az oldott, erős színeket használó festői megoldásoktól egyfajta klasszicizáló monumentalitásig ívelt.

Amíg maga a kiállítás a galériában lesz megtekinthető, addig a kor hangulata az 1910-es évekből a képtár udvarában felállított, a századelő stílusában megépített kávéházban elevenedik meg. Az egész estén át tartó program felidézi azt az időszakot, amelyben a magyar szellemi élet egyik fénykorát élte.

Képzeljük magunk elé a méltán híres budapesti New York vagy a Centrál Kávéházat, melyek már az 1800-as években lüktető életnek adtak otthont, majd a századforduló után benépesültek. Itt foglaltak helyet a Nyugat szerkesztői, Ignotus és Ady vezetésével. E kávéházakban írták első zsengéiket Karinthy, Krúdy és számos gondolkodó, s e világ költözik be egy estére a pécsi Papnövelde utcába. A felállított pesti kávéház stílusú sátor otthont ad több, a kort idéző ingyenes programnak.

Nyolc órától némafilmek válogatott részei láttatják az akkori világot, megtekinthetjük Chaplint, a Charlestont, illetve Kabos jeleneteit a Meseautóból, zongorakíséret mellett. Ezt követően a Hoppart Társulat Örkény egyperceseiből tart előadást, majd 21 órakor felcsendülnek az elmaradhatatlan Karády-dalok. Az A. K. Társulat francia sanzonesttel szórakoztatja a részvevőket és csattanóként 22 óra után a kabaré klasszikussá vált szerzői, Rejtő Jenő, Darvas Szilárd, illetve Vadnay László figuráit idézik meg a nosztalgia kabaréban a Szabad Ötletek Színházának tagjai.

Párhuzamosan az ingyenes programokkal lesz megtekinthető a képtárban a Cézanne és Matisse bűvöletében - A Nyolcak centenáriumi kiállítás. 19 órától 23 óráig a galéria hosszított nyitva tartással várja az érdeklődőket, diákoknak 1000, felnőtteknek 2000 forintos áron. A békeidők világának megismerése felejthetetlen élménynek ígérkezik.

comments powered by Disqus